• Uvoz jastoga
  • 30.08.2020. 07:30

EU popušta Trumpu: Smanjila carinske takse za jastoga

Europska komisija i Bijela kuća objavile su u petak kako je postignut mini-sporazum prema kojem će EU smanjiti takse za sve države članice Svjetske trgovinske organizacije, uključujući i SAD.

Foto: JumpStory
  • 44
  • 9
  • 0

Sad već bivši komesar Europske komisije za trgovinu Phil Hogan, pristao je smanjiti carinske takse za smrznuti i svježi jastog iz Europske unije u sljedećih pet godina, s ciljem da ta promjena postane trajna, a kako bi se smanjile trgovinske napetosti sa Sjedinjenim Državama, navodi Politico.

Postignut mini-sporazum

Europska komisija i Bijela kuća objavile su u petak kako je postignut mini-sporazum prema kojem će EU smanjiti takse za sve države članice Svjetske trgovinske organizacije, uključujući i SAD.

U zamjenu za to, SAD će smanjiti takse za određene proizvode uporedive vrijednosti, kao što su čaše za vino, upaljači i određene boje.

SAD zabrinut zbog nove EU strategije "Od farme do viljuške" - narušiće njihovu trgovinu?

Ovom odlukom se Hogan odmaknuo od politike svoje prethodnice Cecilije Malmström, koja je prošle godine odbila sličan američki prijedlog te nastojala postići širi dogovor, a dogovor još trebaju odobriti druge europske institucije.

Dobro došlo američkoj industriji jastoga

Kako navode američki mediji, ovo je dobro došao korak industriji koja se već nosi sa trgovinskim ratom SAD-a i Kine, odnosno manjom prodajom u EU, otkako je posljednja postigla širi trgovinski sporazum sa Kanadom u 2017. godini.

Francuski sirevi i vino na udaru Trumpove administracije - EU će uzvratiti udarac?

Takođe, Bijela kuća često se posljednjih godina sukobljavala s EU zbog trgovine, uglavnom otkako je predsjednik Donald Trump izabran 2016. On je često kritikovao trgovinsku praksu EU i prijetio da će nametnuti carine europskim proizvođačima automobila.


Tagovi

Carine Europska unija SAD Jastog Mini sporazum Phil Hogan


Autorica

Lucija Bencaric

Lucija je magistrica agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.