• Jezero Starača
  • 19.05.2019. 10:30
  • Sarajevo kanton, Federacija Bosne i Hercegovine, Jezero Starača, Ilijaš

Dva kapitalca u dva dana na jezeru Starača

Samo protekle sedmice na jezeru Starača ulovljena su dva kapitalca - šaran od 19 i štuka od 8,25 kg i duga preko 100 cm.

Foto: Udruženje ribolovaca Bistro
  • 860
  • 61
  • 0

Prošlo je šest godina kako je sarajevsko Udruženje ribolovaca "Bistro" preuzelo brigu o jezeru Starača koje je do tada bilo deponija. Svake godine bilježe sve bolje rezultate i danas je ova voda vrijedno ribolovno područje. 

Od bare do kapitalcima bogatog jezera

Samo protekle sedmice ondje su ulovljena dva kapitalca - šaran od 19 i štuka od 8,25 kg i duga preko 100 cm. 

Naime, u utorak, 14. maja, u večernjim satima, Predrag Petrušić, predsjednik Udruženja "Bistro!", je na suho izvukao dva šarana – manjeg od 12,5 kilograma i većeg, koji je trenutni rekord jezera, od 18,7 kilograma

Jezero bogato raznom ribom

"Jezero je sada bogato raznom ribom, i osim kapitalnih šarana, love se i kapitalne štuke, a tu su još i linjaci, deverike, grgeči, babuške, bodorke, klijenovi… Ribolov ne podrazumjeva samo 'loviti ribu', barem ne u našim glavama, to je način života, ophođenja prema prirodi. Nama riba nije 'meso' za zamrzivač, sve ribe na jezeru se vraćaju nazad u vodu. Ribolov je i briga o prirodi i biodiverzitetu zbog užitka koji ona nama pruži boraveći u njoj. A za loše vrijeme i kišu? Osim što je dan u prirodi i po najlošijem vremenu bolji od bilo kakvog dana pred TV-om, kažu da za ribolovca loše vrijeme i stroga žena ne postoje", rekao je za BistroBiH sretni ribolovac Predrag Petrušić – Peđa.

Predrag Petrušić Peđa svog je kapitalca vratio u vodu

Peđa je u utorak spomenuo i kapitalne štuke, a kao dokaz tome došao je već sutradan, 15. maja kada je Muamer Tutnjić (naslovna fotografija) doživio 'ribolov' iz snova! On je taj dan ulovio čak 15 štuka i oborio lični rekord u veličini ulovljene ribe - štuku dugačku 102 centimetra i tešku 8,25 kg.

Starača nikada nije bez akcije 

Tutnjić je isprva bio sumnjičav prema Starači, a onda ipak odlučio posjetiti jezero na koje sada redovito dolazi s porodicom. 

"Sveukupni dojam je da je jezero Starača jedna od najboljih voda na kojima sam lovio, a uz sport tu ima mjesta i za porodični izlet, gdje sve bude u paketu.

Svaka čast ljudima koji se brinu o jezeru, i moja preporuka svima zaista, bez obzira da li lovio šarana, štuku, ili pak odmarao uz plovak – za sve ima mjesta i nikad nije bez akcije. Jezero za primjer svima, od deponije do jedne od jačih voda, a uz sve to, svaka riba se vraća, i znam da ću opet kada dođem imati priliku vidjeti i uloviti ribe kapitalnih veličina.", zakjlučio je Tutnjić. 


Tagovi

Jezero Starača Kapitalni šaran Kapitalna štuka Ribolov Predrag Petrušić Muamer Tutnjić Ribolov života Udruženje ribolovaca Bistro


Autorica

Maja Celing Celić

Maja je hobi vrtlarica s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.