• Zagađena Neretva
  • 22.10.2019. 18:00
  • Hercegovačko-neretvanski kanton, Federacija Bosne i Hercegovine, Konjic

Dokazano onečišćenje Neretve: Pronađena visoka količina teških metala

Aktivisti iz udruge "Zeleni Neretva" ističu kako su ispitivanje uradili potaknuti čestim ispuštanjem otpadnih tehnoloških voda iz industrijskih zona.

Foto: Facebook/Zeleni Neretva Konjic
  • 785
  • 40
  • 0

Količina teških metala koji prelaze dozvoljene granice za ispuštanje tehnoloških otpadnih voda pronađene su u rijeci Neretvi na području Konjica, pokazali su rezultati Instituta za kvalitetu, standardizaciju i ekologiju TQM d.o.o. Lukavac, a koji je to učinio na zahtjev udruge "Zeleni Neretva" iz Konjica. 

Ova je udruga rezultate fizičko-kemijskog ispitivanja sedimenata (nanosa) korita rijeke Neretve na tri lokacije u Konjicu objavila i na svojoj Facebook stranici

U uzorcima uzetima na lokaciji 1 (Ušće rijeke Ljute u Neretvu, desna obala) i 2 (Crni vir, 250 metara nizvodno od ispusne cijevi za tehnološke otpadne vode namjenske industrije), ustanovljeno je odstupanje željeza i kroma u odnosu na granične vrijednosti, stoji u izvještaju. Na trećoj lokaciji koja se nalazi preko puta ušća Tuščice (oko 200 metara nizvodno od glavne ispusne cijevi za tehnološke otpadne vode industrijskog kompleksa u zoni bivših Unisovih tvornica), uz teške metale, dokazano je i odstupanje kemijske potrošnje kisika i nitratnog azota

"Koncentracije ispitivanih teških metala (Fe, Zn, Ni, Cr) u uzorku uzetom na lokaciji 3, također su premašile dozvoljene granice za ispuštanje tehnoloških otpadnih voda u površinske vode", navode. 

Aktivisti ističu kako su ispitivanje uradili potaknuti čestim ispuštanjem otpadnih tehnoloških voda iz industrijskih zona, a bili su primorani uraditi ispitivanje pješčanih nanosa u rijeci, budući da nisu u mogućnosti uzeti uzorak vode prilikom izravnog ispuštanja tvari iz industrijskih postrojenja koji se nalazi na obali Neretve. 

"Razlog ispitivanja sedimenta korita jeste nemogućnost blagovremenih uzimanja uzoraka vode prilikom incidentnih ispuštanja eventualno opasnih materija iz industrije, jer tom činu mora prisustvovati ovlašteno lice (federalni inspektor). Tome doprinosi činjenica da je Neretva rijeka brzog toka te se uzorkovanje mora obaviti, bukvalno, u nekoliko minuta", tvrde.

Rezultati analize, navode iz udruge, poslani su na adrese nadležnih institucija na dalje obavezno zakonsko postupanje, odnosno rješavanje problema industrijskog onečišćenja. Aktivisti pozivaju i ostale građane i institucije da se uključe u rješavanje tog ekološkog problema. "Ovom prilikom pozivamo sve građane i institucije da se uključe u ovaj slučaj jer samo zajedničkim snagama možemo rješavati ovakve i slične probleme. Želimo samo još da napomenemo da svaki građanin ima i pravo i obavezu da prijavi ovakve i slične slučajeve nadležnim službama", pozivaju iz udruge "Zeleni Neretva". 

Također, u Neretvi u Mostaru zabilježeno je zamućivanje vode koje su ribari prijavili nadležnima te se čeka službeni nalaz policije i inspekcije koji bi trebali pokazati izvor ovog onečišćenja. 


Tagovi

Zagađena Neretva Onečišćenje Zeleni Neretva Konjic Reuzltati Ispitivanje


Autorica

Maja Celing Celić

Maja je hobi vrtlarica s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.