Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zagađenje vode
  • 10.07.2017. 14:00

Crna mrlja - cvjetanje jezera ili fekalne vode?

Na Jablaničkom jezeru pojavila se crna mrlja. Iako su svi reagirali, nitko nije uzeo uzorak niti ukazao na pojačan oprez kupačima i ribolovcima.

Foto: Bigstock/dragoncello
  • 782
  • 33
  • 0

Na Jablaničkom jezeru prošli su se tjedan pojavile mrlje i to na lokacijama Ostrošca i Čelebića te uznemirile građanstvo. Reagovala je i policija, civilna zaštita i nadležne kantonalne i opštinske inspekcije. Čekaju se nalazi inspekcija, ribari upućuju na fenomen cvjetanja jezera, a struka na pojačan oprez i izostanak adekvatne reakcija nadležnih organa.

Pojavila se i prije 15 dana

"Još uvijek se u zaljevima oko Čelebića može primijetiti tamnija boja jezera, ali teško nam je vjerovati da je u pitanju naftna mrlja ili nešto slično. Slična pojava je registrovana i prije petnaestak dana, ali je okarakterisana kao fenomen cvjetanja jezera", ističe Mirsad Trešnjo, sekretar Organizacije sportskih ribolovaca Konjic, koja je zakonski upravitelj ribolovnim područjem Konjica koje čine rijeka Neretva sa pritokama te Boračko i Jablaničko jezero, piše bistrobih.

Ne širiti dezinformacije

Ribari nastoje smiriti javnost i spriječiti širenje dezinformacija te sugeriraju da je potrebno sačekati rezultate analiza koji će potvrditi ili opovrgnuti ovu i slične teze.

"Iznošenje dezinformacija nikome nije u cilju, nakon nalaza nadležnih inspekcija koje su na terenu svi ćemo znati više. Uslijed visokih temperatura i nekih drugih uzroka može doći do cvjetanja jezerske trave i algi, a epilog može biti ovakav”, kazali su iz Organizacije sportskih ribolovaca Konjic.

Struka oprezna

Magistar ihtiologije Pavle Spasojević kaže da je bez obzira na to kojeg je porijekla mrlja, već je trebala biti izrečena određena mjera upozorenja vezana za ribare ili kupače.

Ribari nastoje smiriti javnost i spriječiti širenje dezinformacija.

"Koliko sam ja informisan mrlje su uočili ribari, zatim da je došla policija, pa su oni zvali inspektore i svi utvrdili postojanje mrlje, navodno su uzeti uzorci i poslani na analizu. Inspektori nisu stavili nikakvu preventivnu zabranu kupanja ili ribolova dok se ne utvrdi porijeklo i vrsta zagađenja, a na fotografijama se vide kupači u mrlji. Šta je uzrok može se samo nagađati, sve fekalne vode Konjica i ostalih naselja idu direktno u jezero", kaže Spasojević.

Cvjetanje - odgovor ekosistema

On sumnja da je došlo do prekomjernog razvoja algi usljed prekomjernog zagađenja organskim materijama, a pojačan rast je i posljedica rasta temperature vode i vodostaja uz umanjeni protok vode kroz jezero.

Cvjetanje vode predstavlja jedan vid procesa koji se naziva eutrofizacija, a koji se smatra za prirodni odgovor ekosistema na prisustvo povećanja prirodnih ili vještačkih supstanci u vodi, kao što su fosfati ili nitrati, otpad i đubrivo sa poljoprivrednih površina i drugo. Eutrofizacija može nastati prirodno ili ljudskim djelovanjem.

Inspektori u potrazi za mrljama

Na terenu su prošli tjedan zatečeni Mirsad Smailagić, glavni federalni vodni inspektor, koji sa svojim saradnicima radi na obilasku lokacije, ali tada još nisu mogli identificirati i locirati prijavljene mrlje. Problem inspekciji predstavlja i činjenica da vjerovatno niko od nadležnih nije uzeo uzorak vode.

Eutrofizacija je prirodni odgovor ekosistema na prisustvo povećanja prirodnih ili vještačkih supstanci u vodi.

"Mi smo od policije dobili službenu zabilješku, ali po svemu sudeći niko nije uzeo uzorak. Policiji to naravno nije posao, civilna zaštita kaže da oni nisu uzeli nikakav uzorak, a slično kažu i ostali koje smo kontaktirali. Problem je u koordinaciji, ali mi smo na terenu i nastojat ćemo uraditi svoj dio posla", zaključio je Smailagić.

Foto: Bigstock/dragoncello


Tagovi

Zagađenje vode Jablaničko jezero Cvjetanje jezera Alge u jezeru Eutrofizacija


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.