Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Godišnji izvještaj
  • 22.05.2024. 16:30

BiH povećala proizvodnju ribe zahvaljujući samo jednoj vrsti

Zanimljivo je da je proizvodnja morske ribe označena oznakom "z", odnosno povjerljivim podatkom te informacija nije objavljena javno.

Foto: Depositphotos/rghenry
  • 123
  • 12
  • 0

Bosna i Hercegovina povećala je proizvodnju ribe u prošloj godini i to zahvaljujući samo jednoj vrsti, pokazao je godišnji izvještaj o akvakulturi za 2023. koji je objavila Državna agencija za statistiku. 

Naime, lani je ukupna proizvodnja konzumne ribe bila veća za 3,7 posto u odnosu na 2022. godinu. Zabilježen je veliki pad kod proizvodnje šarana za čak 64,7%, a rasla je proizvodnja pastrmke za 11,21% u poređenju sa godinom ranije.

Od ukupne količine proizvedene konzumne ribe 96,2% se odnosilo na pastrmku, 3,3% se odnosilo na šarana i 0,5% na ostale vrste riba. Zanimljivo je da je u izvještaju proizvodnja morske ribe označena oznakom "z", odnosno povjerljivim podatkom te informacija nije objavljena javno. 

U tabeli pogledajte proizvodnju konzumne ribe u 2023. godini:

Vrsta

Proizvodnja 2022. (t)

Proizvodnja 2023. (t)

Pastrmka

3.386,9

3.766,6

Šaran

349,3

123,3

Ostale slatkovodne ribe

32,7

17,3

Morska riba

povjerljiv podatak

povjerljiv podatak

Školjkaši

nema pojave

nema pojave

Veličina objekata na kojima se u prošloj godini uzgahala pastrmka, odnosno ribnjaci za uzgoj ove vrste, zauzimali su površinu od 110.997 m2 što je za 21,5 hiljada kvadrata više nego u 2022. Šaranski ribnjaci prostiru se na 2.042 ha. 

Pastrmka iz Jezera na najskupljim svjetskim tržištima

Podaci o proizvodnji konzumne ribe i školjkaša, riblje mlađi i ribljih jaja dobiveni su agregiranjem podataka na osnovu uporedivih godišnjih statističkih istraživanja koja provode entitetske statistike i Distrikt Brčko.


Tagovi

Proizvodnja ribe Proizvodnja šarana Proizvodnja pastrmke Pastrva Morska riba Školjkaši


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Cijene žitarica pale su na najnižu razinu u posljednja četiri mjeseca, a razlog tomu je izvješće Ministarstva poljoprivrede Sjedinjenih Država (USDA). Cijena pšenice, koja je trenutno 215 Eura po toni, pala je već u petak navečer nakon što... Više [+]