Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Drinski kotlić
  • 18.09.2019. 18:00
  • Sarajevsko-romanijska regija, Republika Srpska, Višegrad

Anika, Lavice, Kamengrad, Momci u plavom... Družili se na "Drinskom kotliću"

Jedna od posljednjih turističkih manifestacija u sezoni u Višegradu je "Drinski kotlić". Održava se na prekrasnom mjestu u sjenci stare ćuprije na Drini. Na ovom takmičenju u spremanju riblje čorbe svi su pobjednici.

Foto: Marijana Simanić
  • 339
  • 25
  • 0

Zelenooka ljepotica, rijeka Drina jedna je od najvećih u našoj zemlji, poznata po raznovrsnim ribljim fondom. Ističu se som, šaran, pastrmka i najpoznatija kraljica drinskih voda – mladica.

Rijeka Drina je njeno prirodno stanište, a izgradnja hidroelektrane je dovela do njenog skorog istrebljena, pa je danas mladica zaštićena vrsta.

Višegrad je, pored niza manifestacija turističkog, privrednog i kulturnog sadržaja, poznat i po ribolovu i održavanju raznih takmičenja na regionalnom i međunarodnom nivou.

Tako su ribolovcima na raspolaganju dva vještačka jezera na Drini i rijeka Rzav. Uzvodno od višegradske ćuprije, nalazi se i ribarska staza koja je duga oko dva kilometra, a mnogi ribolovci pecanje i uživanje u čarima ove opuštajuće sportske discipline, pronalaze i na samim čamcima usidrenim na sredini rijeke.

Duga tradicija spremanja riblje čorbe

Zbog toga  je odlučeno da Turistička organizacija Višegrad, kao jednu  od tradicionalnih manifestacija za vrijeme ljetnih mjeseci , organizuje i Drinski kotlić, takmičenje u spremanju najukusnije riblje čorbe.

Cilj ove manifestacije je promocija potencijala koji ima ova neukrotiva rijeka, ali i gastronomska ponuda lijepog starog grada Višegrada.

Drinski kotlić je ovih dana po osmi put održan na platou pored ćuprije na Drini, gdje je učešće u ovoj septembarskoj manifestaciji uzelo 15 ekipa sa teritorije Srbije i Republike Srpske, odnosno gradovi Užice, Vrnjačka Banja i Višegrad.

Prvenstvena svrha takmičenja je druženje i dobra zabava

Pobjednik ovog gastro takmičenja, čija je svrha prvenstveno druženje, dobra zabava i sklapanje novih prijateljstava, je ekipa višegradske kafane "Anika", drugo mjesto je pripalo jedinoj ženskoj ekipi "Lavice" iz Višegrada, dok su treću poziciju zauzeli momci iz pivnice "Kamengrad" koji su po prvi put uzeli učešće u ovoj manifestaciji.

Ranka Kuzman, kapiten ekipe "Lavice" objašnjava da učestvuju u ovom takmičenju od njenog osnivanja i da su jednom zauzele i prvo mjesto.

Lavice – jedina ženska ekipa

"Istu riblju čorbu spremamo već jedanaest godina. Imamo jedan tajni začin koji stavljamo i koji nikada nismo otkrili. Kao jedina ženska ekipa, borimo se lavovski, pa otud i ime našeg tima", kroz smijeh dodaje ova simpatična kuvarica.

Za ekipu iz Užica, koja je ove godine uzela učešće po treći put, ovo je fantastična manifestacija koja dolazi zbog ljubavi prema Drini i Višegradu, ali i zbog održavanja  prijateljstva i pobratimskih odnosa  koje ova dva grada imaju.

"Momci u plavom" su takmičari iz policijske stanice Višegrad koji su željeli da svojim učešćem pomognu u afirmaciji turističke ponude ovog grada.

"Nismo neki kulinari. Nije važno pobijediti već učestvovati, družiti se uz muziku i pjesmu i imati još jedno iskustvo na ovom području", rekao je jedan od članova grupe" momaka u plavom", Dragoslav Marković.

Sa donje terase hotela "Višegrad", preko mosta na Drini, širio se opojan i očaravajući miris

Strastveni sportski ribolovci iz Nove Varoši, koji više puta u toku godine dolaze u Višegrad na nekoliko dana kako bi uživali u ribolovu, došli su i na ovaj događaj da pokažu svoje sposobnosti i umijeće pred drugim ribarima, ali i  publikom.

Čorba se krčkala uz pjesmu i muziku

"Već pet godina dolazimo na ovu manifestaciju. Družimo se, pjevamo i razmjenjujemo iskustva ne samo ovim povodom, već kad god nam se za to ukaže prilika. Višegradska opština sarađuje sa našom na mnogo manifestacija, pa smo tako i mi tu da i ovu podržimo",  izjavio je predsjednik ekipe iz Nove Varoši, Jurica Terzić.

U svih 15 kotlića, kao osnova su se mogli vidjeti luk i mrkva. Kasnije je dodavano više vrsta ribe koju je opština Višegrad obezbjedila za sve ekipe koje učestvuju, i na kraju začini i bilje koje su dali posebnu aromu ovoj izuzetno zdravoj čorbi.

Sa donje terase hotela "Višegrad", preko mosta na Drini, širio se opojan i očaravajući miris koji je pozivao sve gurmane, ljubitelje ribljih specijaliteta, ali i prolaznike da se pridruže ovom druženju i uz degustaciju, pjesmu i igru ispune i ovaj vikend u Višegradu.


Fotoprilog


Tagovi

Drinski kotlić Riblja čorba Višegrad Turistička manifestacija Ribolov Ribolovačka takmičenja


Autorica

Marijana Simanić

Više [+]

Diplomirani ekonomista za marketing i trgovinu. Ljubitelj je prirode i zdravog načina života. Bavi se novinarstvom, snimanjem i televizijskom montažom. Fotografija je njezin hobi.