Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zamućena rijeka
  • 15.02.2024. 16:30

Alarmantno zagađenje Sane u nekoliko bh. općina, zabrinuti i ribari

Posljedice zagađenja vidljive desetinama kilometara nizvodno od ušća Medljanke u Sanu koja nosi ove teške metale i potencijalno druge kancegorene materije sa rudnika.

Foto: Centar za životnu sredinu
  • 76
  • 4
  • 0

Zagađenje rijeke Sane koje se kontinuirano dešava već nekoliko sedmica u početku gornjeg toka na prostoru općina Mrkonjić Grad i Ribnik zabrinjava lokalno stanovništvo, saopćio je Centar za životnu sredinu. Kako su naveli, posljedice zagađenja su vidljive desetinama kilometara nizvodno, čak i u općinama Ključ i Sanski Most.

Predstavnici ove organizacije obilaskom su utvrdili su da je rijeka vidno zamućena, a da je zagađenje dolazi od pritoke Sane, rječice Medljanke, u koju kroz vodotok Grabovac vjerovatno stižu sve otpadne materije i teški metali koji se spiraju sa obližnjeg rudnika uglja Medna, u istoimenom selu.

"Rijeka Sana, koja je inače prema Uredbi o klasifikaciji vodotokova okarakterisana kao voda I kategorije kvaliteta, sada trpi ogromne posljedice, jer u nju dospijevaju opadne vode i to sa obližnjeg rudnika koji se karakteriše kao relativno 'mali'. Možemo samo zamisliti kakve posljedice dolaze od velikih rudnika", ističe Vladimir Topić, ispred Centra za životnu sredinu.

Lani bio isti problem

Oni su i lani, zbog istog problema, alarmirali nadležnog vodnog inspektora ispred Republičke uprave za inspekcijske poslove, koji je odgovorio da je vizuelnim pregledom vodotoka utvrđeno da je sa vodom sve uredu. U tom vremenskom periodu Centar za životnu sredinu je izvršio uzorkovanje vode Grabovac i utvrđene su ogromne količine teških metala, čija prekoračenja u datom vodotoku su bila preko 20 puta veća od dozvoljenih granica. Tada je vodotok okarakterisan kao "jako zagađena voda koje se gotovo ne može koristiti ni za kakve namjene".

Intenzitet zagađenja, kako su naveli, sada je mnogo veći, jer su posljedice vidljive desetinama kilometara nizvodno od ušća Medljanke u Sanu koja nosi ove teške metale i potencijalno druge kancegorene materije sa rudnika koji po svemu sudeći ne poštuje nikakve uredbe i ekološke dozvole. Po iskazima mještana određene posljedice se osjete i cijelim tokom rijeke Sane, pa i u Novom Gradu i sve do njenog ušća u rijeku Unu.

Stanovništvo iz općina uz Sanu strahuje za svoje zdravlje, posebno oni koji žive na obalama rijeke ili su skoro svakodnevno vezani za nju. Navode da se ne osjećaju sigurno, jer nemaju odgovore na pitanje šta uzrokuje zagađenje.

Zabrinuti i ribari

Ribari također ističu da su im narušene aktivnosti i svi benefiti koje rijeka donosi, ne samo njima nego i svim drugima koji na neki način uživaju ovu rijeku i kojima ona donosi određene benefite.

"Lokalno stanovništvo je sa razlogom zabrinuto za svoje zdravlje, jer im sedmicama niko ne daje odgovor na pitanje šta se dešava sa ovom rijekom i ko je odgovoran za zagađenje, a pored stanovništva su ugrožene i sve lokalne ekonomije i naravno biodiverzitet rijeke Sane", kazao je Topić.

Podsjećamo, u njoj su prisutne vrste riba kao što su mladica i pastrmka, njeni izvori krase ovu regiju kao zaštićeno područje Spomenik prirode, a njen kanjon Prizrenac je u procesu zaštite kao nova cjelina od prirodnog značaja. Upravo prije ovog kanjona se dešava ogromno zagađenje. Povodom ovog problema, Centar za životnu sredinu je poslao dopis nadležnoj inspekciji za izlazak na teren i zatražio hitno uzorkovanje vode kako bi se utvrdio stepen zagađenja.

 


Tagovi

Rijeka Sana Zagađenost Sane Teški metali Rudnik Centar za životnu sredinu Vladimir Topić


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.