Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kukuruzna zlatica
  • 25.07.2017. 16:00

Zlatica napada kukuruz, već vidljive štete

Na mnogim poljima pojavila se kukuruzna zlatica. Iako nanosi značajnu štetu, potpuna zaštita od ovog napasnika ne postoji.

Foto: leila/bigstockphoto.com
  • 555
  • 36
  • 0

Ratari u optšini Gradiška, pored nedostatka vode za navodnjavanje kukuruza, suočeni su sa dodatnim problemom. Na mnogim poljima pojavila se kukuruzna zlatica. Iako nanosi značajnu štetu, potpuna zaštita od ovog napasnika ne postoji, pišu nezavisne.com.

Najezde štetočine posebno su izražene uz rijeku Savu. Štete od kukuruzne zlatice već su evidentne na parcelama farmera Save Radivojca u Lamincima. Zbog napada na korjenov sistem, većina biljaka unutar parcele je polegla. Nešto bolja situacija je na imanju Save Vasiljevića iz Rogolja. Iako primjenjuje plodored, sve se teže bori sa kukuruznom zlaticom.

Predstavnici Resora za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi Područne jedinice Gradiška, pomno prate situaciju na području opština Gradiška, Srbac, Laktaši i Prnjavor. Kažu da je zaštita dosta složena i zahtjeva sitemski pristup. Pored upotrebe hemijskih preparata, koji znatno poskupljuju proizvodnju, neophodno je ispoštovati i plodored - pravilnu smjenu gajenih biljaka na jednoj parceli. Agronomi kažu da bi na jednoj parceli kukuruz trebalo sijati svake treće godine.

Foto: leila/bigstockphoto.com


Tagovi

Kukuruzna zlatica Plodored Usjev Šteta


Autorica

Karolina Rastija

Više [+]

Magistra agroekonomike s iskustvom u poljoprivredi. Svoje znanje i savjete dijeli i s čitateljima Agrokluba.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U nekim hladnijim krajevima BiH se još sije krompir...