Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Dani ratarskih kultura
  • 24.06.2018. 12:30

Žetva pšenice u Semberiji već počela - prinosa će biti, ali kvalitet je lošiji nego lani?

Pomoćnik ministra poljoprivrede, šumartva i vodoprivrede Republike Srpske dr. Boris Pašalić prisustvovao je u Kozarskoj Dubici na šestoj po redu manifestaciji Dani ratarskih kultura.

Foto: vladars.net
  • 457
  • 30
  • 0

Pomoćnik ministra poljoprivrede, šumartva i vodoprivrede Republike Srpske dr. Boris Pašalić prisustvovao je u Kozarskoj Dubici na šestoj po redu manifestaciji Dani ratarskih kultura,  na kojoj su prikazana ogledna polja strnih žita, kukuruza i soje, sa oko 150 različitih sorti i hibrida iz 15 selekcijskih kuća.

"Prisutnima su pokazani rezultati ogleda koji je zasnovan jesenas na površini od oko osam hektara, a ogled sa oko 150 različitih sorti i hibrida će se moći pogledati i u narednih nekoliko dana", izjavio je Pašalić. 

On je naveo da je ogled u Drakseniću jedan od petnaestak sličnih ogleda u Republici Srpskoj: "Ovakve manifestacije i ogledi su veoma značajni, jer je vrijednije kada se prozvođaču nešto pokaže na njivi, nego u zatvorenom prostoru, na nekoj prezentaciji, da vide kako se te sorte ponašaju u njihovim lokalnim uslovima", rekao je Pašalić.

Prinos će biti zadovoljavajuć, ali kvalitet će biti lošiji?

Naveo je i da je cilj da se izaberu one sorte koje daju najbolje rezultate na određenim klimatskim poručjima. Pašalić je precizirao da se ove godine očekuje prinos pšenice od oko 5 do 5,5 tona po hektaru, ali da je već primijetan problem u kvalitetu. 

"Žetva je već počela u Semberiji i svi podaci govore da prinos neće biti manji od prosjeka, dok će kvalitet biti nešto lošiji nego prošle godine, ali ipak ne toliko lošiji od prosjeka", rekao je Pašalić. 

On je naveo da je namjera Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske da unaprijedi proizvodnju soje i uljane repice te naglasio da će u narednim godinama veća pažnja biti posvećena tim kulturama.

"U narednom periodu akcenat želimo da stavimo na kvalitet, a ne kvantitet, jer smo dostigli pristojnu prozvodnju po hektaru, ali moramo da damo prioritet kvalitetnim pšenicama koje se koriste za ljudsku ishranu", rekao je Pašalić. 

Sjetva je bila teška, ali kukuruz je sada u jako dobrom stanju

Predstavnik preduzeća "Bajer" Milan Tomić rekao je da se na parcelama u Drakseniću može vidjeti veliki broj sortimenata strnih žita, soje i kukuruza. 

"Naš zadatak je bio da pratimo zdravstveno stanje usjeva, riješimo problem korova i strna žita sačuvamo od bolesti", izjavio je Tomić i dodao da su biljne bolesti mnogo prisutne u intenzivnim proizvodnjama te se bez zaštitnih sredstava ne mogu očekivati dobri prinosi. 

Vlasnik Poljoprivredno-trgovačkog preduzeća/PTP/"Jelena" u Drakseniću Marko Vlajsević ocijenio je da ja ova godina za kukuruz i soju bila teška u vrijeme sjetve, ali da je to nadoknađeno kasnije te da je sada kukuruz u jako dobrom stanju.

U narednim danima saznat će se otkupna cijena pšenice?

"Što se tiče pšenice, očekujemo jako dobre prinose", rekao je Vlajsević i dodao da se u narednim danima očekuje da bude poznata otkupna cijena pšenice

Manifestacija "Dani ratarskih kultura" okupila je danas u Kozarskoj Dubici veliki broj poljoprivrednih proizvođača, koji su bili u prilici da se druže, informišu i razmjene iskustva u proizvodnji strnih žita, kukuruza i soje. Ogledi su postavljeni u organizaciji Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske, u saradnji sa PTP "Jelena" i preduzećem "Bajer".


Povezana biljna vrsta

Pšenica

Pšenica

Sinonim: - | Engleski naziv: Winter wheat | Latinski naziv: Triticum aestivum (L) em. Fiori et Paol.

Pšenica se koristi u mlinarstvu, prehrambenoj i farmaceutskoj industriji. Najznačajniji je ratarski usjev pa je pšenicom zasijana ¼ obradivih površina na svijetu. Pšenični hljeb... Više [+]

Soja

Soja

Sinonim: - | Engleski naziv: Soybean | Latinski naziv: Glycine max (L.) Merrill

Soja potječe iz Azije i vodeća je uljna i bjelančevinasta kultura, čije se zrno koristi kao izvor jestivih ulja (18 – 24%) i bjelančevina (35 – 50%) kako za ishranu ljudi tako i... Više [+]

Uljana repica

Uljana repica

Sinonim: - | Engleski naziv: Swede rape, oilseed rape | Latinski naziv: Brassica napus L. (Partim)

Uljana repica proizvodi se zbog dobivanja ulja. U sjemenu uljane repice ima oko 20 % bjelančevina. Ranije je ulje uljane repice korišteno za osvjetljenje i mazivo, a potom u... Više [+]

Kukuruz

Kukuruz

Sinonim: - | Engleski naziv: Grain maize | Latinski naziv: Zea mays L.

Kukuruz je jednogodišnja biljka jarog tipa razvića, a njegova dužina vegetacije od nicanja do pune zriobe ovisi od osobine sorte, odnosno hibrida, s jedne strane, i uvjeta uzgoja,... Više [+]

Tagovi

Dani ratarskih kultura Pšenica Žetva Cijena Kvalitet Boris Pašalić Soja Uljana repica Kukuruz


Autorica

Karolina Rastija

Više [+]

Magistra agroekonomike s iskustvom u poljoprivredi. Svoje znanje i savjete dijeli i s čitateljima Agrokluba.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Godišnja proizvodnja pšenice u BiH je oko 280.000 tona, a potrebe su skoro duplo veće. Je li došla voda do grla? Čitajte sutra na Agroklubu.