• Županija Posavska
  • 15.07.2017. 10:00

Žetva pri kraju, otkupna cijena i dalje nepoznanica

Prema informacijama sa terena, ovogodišnji se prinosi kreću se od 5-6 t/ha što je zadovoljavajuće. Cijena pšenice još nije određena i svaka se informacija o tome detaljno analizira i preispituje.

Foto: Pixabay/kridneh
  • 658
  • 38
  • 0

Žetva pšenice na posavskim poljima privodi se kraju. Prosječni prinos pšenice ove godine je zadovoljavajući. Kombajneri su intenzivno radili kako bi iskoristili pogodno vrijeme i žetvu pšenice priveli kraju. Žetva će se završiti u optimalnim rokovima.

Prinosi od 5 do 6 tona po hektaru

Prema podacima sa kojim raspolažemo prinosi su nešto niži u odnosu na prošlogodišnje, koji su bili iznadprosječni, ali i dalje na razini višegodišnjeg prosjeka. Prema informacijama sa terena kreće se od 5-6 t/ha, tvrde u Odjelu poljoprivredne stručne službe Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Vlade Županije Posavske.

Neujednačeni prinosi

"Prinosi su izrazito neujednačeni od polja do polja, ali u skladu sa primijenjenim agrotehničkim mjerama. Vrhunski prinosi i dobra kakvoća uroda postižu se korištenjem kombiniranog učinka, odnosno optimiziranjem cjelokupne agrotehnike i prakse upravljanja, kombiniranjem svih segmenata od izbora sorte, pravodobne primjene agrotehničkih mjera, pravilne gnojidbe i zaštite", kažu u resornom minstarstvu.

Na vrijeme se ne može utjecati

Ističu kako je rast i razvoj ozimih žita uglavnom pod utjecajem temperature, svjetla i količine oborina, pa ako se ta tri vanjska segmenta ne nalaze u poželjnim granicama, njihov štetan utjecaj ne može se u značajnoj mjeri kompenzirati uporabom gnojiva ili nekom drugom mjerom. Nažalost, visok prinos pšenice i sadržaj proteina u samom zrnu često su obrnuto povezani, odnosno teško je istodobno postići oboje i ovu negativnu povezanost možemo u manjoj mjeri ublažiti adekvatnom primjenom svih mjera u postupku proizvodnje, iako veliki utjecaj imaju i vremenske prilike tijekom vegetacije na koje ne možemo utjecati.

"Umanjenje prinosa uzrokovalo je i olujno nevrijeme, praćeno jakim vjetrom i ledom, koje je krajem lipnja zahvatilo pojedine dijelove naše županije", podsjećaju u ministarstvu.

Otkupna cijena i dalje nepoznanica

Dakle, prosječni prinos pšenice ove godine je zadovoljavajući. Prema informacijama sa terena kreće se od 5-6 t/ha. S druge strane, u odnosu na prošlu godinu, hektolitar zrna je nešto lošiji, iako se na njegovu vrijednost može utjecati izborom sorte i trećom prihranom u klasanju primjenom dušičnog hranjiva, dok je sadržaj proteina izrazito dobar, oko 12-14%.

"Ono što je nepoznanica našim proizvođačima i čime su nezadovoljni jeste otkupna cijena pšenice koja još nije određena i svaka informacija o tome detaljno se analizira i preispituje", izvijestili su Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Vlade Županije Posavske.

Foto: Pixabay/kridneh


Tagovi

Žetva pšenice Pšenica Cijena pšenice Otkupna cijena pšenice Prinos pšenice


Autorica

Maja Celing Celić

Maja Celing Celić

Maja je hobi vrtlarica s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojeni oglasi