Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Svjetsko tržište žitarica
  • 27.09.2016. 14:00

Žetva počela, cijena kukuruza pada

Protekle sedmice zabilježen je pad cijena pšenice i kukuruza na tržištu u Bugarskoj. Problem stvaraju velike zalihe, ali i globalni tržišni trendovi.

Foto: bigstockphoto.com, DTatiana
  • 137
  • 15
  • 0

Protekle sedmice zabilježen je pad cijena na tržištu žitarica u Bugarskoj, prenosi portal UkrAgroConsult. Cijene za mlinske pšenice, kao i pšenice za prehrambenu industriju su pod pritiskom velike ponude na tržištu, iako je tempo trgovine i kupovne aktivnosti i dalje prilično visok.

Pad izvozne cijene

Cijene kukuruza su tokom prošle nedelje zabilježile bad na bugarskom tržištu, dok istovremeno nije viđena ni veća trgovinska aktivnost kada je riječ o kukuruzu novog roda. U većini oblasti u Bugarskoj žetva kukuruza je već počela, ali je ponuda i dalje ograničena. Prosječan prinos u toj zemlji je i dalje niži nego u 2015. godini.

Izvozna cijena kukuruza opada pod pritiskom globalnih tržišnih trendova. Tokom nedjelje izvozna cijena bugarskog kukuruza pala je u prosjeku za 4 $/t i iznosila je 165-167 $/t.

Foto: bigstockphoto.com, DTatiana


Povezana biljna vrsta

Kukuruz

Kukuruz

Sinonim: - | Engleski naziv: Grain maize | Latinski naziv: Zea mays L.

Kukuruz je jednogodišnja biljka jarog tipa razvića, a njegova dužina vegetacije od nicanja do pune zriobe ovisi od osobine sorte, odnosno hibrida, s jedne strane, i uvjeta uzgoja,... Više [+]

Pšenica

Pšenica

Sinonim: - | Engleski naziv: Winter wheat | Latinski naziv: Triticum aestivum (L) em. Fiori et Paol.

Pšenica se koristi u mlinarstvu, prehrambenoj i farmaceutskoj industriji. Najznačajniji je ratarski usjev pa je pšenicom zasijana ¼ obradivih površina na svijetu. Pšenični hljeb... Više [+]

Tagovi

Svjetsko tržište žitarica Kukuruz Pšenica Cijene


Autor

Marinko Tica

Više [+]

Marinko je profesor književnosti s višegodišnjim novinarskim iskustvom u elektronskim medijima. Osobito je zainteresiran za teme i zbivanja u agraru, a zamjenik je urednika na Agroklubu.