AgroKlub.ba

\

Ratarstvo

Dobrodošli na AgroKlub.ba!


Zaboravljena lozinka?
Novi korisnik - Registracija!

Gdje se nalazim? AgroKlub.ba » Ratarstvo » Žetva počela, cijena kukuruza pada

Žetva počela, cijena kukuruza pada

Svjetsko tržište žitarica

Žetva počela, cijena kukuruza pada

Datum: 27.09.2016. 14:00

Kategorija:

Ratarstvo

Protekle sedmice zabilježen je pad cijena pšenice i kukuruza na tržištu u Bugarskoj. Problem stvaraju velike zalihe, ali i globalni tržišni trendovi.

Protekle sedmice zabilježen je pad cijena na tržištu žitarica u Bugarskoj, prenosi portal UkrAgroConsult. Cijene za mlinske pšenice, kao i pšenice za prehrambenu industriju su pod pritiskom velike ponude na tržištu, iako je tempo trgovine i kupovne aktivnosti i dalje prilično visok.

Pad izvozne cijene

Cijene kukuruza su tokom prošle nedelje zabilježile bad na bugarskom tržištu, dok istovremeno nije viđena ni veća trgovinska aktivnost kada je riječ o kukuruzu novog roda. U većini oblasti u Bugarskoj žetva kukuruza je već počela, ali je ponuda i dalje ograničena. Prosječan prinos u toj zemlji je i dalje niži nego u 2015. godini.

Izvozna cijena kukuruza opada pod pritiskom globalnih tržišnih trendova. Tokom nedjelje izvozna cijena bugarskog kukuruza pala je u prosjeku za 4 $/t i iznosila je 165-167 $/t.

Foto: bigstockphoto.com, DTatiana

Broj pregleda članka: 122; Uspješnost članka: 9.1

Tagovi: Pšenica, Kukuruz, Cijene, Svjetsko tržište žitarica

Ključne riječi članka: zetva, pocela, cijena, kukuruza, pada, cijena, kukuruza, dalje, tržištu


Marinko Tica

Svi tekstovi autora

Autor Marinko Tica

Marinko je profesor književnosti s višegodišnjim novinarskim iskustvom u elektronskim medijima. Osobito je zainteresiran za teme i zbivanja u agraru, a zamjenik je urednika na Agroklubu.