Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Prinosi kukuruza
  • 25.10.2023. 13:30

Žetva kukuruza pri kraju: Velike razlike u prinosima

Prinos kukuruza ove godine varira. Kašnjenje u periodu sjetve je uzrokovalo i kašnjenja u berbi. Mnogi su morali presijavati.

Foto: Karolina Rastija
  • 64
  • 17
  • 0

Žetva ovogodišnjeg roda kukuruza privodi se kraju. Prinosi variraju, skoro od parcele do parcele. Godina je, prema ocjeni poljoprivrednika bila preteška, a dodatno interes za novu sjetvu umanjuju cijene žitarica na berzama.

Podsjetimo, ove godine je sjetva kasnila uslijed niskih temperatura kako zraka, tako i zemljišta te prezasićenosti tla vodom. Na težim zemljištima, sa visokim podzemnim vodama, dolazilo je do truljenja sjemena, prorjeđivanja biljnog sklopa, a negdje je bilo neophodno više puta presijavati parcele.

Za razliku od prvog dijela vegetacije kada je zbog obilnih kiša i vlažnog zemljišta kukuruz slabije napredovao, u drugom dijelu vegetacije uslovi su bili daleko povoljniji, navode iz Poljoprivredne savjetodavne službe RS.

Zbog porasta temperatura i dobrog rasporeda padavina, u pojedinim krajevima, nije zabilježen jači napad štetočina i biljnih bolesti. Iznimku čini nekoliko jakih ciklonskih poremećaja koji su donijeli led, jak vjetar, lokalno plavljenje usjeva koje je opet u nekim regijama nanijelo velike štete.

Prinos kukuruza ove godine varira, kada se uzmu u obzir štete uzrokovane plavljenjem zemljišta tokom proljeća ili olujama u vrijeme intenzivnog porasta kukuruza i kreće se u intervalu od 3 t/ha do 13 t/ha.

Kašnjenje u periodu sjetve je uzrokovalo i kašnjenja u berbi. Žetva se intenzivno obavlja zbog povoljnih uslova koji omogućavaju i pripremu zemljišta za sjetvu ozimih usjeva.


Tagovi

Žetva kukuruza Berba kukuruza Prinosi kukuruza Cijene žitarica Presijavanje kukuruza


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

⌛️ Počinje 9. savjetovanje i sajam mljekara RS. Naša ekipa je već stigla u Gradišku. Šta se očekuje na dvodnevnom skupu, već smo pisali https://t.ly/YNV1B , a uskoro i svježi detalji 👇
Foto: Mario Relatić