Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Prinosi kukuruza
  • 25.10.2023. 13:30

Žetva kukuruza pri kraju: Velike razlike u prinosima

Prinos kukuruza ove godine varira. Kašnjenje u periodu sjetve je uzrokovalo i kašnjenja u berbi. Mnogi su morali presijavati.

Foto: Karolina Rastija
  • 65
  • 17
  • 0

Žetva ovogodišnjeg roda kukuruza privodi se kraju. Prinosi variraju, skoro od parcele do parcele. Godina je, prema ocjeni poljoprivrednika bila preteška, a dodatno interes za novu sjetvu umanjuju cijene žitarica na berzama.

Podsjetimo, ove godine je sjetva kasnila uslijed niskih temperatura kako zraka, tako i zemljišta te prezasićenosti tla vodom. Na težim zemljištima, sa visokim podzemnim vodama, dolazilo je do truljenja sjemena, prorjeđivanja biljnog sklopa, a negdje je bilo neophodno više puta presijavati parcele.

Za razliku od prvog dijela vegetacije kada je zbog obilnih kiša i vlažnog zemljišta kukuruz slabije napredovao, u drugom dijelu vegetacije uslovi su bili daleko povoljniji, navode iz Poljoprivredne savjetodavne službe RS.

Zbog porasta temperatura i dobrog rasporeda padavina, u pojedinim krajevima, nije zabilježen jači napad štetočina i biljnih bolesti. Iznimku čini nekoliko jakih ciklonskih poremećaja koji su donijeli led, jak vjetar, lokalno plavljenje usjeva koje je opet u nekim regijama nanijelo velike štete.

Prinos kukuruza ove godine varira, kada se uzmu u obzir štete uzrokovane plavljenjem zemljišta tokom proljeća ili olujama u vrijeme intenzivnog porasta kukuruza i kreće se u intervalu od 3 t/ha do 13 t/ha.

Kašnjenje u periodu sjetve je uzrokovalo i kašnjenja u berbi. Žetva se intenzivno obavlja zbog povoljnih uslova koji omogućavaju i pripremu zemljišta za sjetvu ozimih usjeva.


Tagovi

Žetva kukuruza Berba kukuruza Prinosi kukuruza Cijene žitarica Presijavanje kukuruza


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Nevjerovatan gest Milave dok je ručala sa prijateljicama zapalio internet. Prvo je pomela svu silažu sa svoje desne strane, pa je onda napala lijevu gomilu.