Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tržište žitarica
  • 04.07.2021. 07:30

Žetva je u punom jeku: Kako se kreću cijene na svjetskim burzama?

Ovogodišnje cijene žitarica na svjetskim burzama su opisane kao neobično visoke, a u zadnje vrijeme snažno osciliraju. Trenutno većina burzi bilježi njihov rast.

Foto: Martina Popić
  • 150
  • 108
  • 0

Prema podacima američkog Ministarstva poljoprivrede (USDA) tamošnji će poljoprivrednici proizvesti manje kukuruza i soje nego što su analitičari očekivali. Stanje pogoršava i suša na sjeverozapadu SAD-a te Kanadi gdje su temperature proteklog tjedna dosegnule rekordnih 50°C. Ovi su ekstremni uvjeti oštetili jaru pšenicu i uljanu repicu koja je tamošnjim glavnim uzgojnim područjima trenutno u cvatnji. Kao rezultat toga vrijednosti su na svjetskim burzama krenule rasti.

Analitičari i trgovci su očekivali i nešto više zasijanih površina, a tržište je već predvidjelo cijene. Tako su, primjerice, očekivali da će pod kukuruzom biti 37,93 milijuna hektara, a USDA je utvrdila da ih je oko 37,53. Takva je situacija i sa sojom gdje je ministarstvo objavilo da je zasijano 35,46 mil. ha u usporedbi s očekivanih 36 milijuna. Međutim, površine pod jarom pšenicom procjenjuju se na 4,69 milijuna hektara, što je više od trgovinskih očekivanja od 4,62 i manje od procjene USDA iz ožujka od 4,75 milijuna hektara.

Kako se kreću cijene?

Shodno tome, na pariškom MATIF-u ugovor o prvoj pšenici za novu žetvu porastao je za 8 eura - na 211 eura po toni, navodi agrarheute. U prvom ugovoru o kukuruzu za kolovoz, cijene su porasle za jedan euro - na 240 eura po toni. One za uljanu repicu naglo su porasle za 5 eura pa sada iznosi 531 € po toni.

Cijena kukuruza je na čikaškoj burzi CME porasla na 239,22 €/t. Međutim na pariškom EuroNextu je 18. lipnja koštala 258 €/t, a 2. srpnja došlo je do pada na 239,75 eura po toni.

Što se tiče pšenice, ona na čikaškoj burzi košta 218,86 €/t dok je na EuroNextu porasla na 209,25, u odnosu 18. lipnja kada je bila 205,75 €/t.

Tona uljana repice na burzi ICE Canada košta 593,99 eura, a soja na CME-u 480,85 eura.

U nedavnom izvješću Nizozemske poljoprivredne banke Rabobank cijene su ove godine opisane kao neuobičajeno visoke, a zaključeno je da ih vrijeme na Srednjem zapadu i sjeveru SAD-a uzrokuje to da one na burzama snažno osciliraju.


Tagovi

Tržište žitarica Cijene Suša USDA Cijena pšenice Cijena kukuruza


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.