Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Značaj lucerne
  • 25.01.2019. 08:00

Zeleno zlato koje se uspješno uzgaja i u pustinjama - lucerna

Mnogi stručnjaci za održivo gospodarenje zemljištem vjeruju kako će upravo ova biljka odigrati glavnu ulogu u postizanju dovoljnih količina proizvedene hrane za brzorastuće stanovništvo.

Foto: Bigstockphoto/max8axm
  • 336
  • 25
  • 0

Lucerna (Medicago sativa L.) je višegodišnja biljka iz porodice mahunarki. Visoku vrijednost biljke lucerne prepoznali su prve civilizacije poput starih Grka i Rimljana. Već tada ova mahunarka je imala izniman značaj kao izvor prirodnog proteina. U petnaestom stoljeću inicira se program selekcije i hibridizacije pod vodstvom germanskih botaničara. Ciljevi programa su bili stvaranje tolerantnosti biljke na hladnoću, sušu i tada razvijene bolesti. Ubrzo je se povećao interes raznih institucija, znanstvenika i poljoprivrednika diljem Evrope za tada obećavajuću krmnu kulturu. Lucerna se brzo proširila i na druge dijelove Svijeta, a proces oplemenjivanja, poboljšavanja pojedinih faktora i danas se nastavlja. Danas, poljodjelci imaju čitavu lepezu varijacija kod odabira sorti lucerne poput otpornosti na bolesti, hladnoću i žegu, prema cilju eksploatacije (npr. sijeno), visini krune,  prinosu i sl.

Krma lucerne se obično koristi u prehrani mliječnih krava u razdoblju laktacije, jer je izvrstan i cjenovno pristupačan izvor kvalitetnih proteina, minerala i energije. Pored navedenog, istovremeno osigurava potrebna vlakna čime se poboljšava probavljivost hrane. Međutim, sve navedeno ovisi o kvaliteti spremljene krme. Klima, tlo, uvjeti tla, izbor sorte, agrotehnika, kvaliteta košnje i spremanja, sadržaj vlage, uvjeti skladištenja i sl. izravno utječu na kakvoću. Odstupanja od normativne kvalitete mogu negativno utjecati na preciznu formulaciju ishrane životinja.

Velike farme – velike količine krme

Razvojem industrijskih poljoprivrednih praksi lucerna je dobila posebno mjesto na mnogim poljima. Proizvodnja mlijeka se sve manje organizira na malim obiteljskim gospodarstvima, a sve više na velikim ekonomijama koje traže veliku količinu kvalitetne krme. Moderne farme s nekoliko hiljada krava u laktaciji često nisu u mogućnosti proizvesti dovoljne količine hrane na svojim poljima. Industrijska gospodarstva se okreću nabavi sirovine od različitih izvora. Nerijetko, lucerna se uzgaja i prerađuje u dehidriranu krmu na jednom kontinentu, a potom se brodovima prevozi do velikih mliječnih farmi. 

Arapske zemlje – proizvodnja mlijeka u pustinji

Bliski istok preuzima sve veći udio globalne proizvodnje mlijeka unatoč nepovoljnim uvjetima. Klima i oskudna tla arapskih zemalja, na prvi pogled, nikako ne obećavaju mogućnost proizvodnje prehrambenih proizvoda. No, posljednjih godina pomoću međunarodnih investicija i suvremenih znanja pustinje se pretvaraju u plodna tla i to pomoću jedinstvene biljke lucerne. Zahvaljujući dubokom korijenu i tolerantnosti na stresne uvjete lucerna se uspješno uzgaja u pustinjama. Cijena jeftinog zemljišta omogućava velike investicije poput preciznog navodnjavanja, izgradnje infrastrukture te plaćanje usluga vrsnih stručnjaka, stavljaju arapske zemlje u sam vrh proizvođača lucerne na globalnim razmjerima.

Mnogi stručnjaci za održivo gospodarenje zemljištem vjeruju kako će upravo ova biljka odigrati glavnu ulogu u postizanju dostatnih količina proizvedene hrane za brzorastuće stanovništvo. Arapski agro holdinzi, također, investiraju u plodno zemljište istočne Evrope, gdje uglavnom organiziraju proizvodnju dehidrirane lucerne koja se izvozi za potrebe mliječnih farmi u arapskim zemljama. Naravno, s dobrim agroekološkim uvjetima, podneblje zemalja istočne Evrope daje visoke prinose zadovoljavajuće kvalitete. Zahvaljujući uvozu efikasna proizvodnja mlijeka se odvija i u pustinji.

Kompanija Al Dahra iz Ujedinjenih Arapskih Emirata kupila Agricost - najveću ratarsku farmu u EU

"Zeleno zlato" sutrašnjice

Jedan od većih natjecatelja na globalnom tržištu proizvodnje i izvoza lucerne  je i Južnoafrička Republika. Uzgoj se organizira na siromašnijima tlima, gdje se nakon 5 – 10 godina intenzivnog korištenja u uzgoj stavljaju nove kulture poput niskih žitarica. To je dugi proces koji iziskuje suvremena znanja i skupe tehnologije. Velikim dijelom pristup pretvaranja pustinjskog zemljišta se odvija posredstvom internacionalnih ulagača. Velike agrarne organizacije upravljaju zemljišnom bankom s nekoliko hiljada hektara oskudnog zemljišta, na kojima nerijetko je isplaniran uzgoj visokovrijednih poljoprivrednih kultura. Lucerna je prva kultura koju će koristiti kako bi obogatili zemljište organskom materijom. U toj razvijenoj afričkoj zemlji ova mahunarka ima veliki ekonomski značaj. Pusta zemljišta pretvaraju u plodna tla, a izvoz dehidriranih proizvoda dođe kao dodatni prihod. Izvoz i cijena je određena međunarodnim tržištima temeljeno na ponudi i potražnji. Najveći kupci su arapske zemlje, a u posljednje vrijeme i Kina.

U argentinskoj pokrajini Rio Negro, kompanija AM Holding sa sjedištem u Londonu, koristi lucernu u kombinaciji s intenzivnim napasivanjem merino ovaca u svrhu stvaranja plodnog tala. Dokazano je kako lucerna dodatno pridonosi prinosu vune kod ovaca. Vlastitih 4 hiljade hektara zemljišta u Argentini, AM Holding već koristi za proizvodnju orašastih plodova, dok preostalih hiljadu je u procesu pripreme. U voćnjaku koriste "živi mulch" ove vrijedne leguminoze kao zeleni pokrov između stabala. Tim sistemom zemljište neprestano obogaćuju azotom i povećavaju organsku masu u tlu. Cijela proizvodnja se odvija prema ekološkim principima. Voditelj projekta za Argentinu AM Holdinga, Pierre Enting naglašava kako lucerna je kultura koja je doslovno nezamjenjiva u njihovom poslovanju.

Klimatske promjene traže nove pristupe ka upravljanju zemljištem. "Golo" ratarenje, korištenje totalnih herbicida u voćnjacima trebalo bi biti stvar prošlosti. Kako ne postoji standardizirana praksa u poljoprivredi, poljodjelci moraju pristupati svojim poljima s većim oprezom nego ikad prije. Inovativna gospodarstva traže nove načine prema održivom uzgoju biljnih kultura. Upravo spoj tradicionalnih kultura poput lucerne i aktualnih dostignuća u znanosti i tehnologiji dokazuje kako se čak i pustinja može pretvoriti u plodno tlo.


Povezana biljna vrsta

Lucerka

Lucerka

Sinonim: - | Engleski naziv: Lucerne | Latinski naziv: Medicago sativa L.

Lucerka se uzgaja na svim kontinentima, a od europskih zemalja najveći je proizođač Francuska. Za prehranu domaćih životinja može se koristiti u zelenom stanju ispašom i košnjom,... Više [+]

Tagovi

Lucerna Globalizacija Mahunarke Dehidrirana krma Stočna hrana Zeleno zlato


Autor

Vladimir Miloš

Više [+]

Magistar ekonomije sa specijalizacijom u poljoprivredi. Studirao i radio u Kraljevini Nizozemskoj, radio na mnogim međunarodnim projektima, dobitnik dvije dekanske nagrade, svojevremeno urednik studentskog časopisa "Plug". Poruka: Riskiraj! - Ako pobijediš bit ćeš sretan, a ako ne pobijediš bit ćeš mudriji.