Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Prinosi žitarica i uljarica u svijetu
  • 11.07.2015. 14:00

Zbog suše prepolovljeni urodi!

Suša i dalje prouzrokuje probleme diljem svijeta, što se odražava na prosječne prinose i kvalitetu. Neke će zemlje svijeta morati u većoj količini uvoziti žitarice kako bi zadovoljile potrebe mlinske industrije za kvalitetnom sirovinom.

Foto: depositphotos.com,
  • 67
  • 3
  • 0

Suša i dalje prouzrokuje probleme diljem svijeta, što se odražava na prosječne prinose i kvalitetu. Neke će zemlje svijeta morati u većoj količini uvoziti žitarice kako bi zadovoljile potrebe mlinske industrije za kvalitetnom sirovinom. Napredak sjetve u pojedinim dijelovima svijeta diktiraju vremenske prilike.

Sa cijenama, mijenjaju se i mogućnosti proizvodnje sekundarnih proizvoda. Sve se to odrazilo i na američku proizvodnju etanola koja doseže rekorde. Ipak, u cijeloj Europi postoji doza zabrinutosti za potencijal prinosa.

Suša desetkuje urod u Europi

Rani rezultati žetve pokazuju nešto niže prinose ozime uljane repice u Rusiji, a toplo i suho vrijeme diljem Europe donosi zabrinutost za potencijal prinosa. IGC prognoze za globalne zalihe pšenice ostaju zadovoljavajuće unatoč lošijim prognozama uroda. Pogodni vremenski uvjeti za soju u Indiji ojačani su monsunima, a jača i funta naspram eura.

Francuski usjevi su pogođeni nedavnom sušom, a 81% meke pšenice ocijenjeno je u dobrom ili odličnom stanju, što je pad naspram 85% prošlog tjedna. Ipak, nešto su to bolje prognoze s obzirom na prošlu godinu. Stanje proljetnog ječma je zadovoljavajuće, s nešto manjim postotkom usjeva koji su u dobrom ili odličnom stanju (79%) s obzirom na prošli mjesec (82%), ali ipak bolje nego prošle godine (63%).

Kina će morati uvesti do 2.5Mt pšenice prema Kineskom nacionalnom informacijskom centru za žitarice i uljarice (CNGOIC). Zahtjevi za uvozom procijenjeni su na 2 do 2.5Mt u usporedbi s 1.5Mt u 2014/15, i to nakon informacije o lošem domaćem urodu.

Prepolovljen urod uljane repice u Rusiji

53% argentinskih usjeva pšenice posijano je do kraja lipnja, što je napredak za 18% naspram prethodnog tjedna. Uzrok je kiša koja je natopila tlo i u ključnim područjima. No, postoji zabrinutost jer je u centralnoj regiji još uvijek presuho za sjetvu, a hoće li se planovi ostvariti, trebamo pitati meteorologe.

Ukrajinska proizvodnja pšenice prognozira se za 1Mt više, pa bi žetva u 2015. trebala donijeti 24.5Mt, dok neki prognoziraju i 24.8Mt. Prinos meke pšenice u zemljama EU sveukupno će iznositi 140.6Mt, za 2Mt više nego što je prognozirano u proljeće, ali niže nego u 2014. Proizvodnja ječma je pala za 3.5Mt, na 57.6Mt, dok je kukuruz na 65.7Mt za razliku od 73.8Mt u 2014.

Niži prinosi se očekuju za ozimu uljanu repicu u Rusiji, a do kraja lipnja ovršeno je 6.1Kt uljane repice, s prinosima u prosjeku 1.01t/ha. U usporedbi sa prosječnim prinosima od 1.61t/ha prikupljenih prošle godine kada je sveukupan urod iznosio 12.2Kt, brojke govore same za sebe.

Proizvodnja etanola u SAD-u ruši rekorde

Razočarali su podaci o izvozu američke soje, jer je u lipnju izvoz pao na 205Kt, za čak 62% manje s obzirom na protekli tjedan. Manje je to i od petogodišnjeg prosjeka. Indijski monsuni napredovali su, iako su došli nešto kasnije nego inače, a padaline su iznad normalnog prosjeka diljem središnje i zapadne regije Indije, i to za 24% što pogoduje soji, ali je neobično za godinu koja je pogođena El Ninom.

Proizvodnja etanola u SAD-u dosegla je novi rekord, u prosjeku je to bilo 994 tisuća barela dnevno, a rast se dogodio simultano sa povećanjem cijena kukuruza u SAD-u.

Pojašnjenje iskazanih veličina:
* 1 Kt = 1.000 t
**1 Mt = 1.000.000 t
*** 1 Mha = 1.000.000 ha

Foto: depositphotos.com, @stevanovicigor


Povezana biljna vrsta

Uljana repica

Uljana repica

Sinonim: - | Engleski naziv: Swede rape, oilseed rape | Latinski naziv: Brassica napus L. (Partim)

Uljana repica proizvodi se zbog dobivanja ulja. U sjemenu uljane repice ima oko 20 % bjelančevina. Ranije je ulje uljane repice korišteno za osvjetljenje i mazivo, a potom u... Više [+]

Kukuruz

Kukuruz

Sinonim: - | Engleski naziv: Grain maize | Latinski naziv: Zea mays L.

Kukuruz je jednogodišnja biljka jarog tipa razvića, a njegova dužina vegetacije od nicanja do pune zriobe ovisi od osobine sorte, odnosno hibrida, s jedne strane, i uvjeta uzgoja,... Više [+]

Ječam

Ječam

Sinonim: - | Engleski naziv: Barley | Latinski naziv: Hordeum vulgare L.

Ječam se uglavnom koristi kao stočna hrana jer posjeduje visoku hranidbenu vrijednost. U hranidbi stoke ječam se koristi kao prekrupa (izmrvljeno zrno koje se koristi za dodavanje... Više [+]

Tagovi

Žitarice Uljana repica Kukuruz Ječam Suša Uljarice Rusija Francuska Kina Indija Izvoz soje Meka pšenica Cijene Funta Proljetni ječam Svjetsko tržište Monsuni Desetkovanje uroda Proizvodnja etanola Argenetina Euro


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."