Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Bez vlage
  • 13.06.2017. 12:00

Zbog suše danonoćno navodnjavaju

Krompiru, kupusu, dinji i lubenici nedostaje vlage, a pšenica je pod udarom oboljenja. U Hercegovini ugroženo sve što uzgajaju.

Foto: Pixabay/shabeerdew
  • 671
  • 43
  • 0

Topao i suh juni, tek s lokalnim pljuskovima nikako ne pogoduje bh poljoprivrednicima, a pogotovo onima koji uzgajaju krompir, kupus i ostale kulture kojima je potrebno stalno navodnjavanje.

Nedžad Bico, predsjednik udruženja poljoprivrednika Federacije BiH kaže kako ga je nedavno zvao jedan od članova iz Hercegovine.

"Kod njih dolje gori, imaju probleme sa sušom i ugroženo im je sve što uzgajaju", kaže Bico, a Avgustin Rupčić, proizvođač iz Ljubuškog potvrđuje da kiše nema već neko vrijeme, a i te kako bi im značila.

"Već smo zbog mraza oštećeni za 25 do 30 posto roda krompira", rekao je Rupčić i dodaje da im pomaže jedino navodnjavanje uz pomoć pumpi, navodi poslovnisvijet.

Danonoćno navodnjavanje

S njim se slaže i Branko Mastalo, predsjednik Udruženja povrtara u RS, koji ističe da se protiv suše bori danonoćnim navodnjavanjem.

"To traje tri-četiri dana, pa onda moramo opet ispočetka. Navodnjavam dinju, lubenicu, luk, krompir i kupus. Dinja i lubenica sada cvjetaju, njihov plod je 90 posto voda i moramo im davati maksimalnu vlagu", kazao je Mastalo i dodao da je luku, krompiru i kupusu dovoljno navodnjavanje za nekoliko narednih dana.

Istakao je da je njegovim kolegama u Hercegovini dosta problematično jer parcele nisu dobro pokrivene navodnjavanjem.

Draško Banjac, predsjednik Udruženja farmera RS i proizvođač povrća iz Gradiške, kaže da navodnjavanje iziskuje dodatne troškove, ali kulture ne mogu bez vlage. Enes Hasanović, sekretar Udruženja poljoprivrednika Tuzlanskog kantona, kaže da je na njihovom području bilo kiše te da trenutno nijedna poljoprivredna kultura nije ugrožena.

Oboljenje pšenice

Pored suše, so na ranu poljoprivrednicima utrljava i oboljenje pšenice. Tako Ljubo Maletić, predsjednik Udruženja poljoprivrednika Semberije, kaže da oboljenje utječe na prinos, koji će, prema njegovoj procjeni, biti manji 20 do 30 posto.

"Ko god pšenicu nije zaštitio na vrijeme, može se nadati manjem rodu, mada još nije kasno za tretiranje, koje je poželjno da se obavi dva puta", kazao Banjac naglasivši da je pšenica primila dovoljno vlage i njoj zasad ne treba mnogo kiše, te da joj više pogoduje sušno vrijeme.
Što se tiče navodnjavanja kukurza, kako objašnjava Maletić, ta kultura još trpi sušu i moći će bez kiše još maksimalno deset dana.

Foto: Pixabay/shabeerdew7


Povezana biljna vrsta

Lubenica

Lubenica

Engleski naziv: Watermelon | Latinski naziv: Citrullus lanatus L.

Lubenica je jednogodišnja zeljasta biljka iz porodice Cucurbitaceae. Razvija snažni korijenov sistem koji se najvećim dijelom razvija u zoni do 40 cm tla, a glavni korijen dopire... Više [+]

Dinja

Dinja

Engleski naziv: Melon | Latinski naziv: Cucumis melo L.

Dinja je jednogodišnja biljka koja se ubraja u porodicu Cucurbitaceae pa bi se stoga trebala smatrati povrćem. Međutim, mnogi smatraju da je dinja voće. Cvate na početku ljeta, a... Više [+]

Krompir

Krompir

Sinonim: - | Engleski naziv: Potato | Latinski naziv: Solanum tuberosum L.

Krompir je višegodišnja zeljasta biljka. Potječe iz peruanskih Anda u kojima se uzgajao i prije 8 000 godina. U Europu su ga donijeli španski istraživači u 16. stoljeću i... Više [+]

Tagovi

Suša Lubenica Dinja Krompir Navodnjavanje


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.