Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Udruga poljodjelaca ZHŽ
  • 19.04.2016. 11:47

Zbog neisplate poticaja blokirali Bijaču

Ovo je blokada upozorenja, miran, dostojanstven prosvjed koji će se proširiti na cijelu Federaciju ne ispune li se naši zahtjevi, rekao je predsjednik Udruge poljodjelaca u Zapadnohercegovačkoj županiji Dubravko Vukojević.

Foto: blackboard
  • 245
  • 11
  • 0

Zbog neisplate i neobračuna poticaja, ali i, kažu, maćehinskog odnosa Federalnog ministarstva poljoprivrede prema poljoprivrednim proizvođačima iz te županije, dvjestotinjak poljoprivrednika iz Zapadnohercegovačke županije blokiralo je autocestu na graničnom prijelazu Bijača. Sav promet na tom prijelazu iz oba smjera je onemogućen.

"Ovo je blokada upozorenja, miran, dostojanstven prosvjed koji će se proširiti na cijelu Federaciju ne ispune li se naši zahtjevi", rekao je predsjednik Udruge poljodjelaca u Zapadnohercegovačkoj županiji Dubravko Vukojević.

Uvozom se uništava domaći proizvođač

Poljodjelci, podsjećamo, traže žurni obračun i isplatu poticaja za biljnu proizvodnju u 2015. godini, ali i izmjenu pravilnika o novčanim poticajima jer se, kažu, "ne može na leđa seljaka svaljivati uređivanje tržišta". Ljuti ih i nelojalna konkurencija odnosno pretjerani uvoz nekvalitetnih proizvoda dok se uništava domaći proizvođač.

Inače, radi se o neisplati poticaja za proizvodnju ranog krompira do 1. kolovoza 2015. za 160 proizvođača iz ZHŽ u iznosu od pola miliona KM. Iz Federalnog ministarstva poljoprivrede, pak, podsjetili su da je Šemsudin Dedić, ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Federacije BiH, još 7. aprila održao sastanak s predsjednikom Udruge, gospodinom Dubravkom Vukojevićem u Sarajevu.

U procesu kontrola, kažu u ministarstvu, utvrđeni su fiktivni otkupni blokovi otkupljivača povrća, a jedan od uslova za ostvarivanje prava na poticaje iz Pravilnika i Programa podršci poljoprivrede jeste i ispravnost otkupnih blokova koji se dostavljaju uz zahtjev za dodjelu novčanih podrški.

Ispravnim zahtjevima isplata u narednim danima

"Uprava za indirektno oporezivanje BiH i Federalna uprava za inspekcijske poslove, svojim kontrolama i dostavljenim izvještajima utvrdili su nepravilnosti kod brojnih otkupnih blokova. U proces provjere je uključena i Federalna uprava policije. Nakon okončanja procesa provjere i kontrole, svi ispravni zahtjevi bit će stavljeni na listu prioriteta i riješeni u što kraćem periodu. S druge strane zahtjevi za koje se utvrde nepravilnosti, bit će odbijeni u skladu s Pravilnikom i Programom", rekao je ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Federacije BiH.

S područja Hercegovačko-neretvanskog i Zapadnohercegovačkog kantona do sada su odobreni zahtjevi za 36 klijenata u iznosu od 119.420,00 KM. Zahtjevi su bili uredni i bez nepravilnosti, upućeni su na trezor za plaćanje, a realizacija se može očekivati narednih dana, zaključuju na stranici ministarstva.

Foto: blackboard1965/Bigstockphoto


Tagovi

Prosvjed Udruga Poljodjelaca Dubravko Vukojević Bijača Poticaji


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirani agronom s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub i donosi najnovije vijesti iz svijeta poljoprivrede.