Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Suzbijanje korova
  • 25.07.2022. 13:30

Završena žetva u Posavini - vrijeme je za primjenu totalnih herbicida

Ako poljoprivrednici nisu obavili prašenje, potrebno je primijeniti totalni herbicid na izrasle korove.

Foto: Maja Celing Celić
  • 213
  • 32
  • 0

Iz Županije Posavske podsjećaju poljoprivredne proizvođače da je žetva strnih žitarica završena i ako nisu obavili prašenje strništa da obrate pozornost na prisustvo korova koji počinju intenzivno rasti.

Preporučuju da se suzbijanje obavi totalnim herbicidima koji uništavaju nadzemne i podzemne organe korovskih biljaka i sprečavaju njegovo vegetativno širenje. Na ovom području najzastupljeniji korovi su: divlji sirak Sorghum halepense, ambrozija Ambrosia artemisiifolia i ljulj Lolium.

Totalne herbicide primijeniti tek kada korovi izrastu u visinu od 20 do 40 cm na strnjištima s kojih je pokupljena slama. Preporuka je da se prskanje obavlja u kasnim poslijepodnevnim satima, a količinu herbicida treba odrediti prema najotpornijem korovu koji se nalazi na strništu, odnosno parceli.

Sredstvo primijeniti prema priloženom upustvu, a ambalažu isprati na samoj parceli kako bi se smanjio negativan uticaj na okolinu i čovjeka. Uklanjanje je neophodno u cilju pripreme parcele za sledeću sezonu.

Savjetodavci pri Odsjeku poljoprivredne savjetodavne službe ovoga Ministarstva dostupni su svakim radnim danom, u vremenskom periodu od 8 do 16 h, izvijestili su iz Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Županije Posavske.


Tagovi

Županija Posavska Korovi Suzbijanje korova Strnjište Totalni herbicidi


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.