Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Žetva lana
  • 03.09.2015. 15:30

Završena žetva lana na poljima Bosanskog Petrovca

Samo tri poljoprivredna proizvođača u općini B. Petrovac ove godine su se odlučila na sjetvu lana i ističu da je lan izuzetno dobrog kvaliteta. Za razliku od prošle godine, kada je bilo puno kiše i vlage, ova godina je bila izuzetno sunčana i idealna za lan, tako da je i urod dobar.

  • 355
  • 9
  • 0

Tek poneka parcela i broj registrovanih proizvođača lana u BiH, koji se mogu prebrojati na prste, pokazuje izuzetno malu proizvodnju i interesovanje poljoprivrednika za gajenje lana. S obzirom da su ranije uzgajane sorte lana u potpunosti napuštene, u međuvremenu su u inozemstvu kreirane visokoprinosne nove sorte lana visoke kakvoće vlakna.

Za njihovo ponovno uvođenje na obiteljska gospodarstva BiH, potrebno je istražiti odgovarajući broj stranih sorti s pogleda njihovih gospodarskih i tehnoloških svojstava, a dakako, paralelno s tim, i aklimatizacijske sposobnosti na agropedološke uvjete u BiH, uglavnom u sjeverno-zapadnim regijama. To znači da je paralelno s uvođenjem lana u proizvodnju, potrebno educirati njegove potencijalne proizvođače i prerađivače u pogledu savremenih biljno-uzgojnih zahvata.

Većina lana prerađuje se u ulje u privatnim postrojenjima

Na području Bosanskog Petrovaca posijano je bilo više od osam hektara, sa očekivanim prinosom od oko 1.600 kg/ha ove izuzetno tražene uljarice. Ove su se godine samo tri poljoprivredna proizvođača u općini Bosanski Petrovac odlučila na sjetvu ove poljoprivredne kulture i ističu da je lan izuzetno dobrog kvaliteta, urod je dobar. Za razliku od prošle godine, kada je bilo puno kiše i vlage, ova godina je bila izuzetno sunčana i idealna za lan tako da je i urod dobar.

Jedan dio uroda se plasira na tržište u zrnu, dok većinu uroda poljoprivredni proizvođači ove kulture prerađuju u svojim privatnim postrojenjima za hladno cijeđenje ulja, čija cijena na domaćem tržištu dostiže i 40 KM/l. Za proizvodnju jedne litre ulja lana potrebno je oko 3 - 4 kg zrna lana. I dok su gotovo svi poljoprivrednici u BiH pretrpjeli ogromne štete zbog suše, izuzetno dobar urod lana pokazuje da su za ovu kulturu vremenski uvjeti bili dobri i da su se posijane sorte vrlo dobro aklimatizovale.

Urod lana ukazao na dobru perspektivu

Iako je urod lana ove godine bio izuzetno dobar i poljoprivrednici očekuju dobru zaradu prodajom zrna ili prerađenog zrna u laneno ulje, nema interesa za širenje i povečanje zasijanih parcela lanom. Za ovu izuzetno ljekovitu i korisnu biljku problem predstavljaju nedostatak kvalitetnih zemljišnih parcela, jer lan se na istoj parceli može sijati svake sedme godine, tako da za sljedeću sjetvu poljoprivrednici moraju pronaći novu parcelu. Također, pred sami početak sjetve, održano je i predavanje za poljoprivredne proizvođače na temu "Hladno cijeđena ulja za zdrav život", u Bosanskom Petrovcu. Predavanje su održali Miloš Nožinić, šef Zavoda za industrijsko bilje Poljoprivrednog instituta RS, i Mirsad Veladžić, profesor na Biotehničkom fakultetu Univerziteta u Bihaću. Nožinić je, između ostalog, poljoprivrednicima prezentovao mogućnosti sjetve i prerade lana, čije su ulje i sjemenke veoma djelotvorni u ljudskoj ishrani.

Država nije prepoznala potencijal - njemačka ambasada jest

Ogroman potencijal Medenog polja i ostalih polja općine Bosanski Petrovac, za uzgoj lana ali i drugog ljekovitog bilja, država nije prepoznala, pa čak nema ni sredstava poticaja za uzgoj lana. Kvalitet i potencijal prepoznala je njemačka ambasada koja će finansirati projekat nabavke i postavke sušare za ljekovito bilje, koja će biti dodijeljena na korištenje sakupljačima ljekovitog bilja čime će se omogućiti veći plasman na tržište istakao je načalnik Općine, Zlatko Hujić, koji je i potpisao sporazum o realizaciji projekta uspostave sušare u Bosanskom Petrovcu čija je vrijednost veća od 13.000,00 KM.


Povezana biljna vrsta

Lan

Lan

Sinonim: - | Engleski naziv: Flax | Latinski naziv: Linum usitatissimum L.

Lan se uzgaja na svim kontinentima. Uljani lan je kultura toplijih i suhih područja, pa se uzgaja više u južnim predjelima, dok predivom lanu više odgovaraju vlažniji i umjereniji... Više [+]

Tagovi

Lan BiH Sorte Vlakna Bosanski Petrovav Hektar Uljarica Urod Zrno Ulje Parcela Ljekovito bilje Miloš Nožinić Mirsad Veladžić Bihać Medeno Polje Poticaj Ambasada Sušara Načalnik Zlatko Hujić


Autor

Adi Pašalić

Više [+]

Magistar Poljoprivredno-prehrambenog fakulteta u Sarajevu sa specijalizacijom na odsjeku Tehnologija uzgoja životinja. Autor je dva samostalna razvojna projekta i jednog istraživačkog rada iz područja mljekarstva. Najviše ga zanimaju teme iz područja uzgojno selekcijskog rada i farmerskog poslovanja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U nekim hladnijim krajevima BiH se još sije krompir...