Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pamukova sovica
  • 26.08.2019. 08:00

Zaštitite kukuruz od opasnog uzročnika pljesnivosti klipa

Suzbijanje pamukove sovice izvodi se primjenom agrotehničkih, bioloških i hemijskih mjera. Od agrotehničkih mjera jako je važna duboka jesenja obrada zemljišta, kojom se uništava do 80-90 odsto lutaka.

Foto: Julijana El Omari/Depositphoto/StephanieFrey
  • 115
  • 10
  • 0

Pamukova sovica (Žuta kukuruzna sovica) (Helicoverpa armigera) izuzetno je opasna polifagna štetočina koja najčešće napada kukuruz u periodu pojave metlice i svile. Dužina tijela leptira pamukove sovice je 15-17 milimetara, a raspon krila 30-35 mm. Boja prednjih krila odraslih jedinki sivkasto je zelena sa tamnom bubrežastom pjegom u sredini, a posljednja su žutosmeđa, sa širokom tamnom prugom pri kraju. Jaja su kruškastog oblika žuto bijele boje, a pri piljenju larvi postaju tamno smeđa. Boja gusjenica vrlo je promjenjiva, u osnovi sivozelena do crvenkastomrka, sa tamnim linijama na leđima, na trbušnoj strani žuta. Dužina odraslih gusjenica je 35-40 milimetara. Lutka je crvenkastosmeđa.

Godišnje pamukova sovica razvija u našim agroklimatskim uslovima dvije do tri generacije. Prezimljava u stadijumu lutke u zemljištu. Leptiri lete od maja do oktobra. Oplođena ženka polaže u prosjeku oko 500 jaja, prije svega na generativne organe biljke. Cjelokupno razviće jedne generacije tokom ljeta traje u prosjeku 25-40 dana. Ispiljene gusjenice u početku izgrizaju svilu, a potom nedozrela zrna vrhova klipa.

Prema riječima diplomiranog inžinjera Jovice Jurišić iz PSSS, gusjenice se takođe zavlače pod komušinu gdje izgrizaju čitave redove zrna, a kasnije buše hodnike u kočankama ispunjene izgrizotinama i izmetom.

Kako zaštititi usjeve od ove štetočine?

Zbog načinjenih otvora, dolazi do jačeg napada uzročnika plesnivosti klipa (Fusarium spp.) i drugih patogena.

Suzbijanje pamukove sovice izvodi se primjenom agrotehničkih, bioloških i hemijskih mjera. Od agrotehničkih mjera jako je važna duboka jesenja obrada zemljišta, kojom se uništava do 80-90 odsto lutaka. Biološko suzbijanje sovice izvodi se primjenom parazitoida (vrste roda Trichogramma ) i bioinsekticida na bazi bakterije Bacillus thuringiensis.

Za hemijsko suzbijanje neophodno je pratiti dinamiku leta leptira, polaganje jaja i piljenje gusjenica na biljkama. Tretiranje se izvodi pet do šest dana nakon masovnog polaganja jaja preparatima kojima se suzbija i kukuruzni plamenac.


Tagovi

Pamukova sovica Polifagna štetočina Boja gusjenica Jovica Jurišić Uzročnik pljesnivosti klipa Bioinsekticid Kukuruzni plamenac

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U nekim hladnijim krajevima BiH se još sije krompir...