Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Svjetsko tržište žitarica
  • 16.07.2015. 09:30

Zaostaje žetva u Rusiji - prednost EU žitaricama!

Suho i toplo vrijeme ubrzalo je žetvu u Francuskoj. Kukuruz je ipak najviše pogođen visokom temperaturom jer je u najosjetljivijoj fazi razvoja. Sve manje je usjeva u dobrom stanju kako se toplotni udar u EU nastavlja. U Kanadi je stanje još lošije zbog iznadprosječnih temperatura. U Rusiji žetva zaostaje, a to će dati prednost EU. Nesigurnost Grčke u eurozoni unosi nemir u strana financijska tržišta.

Foto: depositphotos.com,
  • 73
  • 3
  • 0

Suho i toplo vrijeme ubrzalo je žetvu u Francuskoj. Kukuruz je ipak najviše pogođen visokom temperaturom jer je u najosjetljivijoj fazi razvoja. Sve manje je usjeva u dobrom stanju kako se toplotni udar u EU nastavlja. U Kanadi je stanje još lošije zbog iznadprosječnih temperatura. U Rusiji žetva zaostaje, a to će dati prednost EU.

Kvaliteta ozime tvrde crvene pšenice u SAD-u polako se oporavlja kako žetva napreduje prema sjeveru, ali je upitna kvaliteta meke crvene pšenice. Nesigurnost Grčke u eurozoni unosi nemir u strana financijska tržišta, a monsuni u Indiji utječu dobro na sjetvu uljarica. Smanjuju se procjene za urod uljane repice zbog suše u Njemačkoj, a brazilska soja pronalazi svoje mjesto pod suncem.

Uranila francuska žetva

Francuska žetva će biti najranija od 2011., a napredak potiče suho i toplo vrijeme. Od kraja lipnja, procijenjeno je da je 47% ozimog ječma ovršeno (naspram 34% prošle godine u to vrijeme), zajedno s 3% pšenice i 1% proljetnog ječma. Stanje se francuskih usjeva krajem lipnja pogoršalo zbog velikih vrućina. Pad količine usjeva pšenice (-3%) koji su u dobrom/odličnom stanju slijedio je i proljetni ječam (-6%), kukuruz (-2%), iako je sveukupno stanje ostalo zadovoljavajuće. Velike promjene temperatura najviše su pogodile kukuruz jer je upravo ta žitarica sada u najosjetljivijoj fazi, posebno u južnim provincijama.

U Saskatchewanu, kanadskoj provinciji poznatoj po pšenici, uvjeti usjeva se pogoršavaju. 52% usjeva proljetne pšenice bilo je u dobrom/odličnom stanju, za razliku od 69% koliko ih je bilo prošle godine. Za uljanu repicu, samo 46% usjeva zadovoljava standarde. U Rusiji i Ukrajini zaostaje žetva koja je prošle godine u ovo vrijeme bila u punom jeku. To bi moglo usporiti dotok žitarica na tržište.

Nakon suhog tjedna, američka žetva ponovno uspostavlja dobar korak. Iako je zasad standard ozime crvene tvrde pšenice (HRW, hard red winter) nešto niži nego 2014., kvaliteta se povećava napretkom žetve prema sjeveru SAD-a gdje nije bilo toliko suše. Upitna je kvaliteta meke crvene pšenice jer kiša još uvijek odgađa napredak žetve.

Krenula prodaja brazilske soje

Izvještaji USDA procjenjuju zasijano područje pod sojom u SAD-u za 1.7% iznad prošlogodišnjeg rekorda. No, to ne mora biti slučaj jer vremenske neprilike sada ometaju sjetvu. Zbog suše u EU, posebno Njemačkoj, procjene za uljanu repicu su pale za 0.5Mt, na 21.8Mt (24.3Mt u 2014/15). Prodaja brazilske soje iz sezone 2015/16 povećana je u lipnju na 17% (za razliku od 6%-tne prodaje u svibnju). Više globalne cijene zajedno sa slabljenjem reala, glavna su sila za povećanje prodaje.

U Indiji napreduje sjetva uljarica, zahvaljujući monsunskim kišama. Do početka srpnja posijano je 7.4Mha u usporedbi sa samo 1.47Mha prošle godine. Informa Economics su smanjili prognoze za američku proizvodnju soje u 2015/16 za 1.7Mt na 103.6Mt. Iako su povećali procjenu prosječnih prinosa za soju, smanjeno je područje pod tom uljaricom. 8Mha površina u Kanadi posijano je uljanom repicom. To je 2.4% manje od prošlogodišnjeg područja pod repicom, ali 2.6% iznad (0.2Mha) procjene u svibnju.

Pojašnjenje iskazanih veličina:
* 1 Kt = 1.000 t
**1 Mt = 1.000.000 t
*** 1 Mha = 1.000.000 ha

Foto: depositphotos.com, @conceptv


Povezana biljna vrsta

Pšenica

Pšenica

Sinonim: - | Engleski naziv: Winter wheat | Latinski naziv: Triticum aestivum (L) em. Fiori et Paol.

Pšenica se koristi u mlinarstvu, prehrambenoj i farmaceutskoj industriji. Najznačajniji je ratarski usjev pa je pšenicom zasijana ¼ obradivih površina na svijetu. Pšenični hljeb... Više [+]

Uljana repica

Uljana repica

Sinonim: - | Engleski naziv: Swede rape, oilseed rape | Latinski naziv: Brassica napus L. (Partim)

Uljana repica proizvodi se zbog dobivanja ulja. U sjemenu uljane repice ima oko 20 % bjelančevina. Ranije je ulje uljane repice korišteno za osvjetljenje i mazivo, a potom u... Više [+]

Kukuruz

Kukuruz

Sinonim: - | Engleski naziv: Grain maize | Latinski naziv: Zea mays L.

Kukuruz je jednogodišnja biljka jarog tipa razvića, a njegova dužina vegetacije od nicanja do pune zriobe ovisi od osobine sorte, odnosno hibrida, s jedne strane, i uvjeta uzgoja,... Više [+]

Tagovi

Pšenica Uljana repica Kukuruz Suša Cijene Rusija Njemačka SAD Kanada Visoke temperature Indija Ukrajina Brazilska soja Crvena tvrda pšenica Saskatchewan Monsuni Francuska žetva HRW Meka crvena pšenica


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."