Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Alltech
  • 04.11.2022. 12:00

Zabrinjavajuća kontaminacija aflatoksinom u kukuruzu - kriva suša?

Tvrtka Alltech objavila je prve rezultate analiza ratarskih kultura na kvalitetu usjeva i rizike od mikotoksina u Evropi.

Foto: Martina Pavlović
  • 117
  • 34
  • 0

Dugotrajne suše, iznenadne bujične poplave te najviše zabilježene prosječne ljetne temperature ove godine značajno utječu na prinos i kvalitetu usjeva širom Evrope, objavila je kompanija Alltech u svojim prvim rezultatima o kvaliteti usjeva i riziku od mikotoksina.

Kako navode, urod pšenice u Francuskoj smanjio se za 20 posto, dok su proizvođači kukuruza u dolini rijeke Po u Italiji gledali kako im usjevi venu tokom najveće suše koju je ta regija doživjela u zadnjih 70 godina.

Analize u toku - kakvi su rezultati do sada?

"Budući da je evropska žetva pšenice i ječma ove godine završila ranije, Alltechov 37+® laboratorij za analizu mikotoksina u Dunboyneu u Irskoj testira uzorke koji pristižu svake sedmice", pojasnili su.

Do sada ispitani uzorci pšenice i ječma u prosjeku sadrže 3,6 mikotoksina dok su dva ili više otkrivena u 97 posto njih. 

"Najčešće su pronađeni trikoteceni tipa A i tipa B, nove grupe mikotoksina i ergot toksin. Oni prevladavaju u spomenutim kulturama", navode iz Alltecha dodajući kako je najveća koncentracija ergot alkaloida (2.891 ppb) pronađena u ječmu iz Njemačke.

Slama i dalje predstavlja veći rizik

Kako kažu iz ove kompanije, nastavlja se opsežnije testiranje slame u Danskoj jer rizik vezan za ovu vrstu stočne hrane i stelje postaje sve izraženiji.

Prema rezultatima analiza preko 55 posto uzoraka smatra se uzorcima većeg rizika na temelju Alltechovog ekvivalenta rizika (REQ).

Nadalje, trikoteceni tipa B predstavljaju najveći izazov, a prosječna utvrđena koncentracija DON-a bila je 1.727 ppb, a najveća 6.239 ppb.

Nastavlja se opsežnije testiranje slame (Foto: Maja Celing Celić)

"U saradnji sa SGS-om dobili smo preliminarne pokazatelje o kvaliteti kukuruza iz jugoistočne Evrope", napominju iz ove kompanije.

Prvi rezultati ukazuju da je kontaminacija aflatoksinom zabrinjavajuća, vjerojatno zbog dugih sušnih razdoblja.

"Otkriveni su nivoi do 77,39 ppb aflatoksina B1, dok je prosječan nivo 15,7 ppb", otkrivaju. Kako navode, pet uzoraka kukuruza prikupljenih u ovoj regiji premašilo je granične vrijednosti iz evropske regulative o aflatoksinu B1 za stočnu hranu (>20 ppb).


Tagovi

Mikotoksini Rezultati Analize Alltech


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Šta je najpotrebnije proizvođačima da poboljšaju kvalitet pšenice?

38


Glasova: 24

Viša cijena otkupa 63,2%

Glasova: 0

Veći novčani poticaj 0,0%

Glasova: 9

Bolja savjetodavna služba 23,7%

Glasova: 5

Ništa, nema nam spasa 13,2%

Pregled ankete

Pregled ankete

Izdvojeni tekstovi

KLUB

-ZBOG ATRAKTIVNOG LIŠĆA I ZAPANJUJUĆIH BOJA U JESEN IZABERITE EUONYMUSE - Euonymusi su dostupni u širokom rasponu boja i veličina, a uključuju i zimzelene i listopadne vrste euonymusa. To vam daje dobar izbor različitih biljaka euonymusa ko... Više [+]