• Proizvodnja lana
  • 03.06.2018. 12:30

Za proizvodnju lana će dobiti subvenciju, a i zagarantirana im je otkupna cijena

Trenutno je na području Bosanskog Petrovca zasijano desetak hektara pod ovom kulturom, a prosječan prinos po jednom hektaru iznosi oko 1.600 kilograma.

Foto: Bigstockphoto/Model-la
  • 893
  • 54
  • 0

Projekat naziva "Proizvodnjom lana do zapošljavanja", koji se finansira sredstvima Evropske unije, uskoro će započeti u šest općina u Federaciji BiH i Republici Srpskoj.

U njega je uključeno šezdeset poljoprivrednih proizvođača iz Bosanskog Petrovca, Ključa, Drvara, Istočnog Drvara, Ribnika i Drinića. U toku protekla dva mjeseca, izvršen je odabir korisnika i za njih proveden program edukacije u vezi s tehnologijom proizvodnje alternativnih usjeva u ratarstvu. Svaki od sudionika projekta dobit će subvenciju u iznosu od 2.340 maraka, te potpisati kooperantske ugovore s Poljoprivrednom zadrugom "Klekovača" iz Bosanskog Petrovca uz zagarantiranu otkupnu cijenu za proizvedeni lan, navode Nezavisne

Besplatna savjetodavna pomoć

Također, bit će im pružena i besplatna savjetodavna pomoć u procesu uzgoja, kao i neophodna stručna literatura.

"Ukupna vrijednost projekta iznosi 200.000 maraka i iz svih šest općina uključeno je po deset zainteresiranih poljoprivrednih proizvođača. Uslov je bio da imaju registrovana poljoprivredna gazdinstva", istakla je Dragana Manojlović, stručna saradnica za poljoprivredu u općini Bosanski Petrovac, te dodala kako je intenzivnija proizvodnja lana na području ove općine započela prije sedam godina i do sada je dala veoma dobre rezultate.

Trenutno je na području Bosanskog Petrovca zasijano desetak hektara pod ovom kulturom, a prosječan prinos po jednom hektaru iznosi oko 1.600 kilograma. Proizvođači dio uroda na tržište plasiraju u zrnu, dok se većina prinosa prerađuje u postrojenjima za hladno cijeđenje ulja. Za proizvodnju jednog litra ulja potrebno je između tri i četiri kilograma lana, a litar ulja na domaćem tržištu dostiže cijenu od 40 maraka.


Povezana biljna vrsta

Lan

Lan

Sinonim: - | Engleski naziv: Flax | Latinski naziv: Linum usitatissimum L.

Lan se uzgaja na svim kontinentima. Uljani lan je kultura toplijih i suhih područja, pa se uzgaja više u južnim predjelima, dok predivom lanu više odgovaraju vlažniji i umjereniji... Više [+]

Tagovi

Proizvodnja lana Lan Bosanski Petrovac Dragana Manojlović Siguran otkup


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

SNG 2022! ;)