Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Dani polja
  • 07.06.2018. 11:30

Za podsticaje u RS prijavljeno 19.500 hektara pod pšenicom i 3.100 poljoprivrednih proizvođača

Ove su sedmice održani Dani polja strnih žita u Bijeljini i Banjaluci.

Foto: Vlada RS
  • 545
  • 31
  • 0

"U Republici Srpskoj pšenicom je zasijano 47.000 hektara i njen kvalitet i zdravstveni status je zadovoljavajuć", izjavio je Boris Pašalić, pomoćnik ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS na jučerašnjoj tradicionaloj manifestaciji "Dani polja strnih žita" u Bijeljini dodavši da se u agraru Srpske očekuje dobra godina, sa prinosom od pet tona pšenice po hektaru, što je više od prosječne proizvodnje u Republici. 

Podsticaji za više proizvođača

Prema njegovim riječima, za podsticaje je prijavljeno 19.500 hektara pod pšenicom i 3.100 poljoprivrednih proizvođača, što je povećanje u odnosu na prošlu godinu. 

"U Republici Srpskoj iz godine u godinu imamo povećanje prinosa strnih žita i kukuruza i dobrim dijelom je to zasluga i prezentacija i ogleda koje resorno ministarstvo organizuje na 15 lokacija širom Srpske", ocijenio je Pašalić naglasivši da je cilj takvog rada da se nove sorte i tehnologije predstave domaćim proizvođačima na njivi, što je mnogo efektnije. 

Sva plaćanja proizvođačima redovna

Manifestaciji "Dani polja strnih žita" na imanju Poljoprivrednog dobra "Semberija" u Bijeljini prisustvovao je i direktor Agencije za agrarna plaćanja Savo Minić, koji je istakao da je ove godine agrarni budžet u Republici Srpskoj povećan sa 60 na 71 milion maraka i da su sva plaćanja proizvođačima redovna. 

On je pohvalio odziv domaćih proizvođača na javni poziv za dodjelu sredstava za navodnjavanje i naveo da su poljoprivrednici RS za proteklih šest mjeseci investirali 12 miliona KM u sisteme i opremu za navodnjavanje

"Generalno imamo uzlazni trend kada je u pitanju poljoprivredna proizvodnja u RS, a plasirane subvencije Srpske samo poljoprivrednicima u Bijeljini imaju neprestano povećanje u posljednje četiri godine, od devet miliona maraka u 2014. godini na više od 12 miliona maraka u prošloj godini", rekao je Minić. 

Makroogled sa 63 sorte hibrida

Na "Danima polja strnih žita" u Bijeljinini na kojima je prisustvovalo preko 150 poljoprivrednih proizvođača, predstavnika selekcijskih kuća i distributera sjemena, poljoprivrednici su imali priliku da vide makroogled sa 63 sorte hibrida ozimih strnih žita, na kojem su pšenica, ječam, tritikale, zob i raž zasijane na 2,5 hektara, a zastupljeno je 12 selekcionih kuća.

Dani polja strnih žita u Banjaluci

Dan prije, 5. juna održani su Dani polja strnih žita u Banjaluci kada je Stevo Mirjanić, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede rekao kako Poljoprivredni institut RS u narednom periodu treba znatno povećati proizvodnju sjemena kukuruza, krmnog bilja, povrća i industrijskog bilja. Naglasio je da  Srpska godišnje troši od 80 do 100 miliona KM vrijednosti sjemenske robe-hibrida sorti, sadnog materijala i drugog. 

Direktor Poljoprivrednog instituta Srpske Vojislav Trkulja kaže da ovaj institut u proizvodnji biljnih vrsta posebno radi na toleranciji prema stresu i klimatskim promjenama da bi ostvarili dobar kvalitet i prinos, a Vladimir Usorac, predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača-mljekara RS zaključio je kako dolaskom nauke na njive, povećavaju se prinosi i kvalitet poljoprivrednih proizvoda. 


Tagovi

Dani polja strnih žita Boris Pašalić Savo Minić Poticaji Stevo Mirjanić Strna žita


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

"Voda za mir", tema je ovogodišnjeg Svjetskog dana voda koji se obilježava 22. ožujka. Čak 2,2 milijarde ljudi živi bez pristupa zdravstveno ispravnoj vodi, a temeljni fokus obilježavanja ovoga dana je postizanje jednog od ciljeva održivog... Više [+]