• Uvozne carine
  • 10.07.2020. 07:30

Za kukuruz, sirak i raž trenutno nema uvoznih carina

Zbog naglog rasta cijene kukuruza na svjetskom tržištu, uvozne carine za njega, ali i za sirak i raž ponovno su postavljene na 0 evra po toni.

Foto: Depositphotos/stevanovicigor
  • 58
  • 5
  • 0

Zbog naglog rasta cijene kukuruza na svjetskom tržištu, uvozne carine za ovu žitaricu, ali i za sirak te raž ponovno iznosi 0 evra po toni, odnosno nema carina pri uvozu, objavila je Evropska komisija uredbu koja je započela vrijediti 3. jula. 

Evropska komisija ažurirala uvozne carine za kukuruz, sirak i raž

Tarifa za ove tri kulture ažurirana je tri puta u posljednja tri mjeseca. U početku je povećanje uvoznih carina bilo zbog pada američkih cijena uslijed smanjene potražnje za bioetanolom u SAD-u. Kasnije, kada se situacija poboljšala, cijene su ponovno počele rasti te se od tada kontinuirano povećavaju, a carine smanjuju.

Prisjetimo se, početkom maja i u vrijeme obilne ponude i niskih cijena kukuruza širom svijeta, uvozna carina za ove tri žitarice iznosila je 5,27 evra po toni. Ovim se mehanizmom željelo osigurati da evropski proizvođači ne budu u nepovoljnom položaju u tadašnjim tržišnim uvjetima.

SAD očekuje manje prinose, dok se u EU povećavaju

Iako se početkom godine predviđala rekordna berba, sušno vrijeme također je utjecalo na prinose kukuruza u SAD-u. Zadnji podaci USDA ukazuju na to da će prinos ipak biti smanjen za 45,4 miliona bušela (1.725.200 tona). 

S druge strane, u Evropskoj uniji očekuju se veća žetva nego što je to predviđeno.

Tako će prema zadnjem izvješću prinosi umjesto 65,5 biti 66,8 miliona tona, na što je utjecalo povoljno vrijeme i dovoljno vlage prilikom sjetve. Prošle su sezone prinosi iznosili 64,9 miliona tona. Također površine pod kukuruzom su se povećale s 8,6 na 9,2 miliona hektara i to ponajviše u Francuskoj i Njemačkoj.


Tagovi

Carine Uvoz kukuruza Uvoz sirka Uvoz raži Cijene SAD Evropska komisija Prinosi


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Lucija je magistrica agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.