• Uvozne carine
  • 01.05.2020. 19:00

Europska komisija ažurirala uvozne carine za kukuruz, sirak i raž

U vrijeme obilne ponude i niskih cijena kukuruza širom svijeta, pokrenut je automatski mehanizam za obračun uvoznih dažbina čime će se osigurati da europski proizvođači ne budu u nepovoljnom položaju u trenutnim tržišnim uslovima.

Foto: JumpStory
  • 56
  • 9
  • 0

U vrijeme obilne ponude i niskih cijena kukuruza širom svijeta, pokrenut je automatski mehanizam za obračun uvoznih dažbina, koji utvrđuje uvoznu carinu za kukuruz, sirak i raž na 5,27 eura po toni. Time će se osigurati da europski proizvođači ne budu u nepovoljnom položaju u trenutnim tržišnim uslovima.

Revidirana carina, objavljena 27. aprila 2020. u Službenom listu, izračunava se u skladu s uredbom EU 642/2010, objavila je Europska komisija.

Cijena kukuruza u SAD-u znatno opada zbog pada cijena nafte, što je dovelo do pada potražnje goriva za bioetanolom u SAD-u (a kukuruz je glavna sirovina za proizvodnju etanola). No, uporedo s tim, očekuje se rekordna berba kukuruza u sezoni 2020/2021 na globalnom nivou. Troškovi prometa takođe su smanjeni zbog pada cijena energije. Kao rezultat kombinacije ovih učinaka, američke cijene CIF-a (troškovi, osiguranje, vozarina) za kukuruz u luci Rotterdam padale su i iznosile su 149,84 eura po toni u odnosu na 162,24 eura prije godinu dana.

Prisjetimo se, od 1. jula 2011. (tržišna godina 2011./2012.) odlučeno je da će reprezentativna CIF uvozna cijena za sirak i raž biti jednaka reprezentativnoj uvoznoj CIF cijeni za kukuruz. Prema tome, od tog datuma uvozna carina za sirak i raž jednaka je uvoznoj carini za kukuruz.

Kako je objavila Europska komisija, posljednje uvozne carine za kukuruz, sirak i raž bile su na snazi između augusta 2017. i marta 2018. (između 5 i 10 eura po toni). Od 3. marta 2018. godine do danas carina je bila 0 eura po toni dok su one sada utvrđene na 5,27 eura po toni. Napominju kako ova mjera ne utiče na pojedinačne tarifne kvote.


Tagovi

EU Carine za kukuruz Carine za sirak Carine za raž Cif cijene


Autorica

Karolina Rastija

Karolina je magistrica agroekonomike sa iskustvom u poljoprivredi, a svoje znanje i savjete dijeli i sa čitateljima Agrokluba!