Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vrijeme u Evropi
  • 27.03.2022. 07:30

Za 50 posto manje padavina u većim dijelovima Evrope

Dugoročna prognoza za naredne mjesece (april, maj i juni) ukazuje na vrlo vjerovatne toplije uvjete nego inače i to u cijeloj Evropi

Foto: Maja Celing Celić
  • 85
  • 32
  • 0

Nakon pretežno blage zime, ozime žitarice su u solidnom do dobrom stanju u većini dijelova Evrope. Vremenski i uvjeti u tlu u većini zemalja omogućuju početak poljskih radova i proljetne obrade tla, navodi Evropska agencija za praćenje usjeva MARS u svom aktualnom izvješću. Međutim, zabrinjavaju dugotrajno suhi uvjeti u jugozapadnoj Evropi. 

Na jugu Pirenejskog poluotoka na ozimine je negativno utjecala suša i one trenutno nisu u optimalnom stanju. U južnoj Francuskoj i sjeverozapadnoj Italiji razvoj biljaka je još uvijek u vrlo ranoj fazi, ali također su pogođene nedostatkom vlage. Međutim, kiša je potrebna i u mnogim drugim zemljama, ističu. 

To uključuje Sloveniju, Hrvatsku, Mađarsku, Rumuniju i jugozapadnu Ukrajinu gdje je vrlo sušno bilo u februaru i martu, a zabilježen je manjak od čak 50 posto u odnosu na prosjek. U ovim regijama tek je započeo proljetni razvoj ozimina pa ako uskoro ne bude kiše, smanjit će se potencijal prinosa, upozoravaju. 

Izvor: JRC Mars

Stalni uvjeti suše u regiji Magreba (sjeverna Afrika) ozbiljno su utjecali na potencijal prinosa. Hladni i vlažni uvjeti duž talijanske obale Jadrana, u Grčkoj i Turskoj odgodili su njihov razvoj, ali su povoljni za vlagu u tlu.

Višak padavina u evropskoj Rusiji je također povoljan za razvoj usjeva. 

Toplije nego inače

U periodu od 1. februara do 10. marta su u sjevernoj i centralnoj te istočnoj Evorpi zabilježeni topliji uvjeti nego inače, s temperaturnim anomalijama višim za 2°C do 4°C u odnosu na dugoročni prosjek (LTA). 

U svom izvještaju najavljuju i ciklonski poremećaj preko jugoistočne Evrope i Egejskog mora te Pirinejskog poluotoka. 
Padavine se očekuju u velikim područjima jugoistočne Europe, istočnog Sredozemlja i Crnog mora. Ova atmosferska cirkulacija će pogodovati prodoru hladnijeg zraka preko istočne Evrope, istočnog Mediterana i Crnomorske regije. 

Dugoročna prognoza za naredne mjesece (april, maj, i juni) ukazuje na vrlo vjerojatne toplije uvjete nego inače i to u cijeloj Evropi.

U susjedstvu manjak padavina

Ovaj izvještaj daje i precizniji pregled stanja po zemljama ili skupinama zemalja sa sličnim klimatskim uvjetima. Hrvatska ovdje dolazi "u paketu" sa Slovenijom. Tako je u ove dvije zemlje zabilježena blaga zima sa znatnim manjkom kiše

Temperature tokom perioda analize bile su neznatno iznad sezonskog prosjeka. Broj vrlo hladnih dana (< -8 °C) bio je značajno niži nego inače te nije bilo posljedica mraza. 

Prosječne zimske temperature u decembru i januaru prekinute su blagim razdobljem oko kraja godine dostižući dnevne prosjeke iznad 10°C. Februar je bio pretežno 2 do 4°C topliji od sezonskih vrijednosti, dok su početkom marta  temperature bile ispodprosječne.

Uočen je znatan manjak padavina gdje je u Sloveniji on iznosio 50, a u Hrvatskoj 30 do 50 posto manje od LTA, a što je posebno izraženo u februaru. Zbog nedostatka padavina vlažnost tla nije nadomještena, što bi mogao postati ograničavajući faktor za proljetni rast ozimih usjeva.

Šta li će biti s oziminama? (Foto: V.Stapić)

Ako se tokom nadolazećih sedmica nastave suhi uvjeti, to će imati vrlo negativan utjecaj na usjeve, upozoravaju. 

Kompletan izvještaj možete preuzeti u dokumentu ispod teksta. 


Dokumenti


Tagovi

Vrijeme u Europi Stanje ozimina Suša Manjak oborina Prognoza JRC Mars


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Fruška gora se uveliko budi. Među skrivenim lepotama je i jezerce u Rivičkom potoku. Ljubičasti cvet je lekoviti plućnjak (Pulmonaria) od kojeg se prave čajevi protiv kašlja. Da li ste znali za ovo jezerce? Foto: Zoran Grco Grčić