Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Yanmar traktori
  • 27.03.2017. 08:00

Yanmar traktori - jednog voziš, upravljaš s dva!

Od sve poljoprivredne mehanizacije koja je mogla biti odabrana za autonomno upravljanje, traktor se pokazao kao najbolji kandidat, upravo zato jer je traktor u pogonu cijele godine, od obrade tla pa do žetve!

Foto: yanmar.com
  • 5.231
  • 539
  • 0

Ono što je nekada izgledalo kao daleki san, danas je na dohvat ruke. U suradnji s Hokkaido sveučilištem, tvrtka Yanmar je uspješno razvila robotski traktor kojeg su stavili na probni rad u stvarnim uvjetima.

Tvrtka Yanmar osnovana je 22. marta 1912. godine, sjedište tvrtke je u Japanu, a svoje proizvode i servis nude u više od 130 zemalja. Pionir u proizvdnji dizelskih motora, Yanmar također proizvodi poljoprivredne i građevinske strojve, energetske sustave, pomorske strojeve i komponente. S globalnim prometom od 655 milijardi jena u 2014. godini, tvrtka zapošljava preko 17.000 ljudi širom svijeta.

Mijenjaju svijet poljoprivrede

Od sve poljoprivredne mehanizacije koja je mogla biti odabrana za autonomno upravljanje, traktor se pokazao kao najbolji kandidat, upravo zato jer je traktor u pogonu cijele godine, od obrade tla pa do žetve.

"Uz robotske traktore, automatiziramo rad na farmi i mijenjamo svijet poljoprivrede!" - kažu iz tvrtke Yanmar.

I razvoj druge robotske poljoprivredne mehanizacije, primjerice kombajni, ima svoj potencijal, a tvrtka Yanmar ističe da ako budu mogli doprinijeti dodatnoj brzini, sigurnosti i točnosti rada na gospodarstvu, poljoprivreda će kao djelatnost postati lakša i pristupačnija.

Yanmar robotski traktor

Prednosti robotskog traktora

Glavne tehnologije i prednosti robotskog traktora su:

  • uz autonomni radni sustav, jedna osoba može upravljati s dva traktora, a ugrađeni senzori prepoznaju prepreke na putu te sprječavaju sudare
  • korisničko sučelje je trenutno u razvoju za intuitivno korištenje
  • upravljačka jedinica motora (ECU) automatski optimizira brzinu motora i putnu brzinu ovisno o radnim uvjetima
  • kamera u kabini omogućuje korisniku vidjeti radne uvjete
  • uz GPS, robotski traktor šalje telemetrije (tehnologija koja omogućava daljinsko mjerenje i davanje informacija sistemskom dizajneru ili operatoru) baznim stanicama, dajući traktoru dodatnu razinu preciznosti
  • prostorna kabina nije samo atraktivna izgledom, već pruža i izvrsnu vidljivost i udobnost

Nagrada za tehnološko postignuće

Yanmar je za ovaj traktor dobio i nagradu "7th Robot Award" u kategoriji poljoprivrede, šumarstva i ribarstva. Nagrada se dodijelila u svrhu poboljšavanja robotskih tehnoloških postignuća i ekspanziju u sektoru robotike. Nagrada je to za iznimno tehnološko postignuće kako bi se zadovoljile društvene potrebe zbog nestašice radne snage i problema s kojima se poljoprivrednici svakodnevno susreću.

Foto: yanmar.com


Tagovi

Yanmar Traktor Mehanizacija


Autorica

Karolina Rastija

Više [+]

Magistra agroekonomike s iskustvom u poljoprivredi. Svoje znanje i savjete dijeli i s čitateljima Agrokluba.


Partner

Mehanizacija BiH

Agroklub, Bosna i Hercegovina
e-mail: mehanizacija@agroklub.ba