Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sjetva uljane repice
  • 07.09.2018. 09:30

Vrijeme je za sjetvu uljane repice - sve više novih i cjenjenijih hibrida u BiH

I dalje raste trend povećanja površina pod uljanom repicom i uljaricama uopšte.

Foto: Pixabay/MarillaLina
  • 1.530
  • 113
  • 0

Već više od desetak godina u nazad, iz godine u godinu, smanjuje se rentabilnost proizvodnje strnih žita (pšenica, ječam). U posljednje vrijeme te kulture zamjenjuju uljarice. Rastu površine pod uljanom repicom, sojom, pa čak su se neki proizvođači vratili prijeratnoj kulturi u Posavini (Brčko) i proizvodnji suncokreta. Loša i nesigurna otkupna cijena pšenice i drugi faktori učinili su da se mnogi proizvođači odlučuju za sjetvu uljane repice, soje i suncokreta.

Jasno definisana cijena u toku same proizvodnje, zagarantovan otkup od strane fabrike ulja "Bimal" iz Brčkog i prihvatljiva otkupna cijena osnovni su razlozi zašto se ratari odlučuju za ovu smjenu kultura.

Vodeće kompanije registrovale nove sorte uljane repice

Upravo su nastupili optimalni rokovi za sjetvu uljane repice. Kraj avgusta i početak septembra se smatra idealnim vremenskim periodom za sjetvu.

BiH je imala dugogodišnju barijeru što je uticalo na mnoge negativne posljedice po poljoprivredne proizvođače, zbog neusaglašene sortne liste i ne uvođenja i ne registracije novih sorti i hibrida. Prošle godine komisija za registraciju novih sorti je počela sa radom i vodeće kompanije su registrovale novije genotipove pa tako i nove sorte uljane repice. Iz tog razloga se na tržištu BiH mogu naći cjenjeniji hibridi. Ove godine prvi put u ponudi na tržištu  BiH imamo uljanu repicu Inspiration kompanije RWA koja na području zemalja u regionu daje odlične rezultate u prinosu i ostalom.

Inače firma Božić d.o.o. iz Brčkog je već tri godine zastupnik i distributer RWA sjemena na području BiH te sjeme uljane repice i druga sjemena kompanije RWA možete pronaći u poljoprivrednim apotekama i centrima ove firme.

Vlado Džojić sprema se za sjetvu - ove godine 60 ha pod uljanom repicom

Predstavnika Poljoprivrednog domaćinstva "Zrno" iz D. Mahale kod Orašja Vladu Džojić zatekli smo u predsjetvenoj pripremi zemljišta uljane repice i zamolili da nam prenese neka svoja iskustva i mišljenja.

"Mi smo početnici u proizvodnji uljane repice u ovom dijelu Posavine", šali se Vlado, iako iskusni i vrsni ratar. Njegov tim ni jednu radnju u toku proizvodnje ne odrađuje polovično, sve agrotehničke mjere se odrađuju u optimalnim rokovima i na visokom nivou tako da su prinosi i kvalitet poljoprivrednih proizvoda na zavidnom nivou.

Obrađuju 200 ha poljoprivrednog zemljišta od čega 100 ha otpada na pšenicu, 30 ha na kukuruz, 40 ha soje i prošle godine 30 ha uljane repice. Oni su jedni od rjetkih koji su zadovoljni i kvalitetom i prinosom pšenice, ove godine, s obzirom na vremneske uslove koji su nas zadesili pred kraj same proizvodnje. Mnogi poljoprivredni proizvođači su imali lošiji kvalitet i ogromne gubitke zbog nepovoljnih vremenskih prilika u toku vegetacije za ovu ratarsku kulturu.

"Mi radimo dva fungicidna tretmana na list i pred cvjetanje i nismo imali gubitke, ipak ćemo ove jeseni smanjiti sjetvu pšenice na 70 ha, a za 30 ha povećati površine pod uljanom repicom, tako da ćemo imati 60 ha repicom. Već smo sijali sorte vodećih svjetskih kompanija Pioneer, RWA, Singenta. I ove godine ćemo sijati sorte istih sjemenskih kuća, ali probaćemo i neke nove sorte kao npr. Inspiration (RWA). Imamo saznanja i rezultate iz regiona gdje je ova sorta ostvarila dobre prinose", navodi za naš portal Vlado Džojić.


Povezana biljna vrsta

Uljana repica

Uljana repica

Sinonim: - | Engleski naziv: Swede rape, oilseed rape | Latinski naziv: Brassica napus L. (Partim)

Uljana repica proizvodi se zbog dobivanja ulja. U sjemenu uljane repice ima oko 20 % bjelančevina. Ranije je ulje uljane repice korišteno za osvjetljenje i mazivo, a potom u... Više [+]

Tagovi

Uljana repica Sjetva Zrno RWA Sjeme Vlado Džojić Uljarice


Autorica

Danijela Plavšić

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom. Uvijek spremna na nove izazove u oblasti agrobiznisa. U stalnom kontaktu sa poljoprivrednim proizvođačima i njihovim problemima proistekla je borba za bolji položaj istih i za borbu agrara uopšte. Iz tog razloga bavi se i agrarnom politikom.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U mirovini su, ali ne miruju..😊 Ana i Slavko su obnovili stari mlin, napravili mini muzej, kućice za najam i zasadili nasade žitarica, voća i povrća od kojih prave različite proizvode. Sve su to zaokružili u jednu lijepu priču koja privlač... Više [+]