Pred nama je vikend pogodan za radove na otvorenom, pa ukoliko još niste posadili krompir, spremite se za odlazak u polja.
Krompir, Solanum tuberosum, je veoma rasprostranjena biljna vrsta kako u svijetu tako i kod nas gdje je neizostavan dio trpeze. Kada su u pitanju klimatski uslovi uzgoja najveći prinosi se ostvaruju u područjima gdje su srednje temperature najtoplijih mjeseci do 18oC, a optimalne se kreću od 5 do 30oC.
Krompir koji je iznikao je jako osjetljiv na niske temperature tako da one od 1oC i niže mogu da oštete nadzemni dio biljke. Naravno, oštećena biljka se dolaskom toplijeg vremena ponovo oporavi ali to rezultira slabijim prinosom.
Krompir zahtjeva blago kisela zemljišta sa pH vrijednosti oko 6 (pH u vodi). Zemljišta koja imaju slabu propustljivost za vodu (npr. pseudoglejna tla) nisu povoljna za njegov uzgoj. Tlo mora biti rahlo i obilovati humusom. Najveće potrebe za vodom krompir ima u fazi cvjetanja i neposredno nakon toga što se kod većine sorti poklapa sa periodom jula i augusta mjeseca.
Primjena agrotehničkih mjera kod uzgoja krompira je od izuzetno velike važnosti. Jedna od bitnijih mjera je plodored, gdje se uvođenjem travno-djetelinskih smjesa, leguminoza i žitarica sprječava iskorištavanje istih vrsta hranjivih materija iz zemljišta. Jednostavnije rečeno, ako ste na jednoj parceli sadili krompir jedne godine, iduće dvije posadite žitarice i travno-djetelinske smjese a četvrte godine ponovo krompir.
Idealno bi bilo obaviti jesenje oranje, a frezanje (drljanje) na proljeće. Kombinovana upotreba stajskog i mineralnih gnojiva osigurat će najbolje prinose. Proizvodnja krompira bez stajskog đubriva je skoro nezamisliva te su kod takve proizvodnje prinosi iz godine u godinu sve slabiji. Stajnjak osigurava tlu veće količine humusa, rahlo zemljište i uopšteno povećava fizikalna svojstva tla.
Izbor sadnog materijala je jedan od najvažnijih postupaka u kompletnom uzgojnom procesu. Naime, nakon kupovine potrebno je izvršiti pravilno naklijavanje gdje klice trebaju da budu čvrste i jake, a što se dobiva čuvanjem sjemenskog krompira u objektima gdje nije direktno izložen sunčevim zracima. Prirodna indirektna svjetlost uz optimalnu temperaturu u objektu (12-16oC ) osigurat će pravilno nakljavanje sa jakim i stabilnim klicama. Čuvanje u prostorijama bez svjetlosti će dovesti do izrastanja dugih i tankih klica. Također, prostorije gdje su temperature ispod 10 ili više od 20oC značajno usporavaju, odnosno ubrzavaju proces klijanja.
Kod sadnje je bitno obratiti pažnju na razmake, a preporučuju se razmaci između redova (zavisno od načina obrade) između 60 i 70 cm, dok se u redu krompir sadi na razmak između 30 i 40 cm. Na posađeni krompir se nagrće sloj zemlje od 5 do 10 centimetara.
Kada je u pitanju održavanje, kod većine indinidualnih nasada se ručno radi okopavanje i ogrtanje krompira u cilju rahljenja zemljišta, sprečavanja porasta korova i slično. Na većim gazdinstvima za suzbijanje korova se primjenjuju herbicidi sa šrim spektrom djelovanja. Od bolesti krompira na našim područjima najčešće se javlja Krompirova zlatica ( Leptinotarsa decemlineata ) koja se suzbija insekticidima u 1 ili maksimalno 2 navrata te Plamenjača krompira, Phytophtora infestans, koja se javlja u vlažnim i toplim periodima. Naravno, suzbijanje se provodi odgovarajućim fungicidima na bazi bakra.
Na kraju, nakon vađenja, pravilno skladištenje krompira u mnogome utiče ne isplativost uzgoja ove biljne vrste. Na velikim gazdinstvima skladištenje krompira se obavlja u namjenskim objektima koji ispunjavaju sve uslove u pogledu temperature objekta, vlažnosti i slično.
Na manjim porodičnim gazdinstvima uglavnom se koriste podrumske prostorije i manji trapovi u blizini kuće i pomoćnih objekata. Ukoliko ne možemo ispoštovati sve uslove za čuvanje krompira treba obratiti pažnju na one osnovne, a to je temperatura - za merkantilni krompir optimalna je u rasponu od 6 do 8oC. Kalo kod čuvanja krompira na individualnim gazdinstvima iznosi oko 4% mjesečno.
Za izradu teksta kao izvor je korštena literatura: M. Narančić, Proizvodnja krumpira, Sarajevo, 1991
Tagovi
Autor