Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Meligathes areneus
  • 02.04.2020. 13:30

Vrijeme je da se zaštiti uljana repica od sjajnika

Preporuka za poljoprivrednike je da vizuelnom metodom prate brojnost jedinki na parceli, kao i predviđene temperature za predstojeći period. U skladu sa tim i savjetima struke, treba planirati tretiranje.

Foto: Depositphotos/stevanovicigor
  • 254
  • 20
  • 0

Intervali toplog i sunčanog vremena tokom prethodnih nekoliko dana uticali su na pojavu štetočine uljane repice - repičinog sjajnika. Iz tog razloga, u PSSRS savjetuju poljoprivredne proizvođače da u najtoplijem dijelu dana pregledaju ovaj ratarski usjev kako bi pravovremeno uočili prisustvo odraslih jedinki. 

Repičin sjajnik (Meligathes areneus) prezimljava u tlu. Kada se temperature povećaju do 8ºC, štetočina izlazi iz svojih zaklona. Masovnije javljanje je pri temperaturama od 15 ºC. Najveće štete pričinjavaju na otvorenim cvjetnim pupoljcima, kojima se sjajnik i hrani. Čim se cvjetovi otvore, odrasli insekti hrane se polenom i ne prave dalje štete na usjevu. 

Preparati bolje djeluju u kombinaciji sa okvašivačem

Kada je pravo vrijeme da se zaštite biljke, poljoprivredni proizvođači najčešće utvrđuju vizuelnom procjenom stanja usjeva, kao i na osnovu faze razvoja u kojoj se repica nalazi. Ako se pronađe do 1 repičin sjajnik po jednoj cvasti (0,8 - 1) u  fazi početka obrazovanja pupoljaka na krajnjim cvastima ili 1 -1,5 sjajnik u fazi neizdiferenciranih pupoljaka i zbijenih u cvasti, vrijeme je za djelovanje.

Preporuke za sjetvu uljane repice

Od hemijskih preparata preporučuju se neki od ovih insketicida: Konzul (0,75 - 1 l/ha), Antocid D (0,75 - 1 l/ha), Nurrele-D (0,75 - 1 l/ha), Despot (0,75 - 1 l/ha), Corelle-D (0,75 - 1 l/ha), Fastac 10 EC (0,1 l/ha), Decis 2,5 EC (0,2 - 0,3 l/ha), Karate Zeon (0,25 - 0,35 l/ha).

Učinkovitost insekticida je veća ako se primjenjuju u kombinaciji sa nekim od okvašivača, poput recimo Inex-a, u količini od 0,3 l/ha.

Pratiti prisustvo jedinki i prognozirane temperature

Kada procvjeta više od polovine ove ratarske biljke, onda po mišljenju stručnjaka, tretiranje nije ni opravdano. Za vrijeme cvjetanja, zabranjena je upotreba hemijskih preparata. Proizvođačima bi se moglo savjetovati da prate prisustvo štetočina na parceli, ali i prognozirane temperature za predstojeći period. Kada raspolažu potrebnim informacijama, trebalo bi da obave tretman u najtoplijem dijelu dana, sa nekim od navedenih insekticida. 

U posljednjih par sezona, repičin sjajnik razvio je otpornost prema nekim hemijskim sredstvima, iz grupe piretroida. Neki od njih su: Karate Zeon, Fastac, Decis. Ipak, treba imati na umu da oni svoj maskimalni potencijal ispoljavaju na nižim temperaturama. Iz tog razloga ipak je najbolje da se poljoprivrednici posavjetuju sa stručnjacima oko izbora i odgovarajuće primjene određenog insketicida.


Tagovi

Uzgoj uljane repice Njega uljane repice Štetočine uljane repice Repičin sjajnik Faza cvjetanja Cvjetni pupoljci Vizuelna procjena Hemijski preparati Okvašivači Piretroidi


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.