• Žitarice i uljarice
  • 20.07.2019. 17:00

Više skuplje pšenice: Zrno u Rusiji i Ukrajini boljeg kvaliteta od uobičajene

Podaci pokazuju da je pšenica u Rusiji i Ukrajini boljeg kvaliteta od uobičajene, što znači više skuplje pšenice i povećana konkurencija između dvije zemlje. Rumunjsko suncokretovo ulje ove godine gotovo je u potpunosti ušlo na tržište EU, s obzirom na smanjenje prinosa kod najvećeg snabdjevača sjemena u EU, u Francuskoj.

Foto: Depositphoto/kiriak09
  • 228
  • 16
  • 0

Izvoz pšenice iz Rusije, Ukrajine i Kazahstana, povećaće se za 4 odsto u sezoni 2019./20. godine, pokazalo je istraživanje Reutersa. Toplotni valovi u junu uslovili su oštru konkurenciju sa Evropskom unijom. Najveći dio pšenice iz tzv. crnomorskog bloka, izvozi se preko Crnog mora za kupce u Africi i na Bliskom istoku, a koji je takođe važan kupac za Evropsku uniju i čiji se značajan prinos očekuje i ove godine.

Ukupan izvoz pšenice iz Rusije, Ukrajine i Kazahstana predviđa se da će porasti na 63,2 miliona tona u sezoni koja je počela 1. jula, pokazalo je istraživanje analitičara, zvaničnika i trgovaca, navodi Black Sea Grain.

U predstojećoj sezoni slijedi povećanje izvoza crnomorske pšenice

Prinos pšenice u 2019. godini, u navedene tri zemlje, porast će za 8,5%, odnosno, do 120,4 miliona tona, pokazale su procjene stručnjaka. Konkurentska prednost ruskih izvoznika poboljšat će se ove godine. Rast crnomorske ponude pozitivan je usred (uglavnom) izazovne situacije sa žitaricama u Sjedinjenim Državama i mogućih negativnih trendova u EU, prema riječima stručnjaka. Za Rusiju se očekuje da će ostati najveći svjetski izvoznik pšenice. 

SovEcon i IKAR, vodeće poljoprivredne konsultantske kuće u Moskvi, procjenili su stanje na tržištu za 2019. godinu. Zalihe žitarica pomoći će da se ublaži pritisak tzv. glavnih usjeva na ruskom tržištu. Podaci pokazuju da je pšenica u Rusiji i Ukrajini boljeg kvaliteta od uobičajene, što znači više skuplje pšenice i povećana konkurencija između dvije zemlje. Zbog toplog vremena u junu, sadržaj proteina ruske pšenice veći je od prosjeka, prema procjenama SovEcon- a. Glavna promjena (u odnosu na prethodnu sezonu) je u kvalitetu jer je zbog visokih temperatura, sadržaj proteina veći od uobičajenog, smatraju trgovci koji se fokusiraju na Ukrajinu.

Ukrajina postaje sve konkurentniji izvoznik žitarica

U Ukrajini će ove godine biti znatno više žitarica za mljevenje, što znači veću konkurenciju sa Rusijom jer ove dvije zemlje imaju gotovo ista tržišta. U Francuskoj, najvećem proizvođaču i izvozniku pšenice među članicama EU, početna žetva u zapadnim regionima ukazuje na nizak nivo proteina. Ipak, očekuje se da visoke temperature mogu uticati na povećanje sadržaja proteina. Drugi faktori koji mogu postati važni za ukupnu trgovinu u Rusiji, jesu stagnacija proizvodnje živine i znakovi smanjenja proizvodnje svinjskog mesa jer i jedno i drugo može uzrokovati pad potrošnje pšenice. Mjere vlade, koje pojačavaju regulaciju izvoznog sektora, takođe su pitanje kome bi trebalo posvetiti pažnju.

Kazahstan, najveći proizvođač žita u centralnoj Aziji, koji će sa žetvom započeti u septembru, izvozi manje brašna zbog povećanog kapaciteta za mljevenje u zemljama centralne Azije, kažu u francuskoj konsultantskoj kući Agritel. Glavni izazov za Kazahstan bit će izvoz brašna umjesto izvoza pšenice.

Rumunjska postavlja novi rekord u izvozu suncokretovog ulja 

Prema raspoloživim podacima, rumunjski izvoz sjemenskog suncokreta u septembru i junu 2018/19. godine i dalje je primjetno zaostao u odnosu na prethodne godine, uprkos stabilnim površinama pod ovom uljaricom. U analiziranom periodu, izvoz je već 17% manji nego godinu dana ranije.

Rumunjsko suncokretovo ulje ove godine gotovo je u potpunosti ušlo na tržište EU, s obzirom na smanjenje prinosa kod najvećeg snabdjevača sjemena u EU, u Francuskoj. Ukupan izvoz suncokreta ove sezone iz Rumunjske bit će drugi po visini, ali procjenjuje se da će njegov obim biti ispod početnih očekivanja. Pad izvoza uzrokovan je činjenicom da Rumunjska povećava izvoz suncokretovog sjemena i suncokretovog ulja. Prema procjenama UkrAgrConslut- a, izvoz rumunjskog suncokretovog ulja u periodu septembar - avgust, 2018./19 može dostići još jedan rekord i prevazići prošlogodišnji maksimum za 10 odsto


Izvori

Black Sea Grain


Tagovi

Žetva pšenice Izvoz suncokreta Izvoz pšenice Tržište EU Izvoz brašna


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

IMATE LI DOVOLJNO ZALIHA HRANE U KOŠNICI? Velike zalihe hrane u toku zime imaju veoma važnu ulogu u regulisanju mikroklime u košnici.Što su zalihe hrane u košnici veće,to je kolebanje temperature manje i manje su oštre promjene temperature.... Više [+]