Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Bolesti duvana
  • 16.11.2019. 16:00

Virus bronzavosti paradajza na duvanu i kako ga se riješiti

Virus bronzavosti paradajza na duvanu može se javiti kako na rasadu, tako i na otvorenom polju. Rasad se slabo razvija, listovi su naborani dok se kasnije javlja nekroza i nakon toga propadanje.

Foto: Julijana Radenković
  • 258
  • 13
  • 0

Ova bolest spada u najštetnije koje se mogu javiti na duvanu. Njegovo prisustvo smanjuje prinos duvana, a naročito utiče i na kvalitet duvanskog lišća. Takav duvan dobija nižu cijenu jer se drastično smanjuje klasa listova. Može se javiti kako na rasadu, tako i na otvorenom polju. Rasad se slabo razvija, listovi su naborani dok se kasnije javlja nekroza i nakon toga propadanje.

Simptomi su najizraženiji na vrhovima biljaka duvana

Kod biljaka u polju javljaju se u početku krupne prstenaste pjege. Na nervima liski u početku javlja se žutilo, koje kasnije prelazi u nekrozu. Zaraza može biti sistematična i tada vršno lišće poprima sivo zelenu boju sa karakterističnom naboranošću za viroze, jer glavni nerv zaostaje u porastu, dok se ostali dijelovi liske normalno razvijaju. Simptomi su najizraženiji na vrhovima biljaka duvana.

Virusi, put u biljno tkivo pronalaze kroz oštećenja nastala od tripsa (Thrips tabaci). Nakon 2-4 dana poslije dejstva tripsa, simptomi su vidljivi, a virus se širi kroz biljno tkivo preko provodnih sudova ksilema i floema. Topli i sušni periodi tokom vegetacije, a kakvi su bili zadnjih sezona, pogoduju širenju tripsa, a samim tim i virusa bronzavosti paradajza na duvanu, pojašnjava Slavica Maksimović iz Poljoprivredne savjetodavne i stručne službe (PSSS) Šabac.

Preventivne mjere daju najbolje rezultate 

Osnovna mjera borbe protiv ove bolesti je suzbijanje vektora prenosioca Thrips tabaci, a to počinje još u rasadniku. Rasad duvana ne proizvoditi blizu povrtarskih biljaka, kao što su biljke iz familije Solanaceae - paradajz, paprika i drugih osjetljivih biljaka.

Preventivne mjere borbe poput: primjene plodoreda, gajenje otpornih sorti i uništavanje korova, daju najbolje rezultate. Praćenjem populacije tripsa utvrđuje se potreba i vrijeme prskanja duvana insekticidima.


Povezana biljna vrsta

Duhan

Duhan

Sinonim: - | Engleski naziv: Tobacco | Latinski naziv: Nicotiana tabacum L.

Duhan se dobro prilagođava klimi i tlu, ali se prema uvjetima uzgoja mijenjaju njegove morfološke karakteristike. Slabiji duhan sadrži manje od 1% nikotina, srednje jak između 1 i... Više [+]

Tagovi

Duvan Virus bronzavosti paradajza na duvanu Prinos duvana Prstenaste pjege Thrips tabaci Slavica Maksimović