Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Žitarice i uljarice
  • 10.03.2023. 18:00

Veliki pad cijene uljane repice - argentinska soja podbacuje zbog suše

U četvrtak je cijena uljane repice pala za 14,25 eura i iznosila samo 499 €/t. Taj je trend nastavljen i u petak. Stanje sa argentinskom sojom je zabrinjavajuće

Foto: Depositphotos/smereka
  • 123
  • 21
  • 0

Cijene žitarica na svjetskim berzama su nastavile padati i na kraju ove sedmice.

Pšenica je na pariškom MATIFU pala za 4,25 eura kada su u pitanju martovski ugovori, a za tonu je trebalo izdvojiti 261,50 eura. Nešto manji pad od 2,50 eura, su imali septembarski ugovori te su iznosili 260,25 €/t. Na to najviše utiče očekivanje hoće li se nastaviti sporazum o izvozu žita iz crnomorskih luka, a koji ističe sljedeće sedmice, kao i ruski izvoz jeftine pšenice.

Slabljenje eura potaknuo je evropsko tržište, a trgovci se nadaju tenderu Saudijske Arabije za 0,5 miliona tona žitarica. Povoljne vremenske prilike i padavine u područjima uzgoja u SAD i Evropskoj uniji dodatno djeluju na snižavanje cijena.

Kolaps tržišta uljane repice

Kukuruz je u petak startovao s 260,25€/t, a nastavio se slabiji pad.

Kolaps je doživjelo tržište uljane repice. U četvrtak je cijena pala za 14,25 eura i iznosila samo 499 €/t. Taj je trend nastavljen i u petak. Očekuje se da će po zatvaranju berze biti ispod 490 €/t, što izaziva paniku na tržištu. Takav razvoj situacije izazvale su padavine u zapadnoj Evropi koje nagovještavaju dobre prinose. Dodatan pritisak daje veliki uvoz iz Australije i Ukrajine te gomilanje zaliha. Od 1. jula 2022. do 5. marta 2023. Evropska unija je uvezla oko 5,67 miliona tona uljane repice iz trećih zemalja. Do sada je ostvaren pad od 40 €/t u toku sedam dana.

Na čikaškom CBoT-u pšenica je još više pala na 234,19 €/t. a trend se i dalje nastavio. Istu sudbinu je doživio kukuruz koji je startovao sa 236,04 €/t, a onda došao ispod 230 €/t. Cijena soje po toni je po otvaranju berze je iznosila 530,10 eura/t i također nastavila lagani pad.

Najmanji rod soje od 2009.

Posljednji USDA izvještaj drastično smanjuje prinose soje i kukuruza u Argentini. Usjevi su pogođeni sušom mnogo više nego što se mislilo. Ova zemlja je najveći svjetski dobavljač sojinog brašna i ulja, a ove će godine urod te uljarice biti samo 33 miliona tona. To je pad od 20 posto u odnosu na prethodni izvještaj i najmanji rod od 2009. godine.

GMO pšenicu će sijati u Brazilu i Argentinu - slabi strah od genetski modificiranih usjeva?

Argentinska berza Rosario je prognozirala najnižu procjenu u ovom stoljeću. Urod soje je procijenjen na 27 miliona tona, što je znatno manje od 34,5 miliona tona kako je prethodno predviđeno. Prognoza prinosa je slična i za Brazil. 

Očekuje se proizvodnja kukuruza u iznosu od 40 miliona tona, što je manje od prošlomjesečne prognoze od 47 mil. t.


Tagovi

MATIF CBoT Cijene žitarica Cijene pšenice Cijena kukuruza Cijena uljane repice Cijena soje Pariška berza MATIF Čikaška berza


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.