Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Stanje usjeva
  • 27.02.2023. 15:00

Ozimi usjevi Evrope u dobrom stanju?

Na jugu kontinenta je deficit padavina, što je dovelo do manje akumulacije vode. Rizik od šteta od mraza i dalje ostaje veoma nizak

Foto: Depositphoto/2daydesign
  • 70
  • 31
  • 0

Ozimi usjevi su u većem dijelu Evrope u dobrom stanju, dok suho vrijeme na jugu i dalje stvara zabrinutost. Februarsko izdanje Biltena JRC MARS - Monitoring usjeva u Europi  donosi pregled stanja usjeva koji su početkom godine bili izloženi toplom talasu, a zatim je uslijedio prelazak u zimske uslove. Biljke su povećale toleranciju na niske temperature i ne očekuje se šteta od izmrzavanja, navodi se u ovom dokumentu. 

Krajem januara temperatura je bila niža u zapadnoj i centralnoj Evropi, dok su u južnoj i sjevernoj bile iznad prosjeka. Zatim je uslijedio njezin pad što je biljkama omogućilo da se pripreme. Rizik od šteta od mraza i dalje ostaje veoma nizak.

Deficit padavina

U južnim regijama je izražen deficit padavina. To se najviše odnosi na južne i centralne dijelove Španije, sjever Italije, zapadnu Tursku i region Magreba.

Izrazit manjak zabilježen je u južnoj Španiji i Portugalu gdje je od 15. januara uočen deficit od 50 mm. To znači da je bilo manje od 20 posto prosječne količine. U Italiji se zemljište još nije oporavilo od prošlogodišnje suše. Manjak se bilježi i na jugozapadu Francuske, južne Njemačke, istočnoj Ukrajini, jugu Rusije i Turskoj.

S druge strane, višak je registrovan u dijelovima Slovačke, Mađarske i Hrvatske te središnjoj Rumuniji.

Pšenica je dobro izgledala i prije snijega (Foto: K.Rastija)

Topla zima

U posmatranom periodu, od 1. januara do 13. februara, smanjen je efekat La Nina. U većem dijelu Evrope bilo je manje hladnijih dana. Iznadprosječne temperature su zabilježene u Mađarskoj, Rumuniji, Bugarskoj i na zapadu Ukrajine. Na području zapadnog Balkana padavine su pomogle akumulaciju vode.

Dugoročna prognoza: Čeka nas toplije proljeće - a padavine?

Italiju, južnu, centralnu i jugoistočnu Evropu te veći dio Turske karakterisaće sušniji period od uobičajenog, s kišnim periodima u nekim planinskim i priobalnim područjima. Kraj februara je donio padavine ispod 5 mm. Vjerovatnoća da će mart biti vlažniji je relativno niska za južnu Španiju i zapadni Balkan.


Tagovi

JRC MARS Deficit padavina Bilten Prognoza Stanje usjeva Stanje ozimina


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.