Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Žitarice i uljarice
  • 27.11.2018. 16:30

Veliki izvoz rezultirao smanjenjem ruskih zaliha pšenice za 25% u odnosu na 2017.

Povećan izvoz pšenice iz Rusije odrazio se na smanjenje zaliha koje su za četvrtinu manje nego prije godinu dana. Ovome treba dodati da ukrajinski izvoz žitarica dobro napreduje u čemu prednjači pšenica, a to prati i proizvodnja suncokretovog ulja.

Foto: Pixabay / josealbafotos
  • 522
  • 29
  • 0

Ruski ratari su skoro završili žetvu pšenice i ječma, dok je berba kukuruza obavljena na oko 90% posijanih površina. Ukoliko posao bude završen na vrijeme, rod kukuruza u Rusiji bi mogao da bude preko 11 miliona metričkih tona. Ruski poljoprivrednici su sjetvu ozimih usjeva obavili na 2,4% više površina nego lane, pa je posijana površina za pola miliona hektara veća od one iz 2017. godine.

Vrijeme uticalo na transport i trgovinu pšenicom

Po mišljenju analitičara UkrAgroConsult-a, ruski proizvođači će nastaviti da šire površine pod ozimom pšenicom, a smanjivat će površine pod proljectnom pšenicom. To će omogućiti dalje povećanje prinosa pšenice u toj zemlji i održati proizvodnju te robe na visokom nivou. Prema podacima ruskog statističkog zavoda, zalihe pšenice su do 1. novembra iznosile 16,5 miliona metričkih tona što je za 25% manje nego prije godinu dana. Ako se u obzir uzme iscrpljivanje zaliha pšenice na jugu Rusije, isporuka te robe iz udaljenijih područja zahtijeva dodatno vrijeme i troškove. Vrijeme je, takođe, počelo da utiče na brzinu prodaje jer je prošle sedmice došlo do pojave snijega i mraza u crnomorskom regionu, a i to može uticati na brzinu isporuke.

Ukrajina već izvezla oko 9 megatona pšenice

Prema izvještajima tamošnjeg Ministarstva poljoprivrede, izvoz žitarica u Ukrajini, u sezoni 2018/19, iznosio je 16,58 miliona tona. Treba kazati da je do 21. novembra ove godine izvezeno 4,9% više žitarica u odnosu na isti period 2017. Konkretno iskazano, u inostranstvo je otpremljeno 8,8 megatona pšenice, 3 miliona tona ječma i 4,4 megatone kukuruza, a osim toga, Ukrajina je izvezla 82,5 hiljade tona brašna.

Proizvodnja suncokretovog ulja u Ukrajini na rekordnom nivou

Proizvodnja suncokretovog ulja u velikim i srednjim uljarama u Ukrajini dostigla je u novembru rekordan nivo. Ukupno je proizvedeno 533,5 hiljade tona ulja izvještava UkrAgroConsult. Podsjetimo, cijena suncokretovog ulja je uglavnom pritisnuta aktivnim početkom berbe, visokim prinosima i niskim zalihama gotovog proizvoda. Na kraju, u prva dva mjeseca nove sezone zabilježen je novi rekord u proizvodnji suncokretovog ulja koji iznosi 955,3 hiljada tona, dok je proizvodnja u istom periodu prije godinu dana iznosila 857,4 kilotona.

Ukrajina: Nastavljen pad izvoza brašna

Ministarstvo agrarne politike i hrane Ukrajine objavilo je da je Ukrajina do 21. novembra 2018. godine izvezla 82,5 hiljada tona brašna. Od početka tržišne sezone 2018/19, isporuka pšeničnog brašna iz te zemlje iznosila je 81,9 hiljada tona, dok je u istom periodu prošle sezone izvoz brašna dostigao rekordnih 413 hiljada tona.

Proizvodnja uljane repice u Bjelorusiji pala za oko 12%

Proizvodnja uljane repice u Bjelorusiji ove godine je iznosila 532 hiljade metričkih tona. To je za 11,7% manje nego prošle godine, kada su farmeri sakupili 603 hiljada tona uljarica. Kako izvještava UkrAgroConsult smanjenje su i površine namijenjene za sjetvu repice i to za 2,2%, na 331,8 hiljada hektara. Pad proizvodnje uljane repice rezultat je uglavnom niskog prinosa, koji je ove godine iznosio svega 1,6 tona po hektaru u odnosu na 1,81 t/ha u 2017. godini.

Bugari posijejali manje suncokreta nego lane 

Prema preliminarnim podacima Ministarstva poljoprivrede Bugarske, suncokret je ove godine požnjeven sa površine od 734,5 hiljade hektara, pri čemu je sakupljeno 1,88 megatona suncokreta i ostvaren prosječan prinos od 2,57 t/ha. Treba reći i to da su bugarski ratari ove sezone posijali 6,7% manje suncokreta nego lane, a to smanjenje je direktna posljedica loših vremenskih uslova i kašnjenja sjetve.


Povezana biljna vrsta

Pšenica

Pšenica

Sinonim: - | Engleski naziv: Winter wheat | Latinski naziv: Triticum aestivum (L) em. Fiori et Paol.

Pšenica se koristi u mlinarstvu, prehrambenoj i farmaceutskoj industriji. Najznačajniji je ratarski usjev pa je pšenicom zasijana ¼ obradivih površina na svijetu. Pšenični hljeb... Više [+]

Kukuruz

Kukuruz

Sinonim: - | Engleski naziv: Grain maize | Latinski naziv: Zea mays L.

Kukuruz je jednogodišnja biljka jarog tipa razvića, a njegova dužina vegetacije od nicanja do pune zriobe ovisi od osobine sorte, odnosno hibrida, s jedne strane, i uvjeta uzgoja,... Više [+]

Uljana repica

Uljana repica

Sinonim: - | Engleski naziv: Swede rape, oilseed rape | Latinski naziv: Brassica napus L. (Partim)

Uljana repica proizvodi se zbog dobivanja ulja. U sjemenu uljane repice ima oko 20 % bjelančevina. Ranije je ulje uljane repice korišteno za osvjetljenje i mazivo, a potom u... Više [+]

Suncokret

Suncokret

Sinonim: - | Engleski naziv: Sunflower | Latinski naziv: Helianthus annuus L.

Suncokret potječe iz Amerike (Meksiko, Peru). Najprije je uzgajan kao ukrasna biljka, sjeme je korišteno za prehranu ptica, a ljudi su jeli jezgru iz sjemena. 1840. godine je prvi... Više [+]

Izvori

Black Sea Grain


Tagovi

Žitarice Pšenica Kukuruz Uljana repica Brašno Suncokret Rusija Ukrajina Bugarska Rumunjska Kina


Autor

Marinko Tica

Više [+]

Marinko je profesor književnosti s višegodišnjim novinarskim iskustvom u elektronskim medijima. Osobito je zainteresiran za teme i zbivanja u agraru, a zamjenik je urednika na Agroklubu.