Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Svjetsko tržište žitarica
  • 03.08.2015. 12:39

Velika očekivanja od uroda ječma u ovoj sezoni!

Dok se u SAD-u očekuje odlična godina za kukruz, EU muku muči sa prognozama prinosa kukuruza koji je pretrpio znatan toplinski šok u najvažnijoj fazi razvoja. Proljetni ječam u nekim je dijelovima EU pogođen sušom, no od njega se i dalje mnogo očekuje.

Foto: depositphotos.com,
  • 53
  • 3
  • 0

Poboljšani vremenske prilike u SAD-u snizile su cijene budućnosnicama kukuruza i pšenice. Dok se u SAD-u očekuje odlična godina za kukruz, EU muku muči sa prognozama prinosa kukuruza koji je pretrpio znatan toplinski šok u najvažnijoj fazi razvoja.

Proljetni ječam u nekim je dijelovima EU pogođen sušom, no od njega se i dalje mnogo očekuje i prognoze su dosta optimistične. Glavni faktor na tržištu je i dalje jaki dolar, koji je doveo i pariške budućnosnice na nisku razinu.

Američki kukuruz u idealnim uvjetima

Poboljšani vremenski uvjeti diljem američkog kukuruznog pojasa doveli su do loših tržišnih uvjeta za budućnosnice američkog kukuruza i pšenice. U Europi preostaje pitanje potencijala proizvodnje kukuruza koji je posljedica ne tako idealnih vremenskih uvjeta. U nedavnom izvješću, EU komisija je smanjila prognoze prosjeka uroda kukuruza u sezoni 2015/16 sa 7.22t/ha koliko je bilo u lipnju, na 6.71t/ha.

Od EU ječma se očekuje mnogo

Rani rezultati uroda europskog ozimog i proljetnog ječma počeli su dolaziti i bolji su od očekivanog, pa su prognoze puno optimističnije za ječam od kojega se očekuje mnogo. No, vrlo vruće i suho vrijeme tijekom lipnja i sprnja pokazalo se stresno za neke usjeve proljetnog ječma diljem Španjolske, Češke Republike, Njemačke, i donekle Francuske. U Velikoj Britaniji, kiša koja je zahvatila usjeve usporila je nastavak žetve ozimog ječma.

Jaki dolar smanjuje vrijednost budućnosnica

Pariške budućnosnice uljarica otvorene su rano jutros na prilično niskoj razini, a do pada je došlo u vrlo kratkom vremenskom roku. Tijekom proteklog razdoblja bile su relativno stabilne. Roba na tržištu ostaje u slabim uvjetima. U nemilosti su energija, metali, kao i žitarice i uljarice. Glavni faktor je jaki dolar, no dugoročna zabrinutost oko kineskog rasta je također bitan dio jednadžbe. Sve ovo otežava procjenu reagiraju li specifične robe na vlastite zalihe, ponudu i potražnju ili na širi ciklus razmjene robe.

Foto: depositphotos.com, @


Tagovi

Svjetsko tržište žitarica Prinos kukuruza Europska unija Urod ječma Proizvodnja kukuruza


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."