Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Posljedice suše
  • 25.08.2017. 15:00

Važno je provjeriti prisustvo aflatoksina u silaži

Prije upotrebe spremljene silaže i kukuruza, neophodno je provjeriti prisustvo aflatoksina i, ukoliko ga ima, treba neutralisati štetne posljedice preparatima na bazi zeolita.

Foto: lilou/pixabay.com
  • 1.535
  • 89
  • 0

Ogromnu štetu od suše u usjevu ratarskih kultura neće ublažiti ni posljednja kiša. Vreli dvomjesečni talas obrao je rod na većini parcela, pa su padavine ocjena je i poljoprivrednika i stručnjaka zakasnile.

Kiša će prijati samo onim usjevima uz rijeke gdje se proizvodnja kukuruza održala, međutim ove godine silaža će evidentno je biti lošeg kvaliteta, pa farmeri strahuju od pojave aflatoksina u mlijeku i mesu koja je karakteristična u svakoj sušnoj godini, piše ntv arena.

Provjeriti prisustvo aflatoksina

Mnogi su silirani kukuruz već slali na analize. Prije upotrebe spremljene silaže i kukuruza, neophodno je provjeriti prisustvo aflatoksina i, ukoliko ga ima, treba neutralisati štetne posljedice preparatima na bazi zeolita, savjetuju stručnjaci.

Podsjetimo, iz resornog ministarstva je najavljeno da će biti Pojačana kontrola prisustva mikotoksina na terenu i to će istakli su biti jedna je od najavljenih mjera Vlade za suzbijanje štete od suše.

Foto: lilou/pixabay.com


Povezana biljna vrsta

Kukuruz

Kukuruz

Sinonim: - | Engleski naziv: Grain maize | Latinski naziv: Zea mays L.

Kukuruz je jednogodišnja biljka jarog tipa razvića, a njegova dužina vegetacije od nicanja do pune zriobe ovisi od osobine sorte, odnosno hibrida, s jedne strane, i uvjeta uzgoja,... Više [+]

Tagovi

Suša Silaža Kukuruz Aflatoksini Mikotoksini Kontrola


Autorica

Karolina Rastija

Više [+]

Magistra agroekonomike s iskustvom u poljoprivredi. Svoje znanje i savjete dijeli i s čitateljima Agrokluba.