• Valtra
  • 01.11.2018. 18:15

Valtrin novi "smart touch" koncept na testu

Saznajte da li je Valtra, sa potpuno novim sistemom kontrole za Direct i Versu modele, sada "potpun paket".

Foto: Farmers Guardian / James Rickard
  • 325
  • 22
  • 0

Od 2004. godine, kada je Valtra predstavila svoju seriju traktora T4, kao i N4 u 2015. godini, poznavaoci su smatrali da im nešto nedostaje. Iako su svi bili više nego zadivljeni, primjećen je nedostatak, kada je riječ u upravljanju, posebno na Direct i Versu modelima. Dešavali su se često i kvarovi, posebno na kontrolnoj tabli, a pokušaj unapređenja nije urodio plodom. 

Ipak, prošle godine kompanija je odgovorila kritičarima, predstavivši "pametno" smart touch rješenje. Sve pohvale posebno su namijenjene kontroli naslona i blatobrana. 

U videu koji možete potražiti ovdje pogledajte test na T234 Direct modelu.

Oslanjajući se na smart touch "mozak" i fleksibilnost podešavanja, upravljalo se traktorom, ali i kosilicom, kao priključnom mašinom.

Ono što karakteriše ovaj koncept je novi naslon za ruku, koji sadrži ručicu sa svim potrebnim, primarnim, kontrolnim dugmadima, koja je jednostavna za korištenje. Tu je i sekundardni joystick sa dodatnim funkcijama, kao i ekran za dodir za jednostavna podešavanja. Unapređen je i raspored važnih dugmadi, koje je sada mnogo lakše pronaći. Dizajn je mnogo moderniji i nema "skrivenih" kontrola.

Valtra H202: Prvi traktor kome ne treba vozač?

Podešavanja se većinom obavljaju preko spomenutog ekrana. Kako bi bio jednostavan za korištenje, i olakšao prikaz, podijeljen je na četiri dela. Postoji i mogućnos prilagođavanja na dnevno i noćno svjetlo. Na početnom ekranu vozača dočekuje 3D prikaz traktora sa ikonicama svih dostupnih funkcija. 


Izvori

Farmers Guardian


Tagovi

Valtra Smart touch Direct Versu Ekran na dodir Joystick


Autorica

Aleksandra Kekić

Aleksandra Kekić

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Tko smije taj može, tko ne zna za strah, taj ide naprijed.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojeni oglasi