Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Evropska soja
  • 02.12.2023. 18:00

Uzgoj soje: Evropski ratari utrostručili proizvodnju

U Evropskoj uniji se potroši oko 16 miliona tona, a od ukupne količine uvozi se 85 posto i to za ishranu životinja

Foto: Depositphotos/fotokostic
  • 75
  • 7
  • 0

Interesovanje za proizvodnju soje raste, a evropski poljoprivrednici su proizvodnju gotovo utrostručili u deset godina, izvještava Agrarheute. Najveća proizvodnja i povećanje površina su vezani za srednju Evropu, dok područja na jugu sve više zavise od navodnjavanja.

Globalna proizvodnja do 400 miliona tona

Uslovi 2023. nisu bili idealni, ali je ubrana treća najveća žetva soje do sada. Ovakve rezultate je omogućila druga najveća obrađena površina. U Evropskoj uniji se potroši oko 16 miliona tona, a od ukupne količine uvozi se 85 posto i to za ishranu životinja. Članice proizvode ovu ratarsku kulturu na samo 1,7 posto obradivih površina, a interesovanje raste.

USDA procjenjuje da će njezina globalna proizvodnja u 2023. doseći 400 miliona tona, a Evropska komisija je procijenila ukupnu domaću godišnju potražnju za biljnim proteinima na 27 mil. t. Od toga je 93 posto potrebno za stočnu hranu, a manje od jedan posto za ljudsku ishranu.

Komisija je razvila strategiju za biljne proteine kako bi smanjila zavisnost Evrope od uvoza proteina iz inostranstva, od kojih većina dolazi iz Brazila , Argentine, SAD-a i, odnedavno, Ukrajine.

Inicijativa Dunav Soja

Nekoliko država članica, uključujući Francusku, Belgiju, Austriju, Mađarsku i Slovačku, uvelo je programe podrške usjevima, s različitim rezultatima do sada.

Inicijativa Dunav Soja pokrenuta je 2012., a okupila je 11 država u Dunavskom regionu. Cilj je povećanje udjela lokalno proizvedene soje, a standard sertifikacije "Europe Soya" uveden je 2016. godine. Najveći izazovi za proširenje uzgoja će biti toplotni talasi i suša. Italija će i dalje biti najvažniji proizvođač u EU, a slijede je Francuska, Rumunija i Austrija. Povećanje površine pod ovom grahoricom potaknuto je kombinacijom faktora, uključujući: visoke otkupne cijene uvezene, sve veću potražnju za domaćom - bez GMO i visoke cijene đubriva.

Cijena na čikaškoj burzi:

Tržište i potražnja za stočnom hranom

SAD, Brazil, Ukrajina i Kanada su najvažniji dobavljači soje za EU, a Španija, Nizozemska, Njemačka i Italija su najveći izvoznici. Ove četiri zemlje su takođe glavni prerađivači, a izuzev Italije, sami ju proizvode malo.

Tržište soje pokreće potražnja za stočnom hranom, a većina članica iz godine u godinu izvještava o smanjenju broja stoke te uvoza soje i sojine sačme. Broj stočarskih farmi u Evropi sa životinjama pao je za 40 posto u roku od 10 godina, izjavio je evropski povjerenik za poljoprivredu Janusz Wojciechowski.

Populacija stoke EU je nedavno doživjela razne krize, uključujući krizu u sektoru svinja, sa rastućim troškovima i padom cijena, ali i dramatičnim izbijanjem ptičje gripe. Broj stoke u Evropi opada, a klimatske promjene utiču na proizvodnju stočne hrane što može otvoriti nove mogućnosti za soju i sojine proizvode.


Povezana biljna vrsta

Soja

Soja

Sinonim: - | Engleski naziv: Soybean | Latinski naziv: Glycine max (L.) Merrill

Soja potječe iz Azije i vodeća je uljna i bjelančevinasta kultura, čije se zrno koristi kao izvor jestivih ulja (18 – 24%) i bjelančevina (35 – 50%) kako za ishranu ljudi tako i... Više [+]

Tagovi

Soja Proizvodnja soje Inicijativa Dunav Soja Uvoz soje Tržište soje Europska soja Europe Soya


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Odvojite 15-ak minuta vremena i popunite anketu vezanu za položaj žena u ruralnim sredinama. Dostupna je na linku 👉 https://t.ly/Dmxc1
Foto: Depositphotos/budabar