Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Privredna komora FBiH
  • 14.06.2017. 18:00

Uzgoj kinoe u BiH mogao bi krenuti na jesen

Radi se o biljci iz porodice pseudožitarica koja se najviše uzgaja u Južnoj Americi, ali su je prije 10 godina počeli uzgajati u Turskoj. U BiH je u fazi eksperimentalnog uzgoja.

Foto: Bigstock/Karissaa
  • 859
  • 59
  • 0

Na inicijativu predsjednika udruženja uzgajivača kinoe Can Temizela iz Turske, a uz prisustvo ekonomskog atašea Republike Turske u BiH, Sedata Yildiza, u organizaciji potpredsjednika Privredne Komore FBiH Mirsada Jašarspahića, upriličen je sastanak sa predstavnicima naučne institucije i privatne inicijative iz BiH sa konačnim ciljem uzgoja kinoe u BiH.

Prof. Mirha Đikić sa Poljoprivrednog fakulteta u Sarajevu i mr. Dalila Marušić iz poljoprivrednog udruženja KAP su već u fazi eksperimentalnog uzgoja pomenute biljke.

Radi se o biljci iz porodice pseudožitarica koja se najviše uzgaja u Južnoj Americi, ali su je prije 10 godina počeli uzgajati u Turskoj i danas se ona uzgaja na 8000 lokacija. Kinoa se također sa uspjehom počela uzgajati i u Danskoj. Na tržište se najviše distribuira putem poznatog lanca markets "dm” a budući da je prepuna zdravih minerala i vitamina smještena je u sam vrh zdrave ishrane jer njena nutritivna vrijednost može da postidi sve ostale žitarice.

Razgovaralo se o prednostima, potencijalima te o modalitetima uzgoja i šire distribucije ukoliko se projekat uspješno implementira u BiH.

Ukoliko sve predviđene faze budu tekle prema utvrđenim terminima sa Federalnim Ministarstvom poljoprivrede i Federalnim zavodom za agrologiju, do oktobra mjeseca bi se trebala završiti registracija i akreditacija sjemena te intenzivirao, uz pomoć partnera iz Turske, uzgoj Kinoe.

Foto: Bigstock/Karissaa


Tagovi

Can Temizel Sedat Yildiz Mirsad Jašarspahić Dalila Marušić Mirha Đikić


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kompanija Volkswagen oborila je novi rekord u prodaji. I ne, ne radi se o automobilima. Riječ je o njihovoj poznatoj curry kobasici.  Tako je u 2023. godini prodano je 8,33 milijuna kobasica, uključujući sve varijante. To je oko 400.000 viš... Više [+]