Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Jesenska sjetva
  • 17.10.2014. 17:00

Usvojen plan jesenske sjetve u BiH

Za jesensku sjetvu u Tuzlanskom kantonu bit će potrebno 6,3 milijuna KM, a najviše će novca biti utrošeno na sjetvu pšenice

Foto: depositphotos.com
  • 234
  • 15
  • 0

U Tuzlanskom kantonu će za jesensku sjetvu 2014. godine, a prema planu koji je usvojila Vlada, biti potrebno ukupno 6,3 milijuna KM. Od tog iznosa, 2 milijuna bit će utrošena na sjeme, 2,7 milijuna na gnojivo, a ostatak iznosa bit će raspoređen na troškove goriva, ulja i maziva te pesticide.

Žitarice, povrtno, industrijsko i krmno bilje prema spomenutom bi Planu trebalo biti zasijano na 7.520 ha, gdje će samo na žitarice otpasti 5.246 ha - što je povećanje u odnosu na prošlogodišnji plan za 6%. Pšenica će zauzeti najviše od navedene površine i to 3.719 ha, 4,4% više nego 2013. godine. Najveće će površine biti zasijane u općinama Lukavac, Gradačac, Čelić, Kalesija, Živinice i Gračanica.

Prema navodima Nezavisnih novina, "U cilju ostvarenja Plana jesenje sjetve, između ostalog, potrebno je stvoriti preduvjete kao što su prioritetna isplata ostvarene novčane podrške za poljoprivrednu proizvodnju iz 2013., te pravovremena isplata podrške ostvarene u 2014. kako bi olakšali poljoprivrednim proizvođačima nabavku repromaterijala za jesensku sjetvu."

Vlada Tuzlanskog kantona kao jedan od preduvjeta za nabavku kvalitetnog sjemena i sadnog materijala, ali i ostalog repromaterijala potrebnog u jesenskoj sjetvi poput mineralnih gnojiva, zaštitnih sredstava i sl., navela je angažman Poljoprivrednog zavoda, koji bi se kroz prezentacije novog sortimenata pšenice, ali i ostalih kultura, trebao pobrinuti za edukaciju poljoprivrednih proizvođača kako bi se zajednički poradilo na povećanju prinosa po jedinici površine.

Foto: depositphotos.com; fotokostic


Povezana biljna vrsta

Pšenica

Pšenica

Sinonim: - | Engleski naziv: Winter wheat | Latinski naziv: Triticum aestivum (L) em. Fiori et Paol.

Pšenica se koristi u mlinarstvu, prehrambenoj i farmaceutskoj industriji. Najznačajniji je ratarski usjev pa je pšenicom zasijana ¼ obradivih površina na svijetu. Pšenični hljeb... Više [+]

Tagovi

Tuzlanski kanton Kvalitetno sjeme Poljoprivredni zavod Edukacija Žitarice Pšenica Krmno bilje Jesenska sjetva Prinosi