• Žitarice i uljarice
  • 02.12.2019. 12:30

Usporen izvoz ruske pšenice

Rusija je u septembru izvezla 4,2 miliona tona pšenice ili 15% manje nego u septembru i 7% manje nego u oktobru prošle godine.

Foto: Bigstockphoto/grigorenko
  • 145
  • 8
  • 0

Prema zvaničnim podacima, Rusija je u septembru izvezla 4,2 miliona tona pšenice ili 15% manje nego u septembru i 7% manje nego u oktobru prošle godine, prenosi UkrAgroConsult.

Turska je postala najveći uvoznik ove sezone - kupila je dvostruko više ruskog žita nego u istom periodu prošle sezone. Pored toga, trend rasta nastavlja se u sljedećim zemljama: Azerbejdžan - tri puta više nego u 2018/19, Izrael - za 4%, Bangladeš - za 1%.

Izvoz na većinu drugih destinacija opao je u odnosu na navedeni period prošle godine: Egipat: 32%, Vijetnam: 53%, EU: 48%, Nigerija: 33%.

Pad izvoza graška

Ukrajina je u prva četiri mjeseca ove godine izvezla 20% manje graška nego u istom periodu u 2018/19. i za 47% ispod rekordne količine u 2017/18, prenosi UkrAgroConsult. U oktobru je zabilježeno smanjenje isporuka u EU - 24% manje nego prošle godine. Pored Evropske unije, sljedeće zemlje smanjile su kupovinu: Pakistan (-62%), Malezija (-21%).

Povećan je izvoz na sljedeća tržišta: Indiju (+ 77% na godišnjem nivou), Šri Lanku (+ 30%), Nepal (+ 36%), Tajland - 5.500 tona u odnosu na 500 tona tokom protekle sezone.

Ukrajina - prinos kukuruza niži za 7% u odnosu na prošlu godinu

Prema najnovijem ažuriranju, sjetva ozime pšenice okončana je 95,1%. Površina pod uljanom repicom već je za 9.700 ha iznad prognozirane i za 5,2% veća u usporedbi sa godišnjim prosjekom, izvještava Black Sea Grain.

Za žetvu je preostalo još 147.000 ha kukuruza i za 11,7% je ispred prošlogodišnje dok je prinos smanjen za 7,2%. Žetva prosa je gotovo završena, preostalo je još 1.000 ha. Žetva suncokreta i soje skoro je završena, pri čemu je preostalo 32.000  i 9.000 hektara da bude požnjeveno.

Kazahstan počeo da izvozi ulje u Kinu i Rusiju

Fjodorovski prerađivački kapacitet (region Kostanai, Kazahstan) započeo je isporuku biljnih ulja u Kinu i Rusiju, izvještava UkrAgroConsult. Ove godine fabrika je već proizvela 650 tona lanenog i 380 tona suncokretovog ulja. Većina proizvoda bit će isporučena u inostranstvo.

Postrojenje je počelo sa radom u 2018. godini, a ulaganja u izgradnju do tada su iznosila više od 5,15 miliona američkih dolara.

Prerađivački kapaciteti u Metiopolu potpuno osavremenjeni

Prema planu naknadne opremljenosti i dogradnje postrojenja za ekstrakciju ulja u Melitopolu (Ukrajina), objekti će se rekonstruisati korak po korak, uvođenjem inovativnih tehnologija za životnu sredinu i uštedu energije. Predviđeno je da se udvostruči proizvodnja i poboljša kvalitet proizvoda.

Kapacitet za preradu povećat će se na 1.000 tona/dan za suncokret, 800 tona dnevno za uljanu repicu i 500 t/dan za soju.

Pored obnavljanja postojećih postrojenja i infrastrukture fabrike, planira se izgradnja linije za granulaciju obroka i magacina za prerađevine, prenosi UkrAgroConsult.

Ukrajinskim proizvođačima odobren izvoz uljane repice i meda u Kinu

Delegacija iz Ukrajine postigla je niz dogovora o izvozu svojih proizvoda na kinesko tržište. Stranke su posebno potpisale dva protokola o regulisanju pogača od uljane repice i meda. Ovo izvještava Taras Kačka, zamjenik ministra za razvoj ekonomije, trgovine i poljoprivrede, trgovinski predstavnik ove države.

Prema toj poruci, Ukrajina i Kina dovršili su odobrenje protokola o izvozu živinskog mesa.

"Sastanak sa Generalnom carinskom upravom Narodne Republike Kine bio je uspješan. Razgovarali smo o svim našim akcijama na svim robnim artiklima, uključujući mliječne proizvode, pšenicu, ječam, grašak, pasulj, orahe, trešnje, borovnice, ribu. Rad na organizaciji izvoza svih ovih proizvoda znatno se intenzivira", navodi on.


Izvori

Black Sea Grain


Tagovi

Izvoz pšenice Pad izvoza Povećan izvoz graška Žetva kukuruza Inovativne tehnologije Postrojenja za preradu Uljane pogače


Autorica

Ivana Živanić

Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Izabrali smo 10 finalista #mojepovrće

Dragi naši. Žiri Agroklub odradio je težak posao i izabrao 10 finalista igre #mojepovrće. Deset naj su: Marija Balog  Filipa Beroš Marina Buk Elvis Horvatinović Dragana M...

Pročitaj cijelu bilješku