Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita usjeva
  • 28.11.2023. 07:30

Upotreba herbicida u ozimim usjevima zavisi od temperature vazduha

Vlažnost zemljišta, vrsta usjeva i njegove faze razvoja, temperatura i vrsta korova su faktori koji utiču na izbor herbicida koje možemo koristiti.

Foto: Depositphoto/fotokostic
  • 59
  • 6
  • 0

Korovi su redovni pratitelji ozimih usjeva, a javljaju se od sjetve i tokom cijele zime. Kod primjene herbicida treba znati da temperatura ima veliki uticaj na njihovu efikasnost, a djelotvorni su kada se primjenjuju na onima od 8 do 20 ºC. Naravno da postoje preparati koji mogu djelovati i na nižim temperaturama. 

Prvo pregledajte usjev

Prije nego što se odlučite za primjenu, pregledajte usjev kako bi mogli da odlučite koji preparat da koristite. Neki korovi, posebno jednogodišnji, su završili sa vegetacijom ili se povlače na zimovanje. Sada su aktivni pirika, ljuljevi, vlasnjače i druge vrste. Zajedničko im je da se jako šire i zauzimaju površinu, a istovremeno razvijaju snažan korijen koji će im, čim otopli dati neophodna hraniva za brz porast. Kad iskopate jedan takav korov, vidjećete kako ima izuzetno razvijen korijen.

Obratite pažnju u kojoj je fazi usjev i koja je vrsta ozime žitarice. Ova informacija je veoma značajna, jer ćete tome morati prilagoditi izbor herbicida. Ozima pšenica je tolerantnija na razvojne faze i zbog toga je veći izbor sredstava, ali to nije slučaj sa ječmom i raži koji su osjetljiviji.

Važno je i u kakvom je stanju parcela. Ako je zemljište suviše vlažno i nije moguće ući mehanizacijom u polje, tada je bolje sačekati da uslovi budu povoljniji za tretiranje.

Temperatura je glavni limitirajući faktor

Kad smo suzili izbor na osnovu informacija u kojoj je fazi razvoja usjev i koje su vrste korova zastupljene, pažnju usmjeravamo prema temperaturi. Ona je limitirajući faktor na efikasnost primjene, ali sa sobom nosi i određen rizik fitotoksičnosti. Na scenu stupaju minimalne temperature vazduha na kojima možemo koristiti određene aktivne materije. One određuju intenzitet apsorpcije preparata, mogu dovesti do odloženog djelovanja ili će ono čak izostati. Ako je temperatura niža za pola ili jedan stepen od preporučene, još uvijek možete upotrijebiti sredstvo, ali sa malo povećanom dozom. Napominjem, malo povećanom jer trebate paziti na fitotoksičnost koje nose povećane doze.

Kako bi odredili tačnu temperaturu, ona se mjeri na polju na površini zemljišta ili visini zelene mase. Uvijek je bolje da se odlučite za herbicide koji dobro djeluju na temperaturi ispod 5ºC, jer u ovom periodu i kad je temperatura nešto viša, oni će biti efikasni.

Kombinacija aktivnih materija fluroksipir i florasulam koristi se za zaštitu ozime pšenice i tritikala, a djelotvorna je na temperaturi 4ºC. Sličnu efikasnost ispoljava kombinacija propoksikarbazon natrija i mezosulfuron metila koja se koristi za suzbijanje korova u usjevima ozime pšenice, raži i tritikala.

Na još nižoj temperaturi od 2ºC u ozimoj raži i tritikalu se može uspješno koristiti tribenuron metil. Kada je temperatura 1ºC za tretiranje ozime raži, ječma, tritikala i pšenice koristi se sredstva na bazi pinoksadena ili halauksifena. Na temperaturi između 0 i 2ºC u ozimoj pšenice se koriste sredstva na bazi hlorotolurona, a do pojave mraza mogu da se primijene i na ječmu.


Tagovi

Herbicidi Korovi Ozime žitarice Suzbijanje korova u ozimim žitaricama Niske temperature i korov Zimsko tretiranje


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.