Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Žitarice i uljarice
  • 20.10.2018. 16:30

Ukrajinski ratari požnjeli 47 miliona tona žitarica

Ratari u Ukrajini su u prvih devet mjeseci 2018. godine sakupili gotovo 47 miliona tona žitarica. Poljoprivrednim vijestima iz crnomorskog regiona treba dodati da su izvozne cijene ruske pšenice nastavile prošlonedjeljni rast, da ta zemlja planira da počne izvoz mesa u Nigeriju, te da cijene suncokreta u Bugarskoj i dalje padaju pod pritiskom tržišnih prilika.

Foto: Flickr / B4bees
  • 602
  • 43
  • 0

Kako javlja služba za medije ukrajinskog Ministarstva za agrarnu politiku i hranu, tamošnji farmeri su sa površine od 12 miliona hektara, do 11. oktobra, požnjeli 46,8 miliona tona žitarica. U zvaničnom saopštenju tog ministarstva se takođe dodaje da su ukrajinski poljoprivrednici sakupili 34,3 miliona tona ranih sorti žitarica i mahunarki, 11,9 miliona tona kukuruza, 124,000 tona heljde i 74.000 tona prosa. Pored toga, Ukrajina je sakupljala 11,6 miliona tona suncokreta, 2,9 miliona tona soje i 5,6 miliona tona šećerne repe.

Izvozne cijene ruske pšenice nastavile prošlonedeljni rast

Izvozne cijene ruske mlinske pšenice su na međunarodnom tržištu nastavile prošlonedeljni rast. Kako izvještava UkrAgroConsult cijene mlinske i konzumne pšenice zatvorile su nedeljno trgovanje veće u prosjeku za oko 2-3 dolara po metričkoj toni. Treba reći da je rast cijena bio podstaknut globalnim, ali i domaćim tržišnim faktorima. Podsjećamo da se prošle sedmice Egipat vratio na tržište, kada je državnim tenderom kupio 180.000 tona ruske pšenice po prosječnoj cijeni od 235,55 dolara po toni što je 8,21 $/t iznad prosječne otkupne cijene na prethodnom tenderu od 18. septembra. Vrijedi napomenuti da su domaće cijene žitarica u Rusiji dostigle vrhunske vrijednosti ove sezone. Uzimajući u obzir da je izvoz pšenice rekordno visok u poređenju sa padom pšenice u zemlji, odluka o prodaji žitarica iz državnih rezervi najvjerojatnije ima za cilj smanjenje rasta domaćih cijena i izbjegavanje nedostatka žitarica potrebnih za industrijsku preradu.

Nastavljen pad cijena suncokreta u Bugarskoj

Cijene suncokreta u Bugarskoj nastavljaju da padaju najviše pod uticajem valutnog faktora. Osim toga, izvozne cijene u Crnomorskom regionu smanjile su se protekle sedmice, ali to ne može uticati na stanje bugarskog tržišta. Ovogodišnji tempo izvoza suncokreta je daleko iza prošlogodišnjeg. U inostranstvo je otpremljeno 58% manje suncokreta nego u istom periodu 2017. godine. Prema podacima Ministarstva poljoprivrede Bugarske, do 27. septembra je suncokret požnjeven sa površine 663.000 hektara, pri čemu je sakupljeno 1,70 megatona te uljarice i ostvarem prinos od 2,57 t/ha.

Rusija spremna da poveća izvoz žitarica i počne isporuke mesa u Nigeriju

Rusija je zainteresovana za povećanje izvoza žitarica u Nigeriju, kao i da počnje isporuke mesa i ribljih proizvoda u tu zapadnoafričku zemlju. To je izjavio ruski ministar poljoprivrede Dmitrij Patrušev nakon sastanka sa nigerijskim kolegom Auduom Inosentom Ogbehom. Poljoprivredna industrija je uvijek bila vodeći točka saradnje između Rusije i Nigerije. Prema podacima ruskog ministarstva poljoprivrede, bilateralni promet u poljoprivredi porastao je za 60% u prvih devet mjeseci 2018. i premašio 330 miliona dolara. Istovremeno, ruski izvoz pšenice i zamrznute ribe porastao je za 80% na 310 miliona dolara u istom periodu.


Povezana biljna vrsta

Pšenica

Pšenica

Sinonim: - | Engleski naziv: Winter wheat | Latinski naziv: Triticum aestivum (L) em. Fiori et Paol.

Pšenica se koristi u mlinarstvu, prehrambenoj i farmaceutskoj industriji. Najznačajniji je ratarski usjev pa je pšenicom zasijana ¼ obradivih površina na svijetu. Pšenični hljeb... Više [+]

Kukuruz

Kukuruz

Sinonim: - | Engleski naziv: Grain maize | Latinski naziv: Zea mays L.

Kukuruz je jednogodišnja biljka jarog tipa razvića, a njegova dužina vegetacije od nicanja do pune zriobe ovisi od osobine sorte, odnosno hibrida, s jedne strane, i uvjeta uzgoja,... Više [+]

Suncokret

Suncokret

Sinonim: - | Engleski naziv: Sunflower | Latinski naziv: Helianthus annuus L.

Suncokret potječe iz Amerike (Meksiko, Peru). Najprije je uzgajan kao ukrasna biljka, sjeme je korišteno za prehranu ptica, a ljudi su jeli jezgru iz sjemena. 1840. godine je prvi... Više [+]

Izvori

Black Sea Grain


Tagovi

Žitarice Rusija Ukrajina Bugarska Pšenica Ujarice Kukuruz Nigerija Suncokret Meso


Autor

Marinko Tica

Više [+]

Marinko je profesor književnosti s višegodišnjim novinarskim iskustvom u elektronskim medijima. Osobito je zainteresiran za teme i zbivanja u agraru, a zamjenik je urednika na Agroklubu.