• Žitarice i uljarice
  • 22.12.2018. 16:00

Ukrajinski izvoz žitarica u novoj sezoni premašio 20 megatona

Ukrajina je od početka nove tržišne sezone izvezla više od 20,6 miliona tona žitarica. Ta zemlja je takođe nastavila isporuke brašna u Kinu i Emirate.

Foto: Pixabay/Marzena7
  • 302
  • 21
  • 0

Ukrajina je od početka nove tržišne sezone, dakle od jula 2018. godine, izvezla više od 20,6 miliona tona žitarica, uključujući preko 9,7 miliona tona pšenice. Kako je izvjestila javna služba Državne službe Ukrajine za bezbednost hrane i zaštitu potrošača ta zemlja je izvezla šest miliona tona krušne pšenice i više od 3,7 miliona tona krmne pšenice, tri miliona tona ječma i više od 7,3 megatona tona kukuruza. Osim nabrojanih žitarica, Ukrajina je u sezoni 2018/19 izvezla oko 2,8 miliona tona uljarica, što je količina koja odgovara prošlosezonskom izvozu. Usporedbe radi, u istom periodu lane, Ukrajina je izvezla više od 19 miliona tona žitarica, od čega 10,7 miliona tona pšenice, preko od 3,6 megatona tona ječma i 4,1 miliona tona kukuruza.

Kina i Ujedinjeni Arapski Emirati kupuju brašno od Ukrajine

Ukrajinski izvoz brašna trenutno je u uzlaznom trendu. Ta zemlja je u oktobru 2018. u inostranstvo isporučila 19.000 tona brašna odnosno 24,6% više nego u septembru. Ipak, izvoz je za 54,3% manji u odnosu na oktobar 2017. godine, kada je na strana tržišta isporučeno 41,5 hiljada tona brašna. Prema izvještaju UkrAgroConsult-a, Ukrajina je u periodu od jula do oktobra u sezoni 2018/19 izvezla 66,5 hiljada tona brašna, što je za 58,1% manje u odnosu na isti period prošle lane kada je izvezeno 158,9 hiljada tona tog poljoprivrednog proizvoda.

Smanjena tražnja tradicionalnih uvoznika

Ukrajinski izvoz brašna na tradicionalna tržišta kao što su Kina, Izrael i UAE je u sveukupnom opadajućem trendu. Izvoz u Kinu manji je za 69%, u Izrael za 13% dok su Ujedinjeni Arapski Emirati uvezli čak 75% manje brašna nego prošle sezone. Istovremeno, u prva četiri mjeseca nove sezone zabilježen je značajan rast ukrajinskih pošiljki brašna u Singapur, Liban i Palestinu.

Izvozne cijene ruske pšenice nastavile prošlosedmični rast

Izvozne cijene ruske pšenice nastavile su prošlosedmični rast, što je u skladu sa svjetskim trendovima. Uprkos usporavanju tempa prodaje na stranim tržištima, izvozne cijene ruske mlinske pšenice, spremne su za isporuku u decembru i januaru, prosječno su porasle za 1-2 dolara po metričkoj toni. Kako izveštava UkrAgroConsult, cijene su potisnute iscrpljivanjem zaliha zrna u južnoj Rusiji, zajedno sa pogoršanim vremenskim uslovima koji ometaju isporuku žitarica u luke. Dodatna podrška cijenama crne pšenice došla je iz Egipta, koji je tu pšenicu otkupio na državnom tenderu organizovanom početkom decembra.

Rusija smanjila proizvodnju suncokretovog ulja na početku sezone 2018/19

Proizvodnja biljnog ulja u prva dva mjeseca sezone 2018/19. iznosila je oko 913.000 tona, što je slično proizvodnji u istom periodu prošle godine. Početak nove sezone karakteriše opadanje prerade suncokreta, a to je rezultat situacije na tržištima uljarica, s obzirom na povećanje interesa uljara za soju i uljanu repicu. Međutim, očekuje se da će se tržišna godina završiti novim rekordom u proizvodnji nafte. Proizvodnja oktanskih biljnih dostigla je  u oktobru 549,1 hiljada tona, što je za 51% više nego u septembru, ali je za 1,5% manje nego u oktobru 2017. godine kada je proizvedeno 557,5 hiljada tona. Proizvodnja suncokretovog ulja je u oktobru iznosila je 427 kilotona, a to je za 85,6% više nego u septembru i 7,8% više nego u oktobru 2017. godine.

Kina spremna za uvoz uljane repice iz Kazahstana

Kina je odobrila uvoz uljane repice iz Kazahstana objavila je novinska agencija Reuters, pozivajući se na podatke Kineske carinske službe. Zbog trgovinskog spora, Peking sada pokušava da smanji svoju zavisnost od soje iz Sjedinjenih Američkih Država, koji je bio drugi najveći isporučilac tog proizvoda Kini. Konkretno, Kina je takođe odobrila uvoz uljane repice iz Indije. Lu Jun, analitičar sa Šangaj JC Intelligence Co Ltd. smatra da snabdijevanje iz Kazahstana neće uticati na tržište Kine, jer će njihov obim biti beznačajan. Kao što je ranije pomenuto, uvoz uljane repice iz Kazahstana odobren je još u novembru 2018. godine.


Povezana biljna vrsta

Uljana repica

Uljana repica

Sinonim: - | Engleski naziv: Swede rape, oilseed rape | Latinski naziv: Brassica napus L. (Partim)

Uljana repica proizvodi se zbog dobivanja ulja. U sjemenu uljane repice ima oko 20 % bjelančevina. Ranije je ulje uljane repice korišteno za osvjetljenje i mazivo, a potom u... Pročitaj više »

Izvori

Black Sea Grain


Tagovi

Pšenica Kukuruz Uljana repica Brašno Rusija Ukrajina Kazahstan Kina Ujedinjeni Arapski Emirati


Autor

Marinko Tica

Marinko Tica

Marinko je profesor književnosti s višegodišnjim novinarskim iskustvom u elektronskim medijima. Osobito je zainteresiran za teme i zbivanja u agraru, a zamjenik je urednika na Agroklubu.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojeni oglasi