• Svjetsko tržište žitarica i uljarica
  • 19.07.2018. 08:00

Ukrajinski izvoz šećera za trećinu manji od prošlosezonskog

Ukrajina je tokom sezone 2017/18 izvezla 501 hiljadu tonu šećera što je za 32% manje nego lane. Ovome treba dodati da je prinos ozime uljane repice povećan, a kada je riječ o ostalim prilikama na tržištu spomenuti da je Rusija izvezla 41% više pšenice nego prošle sezone, te da je žetva ozimog ječma u Bjelorusiji pri kraju uz solidan prosječan prinos.

Foto: Wikimedia Commons/Markadan
  • 793
  • 40
  • 0

Ukrajina je u junu izvezla 67,6 hiljada tona šećera, što je četvrtinu više u odnosu na maj. Kako je istakla šefica analitičkog odjeljenja "Ukrsugar-a" Ruslana Butilo, najviše šećera isporučeno je Uzbekistanu - 51% i Libiji - 35% proizvedene količine, dok je u Azerbejdžanu poslano - 5%, a Armeniji i Gruziji po 3%. Treba reći i da su tokom prvih 10 mjeseci tekuće sezone, ukrajinski proizvođači izvezli 501 hiljadu tonu šećera, što je za 32% manje nego u istom periodu lane i podsjetiti na to da je ovogodišnja površina šećerne repe od 280 hiljada hektara za 13% manja od prošlogodišnje. Zato će prema prognozama stručnjaka proizvodnja šećerne repe sigurno biti manja za oko 10% i iznositi oko 13 miliona tona.

Prinos uljane repice u Ukrajini porastao na 2,4 t/ha

Prema podacima Ministarstva poljoprivrede Ukrajine, ozima uljana repica je do 10. jula požnjevena sa površine 571,2 hiljada hektara ili sa 58% posijanih površina.  Uskladišteno je 1,37 miliona tona uljane repice i ostvaren prosječan prinos od 2,4 t/ha. Ovome treba dodati i da zbog ranijeg početka žetve ona napreduje daleko brže nego prošle godine uz konstataciju da je takođe u toku i žetva zobi i raži i to u 9 regija Ukrajine: Donjeck, Kirovohrad, Luhansk, Nikolajev, Herson, Kijev, Poltava, Volin i Žitomir.

Izvoz pšenice iz Rusije veći za 41%

Rusija je u periodu juli-maj u sezoni 2017/18 izvezla oko 38 miliona tona pšenice, što je već za 41% više nego u sezoni 2016/17, kada je u inostranstvo isporučeno oko 27 miliona tona te žitarice. Kako izveštava UkrAgroConsult, prema preliminarnim podacima, Rusija je u maju 2018. izvezla 3,9 megatona pšenice, 19,3% više nego u aprilu, dok je izvoz krušnog zrna bio čak 103% veći u odnosu na maj 2017. godine. Takođe, tokom ove sezone su se dogodile i neke izmjene kada je riječ o ključnim izvoznim destinacijama. Naime, najveći uvoz u to vrijeme ostvario je Vijetnam koji je uvezao 1,96 megatona pšenice. Sa druge strane, Jemen je smanjio nabavku ruske pšenice jer je kupio 2% manje krušnog zrna i ukupno uvezao 1,21 miliona tona pšenice iz Rusije.

Bjelorusija: Žetva ozimskog ječma se privodi kraju

Ratari u Bjelorusiji su do 9. jula požnjeli ozimi ječam sa 9.000 hektara, odnosno 82% posijanih površina. Za sada je sakupljeno 26 hiljada tona te žitarice i ostvaren prosječan prinos od 2,87 tona po hektaru. Treba dodati da je većina plantaža proljetnog ječma i zobi već u fazi nalivanja zrna, a pojedine kulture su došle i do faze mliječne zrelosti. Umjerene temperature zraka i adekvatno snabdijevanje vlagom dovode do dužeg perioda zrna što doprinosi stanju usjeva.


Povezana biljna vrsta

Pšenica

Pšenica

Sinonim: - | Engleski naziv: Winter wheat | Latinski naziv: Triticum aestivum (L) em. Fiori et Paol.

Pšenica se koristi u mlinarstvu, prehrambenoj i farmaceutskoj industriji. Najznačajniji je ratarski usjev pa je pšenicom zasijana ¼ obradivih površina na svijetu. Pšenični hljeb... Više [+]

Ječam

Ječam

Sinonim: - | Engleski naziv: Barley | Latinski naziv: Hordeum vulgare L.

Ječam se uglavnom koristi kao stočna hrana jer posjeduje visoku hranidbenu vrijednost. U hranidbi stoke ječam se koristi kao prekrupa (izmrvljeno zrno koje se koristi za dodavanje... Više [+]

Uljana repica

Uljana repica

Sinonim: - | Engleski naziv: Swede rape, oilseed rape | Latinski naziv: Brassica napus L. (Partim)

Uljana repica proizvodi se zbog dobivanja ulja. U sjemenu uljane repice ima oko 20 % bjelančevina. Ranije je ulje uljane repice korišteno za osvjetljenje i mazivo, a potom u... Više [+]

Izvori

Black Sea Grain


Tagovi

Žitarice Tržište Rusija Ukrajina Belorusija Pšenica Šećer Ječam Uljana repica


Autor

Marinko Tica

Više [+]

Marinko je profesor književnosti s višegodišnjim novinarskim iskustvom u elektronskim medijima. Osobito je zainteresiran za teme i zbivanja u agraru, a zamjenik je urednika na Agroklubu.