• Žitarice i uljarice
  • 28.12.2018. 16:30

Ukrajina se pridružuje najvećim svjetskim izvoznicima soje?

Iako će prema prognozama poznavatelja tržišnih prilika Brazil dominirati na globalnom tržištu soje, Ukrajina bi po svemu sudeći mogla postati top izvoznik te uljarice. Vijestima sa tržišta žitarica i uljarica treba dodati i to da cijene ukrajinskog kukuruza i ruske pšenice rastu, dok bi izvoz poljoprivrednih proizvoda iz Rusije ove godine mogao dostići 25 milijardi dolara.

Foto: Pixabay/charlesricardo
  • 411
  • 26
  • 0

Ukrajina bi se u tržišnoj sezoni 2018/19 mogla pridružiti najvećim svjetskim izvoznicima soje. Takvu projekciju iznijela je Karen Braun, poljoprivredna kolumnistica Thomson Reutersa. Ona je navela da će Brazil ove sezone dominirati izvozom soje sa tržišnim udjelom od 25%. Kina i Evropska unija će ostati najveći uvoznici soje. dok će Brazil, Sjedinjene Američke Države, Paragvaj, Kanada i Argentina dijeliti 95% svjetskog izvoza soje. Slijede ih Ukrajina, Urugvaj i Rusija. Kina će činiti 59% uvoza, što je najmanji udio u posljednjih 8 godina. Kako je ranije priopćeno, Kina je napravila prve velike kupovine američke soje nakon što je postignuto trgovinsko ratno primirje.

Rastu cijene kukuruza u Ukrajini

Zbog rekordne berbe kukuruza u tekućoj sezoni, Ukrajina tu žitaricu aktivno izvozi na svjetska tržišta usprkos padu cijena na 150 dolara po toni. Međutim, kako se Nova godina bliži, trgovci pokušavaju akumulirati velike količine kukuruza prije praznika, kada se tradicionalno smanjuje stopa isporuke zrna u luke. Kao rezultat toga, rastu otkupne cijene kukuruza u lukama. Tokom tjedna cijena kukuruza, namijenjenog za isporuku tijekom decembra, narasla je za 1-2 $/t na 156-157 $/t, dok je cijena kukuruza predviđenog za izvoz u januaru projektirana na 158 dolara po toni. S druge strane, većina je poljoprivrednika odložila prodaju te žitarice za kraj januara i početak februara, pa je globalna potražnja kukuruza i dalje niska.

Izvoz brašna iz Ukrajine dostigao 112 tisuća tona 

Prema izvještaju Ministarstva agrarne politike i hrane Ukrajine, ta zemlja je izvezla 112 tisuća tona brašna. Isporuke pšeničnog brašna iznosile su 111,5 tisuća tona, dok izvoz svih ostalih vrsta brašna iznosio 600 tona. Usporedbe radi, ukupni prošlogodišnji ukrajinski izvoz brašna bio je 413 tisuća tona. Ključni faktori u određivanju potencijalnih tržišta za ukrajinsko brašno su tržišni kapacitet zemlje uvoznice, kao i stvarni obim uvoza tog proizvoda.

Ruski izvoz poljoprivrednih proizvoda bi ove godine mogao dostići 25 milijardi dolara

Poljoprivredna proizvodnja u Rusiji bilježi procvat. Sa rekordnom žetvom u posljednje dvije godine, izvoz poljoprivrednih proizvoda bi toj zemlji mogao donijeti na desetine milijardi dolara, istakao je predsednik Vladimir Putin. Izvoz poljoprivrednih proizvoda je prošle godine iznosio 20 milijardi dolara, a ove godine bi mogao biti viši za oko 5 milijardi. Povećanje konkurentnosti i poboljšanje infrastrukture ključno je za daljnje povećanje izvoza, a Putin je naglasio da će oko 400 milijardi rubalja biti izdvojeno za razvoj infrastrukture, uključujući morske luke i puteve. On je naglasio da je ruska poljoprivredna proizvodnja u posljednjih godina narasla za 20%. Rusija je uspjela obuhvatiti više od polovice svjetskog tržišta pšenice postavši najveći izvoznik žitarica na svijetu.

Izvozne cijene ruske pšenice narasle u prosjeku za 4-5 dolara po toni

Izvozne cijene ruske pšenice nastavile su rasti prateći svjetske trendove. One su tjedno trgovanje zaključile povećanjem 4-5 dolara po metričkoj toni. Cijene ruske mlinske pšenice su dostigle novi vrhunac još od februara 2015. godine. Kako prenosi UkrAgroConsult, rast cijena potaknut je i svjetskim i domaćim faktorima tržišta. Štoviše, slaba ponuda pšenice iz ruskih lučkih regija koja podrazumijeva dodatne troškove za isporuku pšenice iz unutrašnjih regija zemlje postala je još jedan značajan faktor. Prema podacima Ruske statističke službe, zalihe pšenice u toj zemlji početkom prosinca kretale su se oko 13,5 milijuna, dok je jačanje strane potražnje također podržalo prošlotjedni rast cijena ruske pšenice.


Povezana biljna vrsta

Pšenica

Pšenica

Sinonim: - | Engleski naziv: Winter wheat | Latinski naziv: Triticum aestivum (L) em. Fiori et Paol.

Pšenica se koristi u mlinarstvu, prehrambenoj i farmaceutskoj industriji. Najznačajniji je ratarski usjev pa je pšenicom zasijana ¼ obradivih površina na svijetu. Pšenični... Pročitaj više »

Izvori

Black Sea Grain


Tagovi

Soja Kukuruz Žitarice Pšenica Ukrajina Rusija Izvoz


Autor

Marinko Tica

Marinko Tica

Marinko je profesor književnosti s višegodišnjim novinarskim iskustvom u elektronskim medijima. Osobito je zainteresiran za teme i zbivanja u agraru, a zamjenik je urednika na Agroklubu.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojeni oglasi