• Žitarice i uljarice
  • 12.01.2020. 08:00

Ukrajina se planira nadmetati sa ruskim suncokretovim uljem?

Devizni prihodi od ukrajinskog izvoza pšenice, ječma, kukuruza su 2019. godine u odnosu na 2018. bili viši za 43%. Istovremeno postavljeni su novi rekordi u izvozu suncokretovog ulja.

Foto: Depositphotos/digiart
  • 189
  • 14
  • 0

Generalni direktor "UkrAgroConsulta" Sergej Feofilov komentarišući rezultate od prošle godine u ukrajinskom poljoprivrednom sektoru i očekivanjima za 2020. kaže da će konkurencija biti oštrija, a samim tim je potrebno zaštititi i proširiti pozicije na azijskim i afričkim tržištima.

Rekao je da je potrebno i nadmetati se sa ruskim suncokretovim uljem na tržištima Indije i Kine. Rješavanje ovih zadataka, kako je spomenuo, počiva na stalnom rastu poljoprivredne proizvodnje u Ukrajini.

Žitarice i sirova biljna ulja najveći dio poljoprivrednog izvoza Ukrajine 

"Očekujem da će Ministarstvo agrarne politike i hrane Ukrajine nastaviti svoj rad kao posebna strukturna jedinica pod bilo kojim drugim nazivom - Ministarstvo poljoprivredne politike ili Ministarstvo poljoprivrednog sektora" podvlači Feofilov, a prenosi UkrAgroConsult.

Spomenuo je da su u prva tri kvartala 2019. godine devizni prihodi od ukrajinskog izvoza pšenice, ječma i kukuruza iznosili 6,8 milijardi dolara, ili 43% više nego u isto vreme prošle godine. U 2018. godini Ukrajina je povećala isporuke pšenice na tržište Azije i Afrike, pojačala isporuke kukuruza u Evropu i Kinu i postavila novi rekord u izvozu suncokretovog ulja.

"Međutim, treba uzeti u obzir da žitarice i sirova biljna ulja i dalje čine najveći dio poljoprivrednog izvoza. U osnovi, Ukrajina ostaje velika naplatna radionica: ulazne zalihe se preusmjeravaju u zemlju radi proizvodnje žitarica i sirovina iz uljarica, koje se zatim prerađuju u inostranstvu i najveći dio profitne marže se zadržava tamo. Da, mnogo se govori o potrebi prevazilaženja ove situacije, ali malo se zaista čini. Promjene su moguće u slučaju podrške ukrajinskoj prerađivačkoj industriji i promociji ukrajinske nacionalne trgovačke marke," objašnjava on. 

Trgovinski rat između Sjedinjenih Država i Kine je po Feofilovim riječima uticao i na Ukrajinu. "Kina kupuje više soje, jela i mesa od alternativnih dobavljača, a ne od Sjedinjenih Država, dok Ukrajina tradicionalno prodaje ove proizvode drugim kupcima. Dalje otvaranje kineskog tržišta, zajedno sa ostalim obećavajućim tržištima, zahtijeva usklađene sertifikate, stabilnost trgovinskih veza, neupitnu reputaciju i ogroman rad, " zaključio je Sergej. 

Izvoz ječma iz Ukrajine veći za 8,3 odsto 

Izvoz ječma iz Ukrajine za januar-novembar 2019. godine dostigao je 3,89 miliona tona u iznosu od 668,1 miliona dolara. Kako je izvjestila Državna fiskalna služba Ukrajine (SFSU), izvoz je za 8,3% veći od onog u 2018. Iako je za 19,8% niži od nivoa izvoza u 2017. godini.

Ključni uvoznici ječma su sljedeći:

  •     Saudijska Arabija - 192,9 miliona dolara (28,88%);
  •     Kina - 152,5 miliona dolara (22,83%);
  •     Španjolska - 57,9 miliona dolara (8,67%);
  •     ostali - 264,7 miliona dolara (39,62%).

Od 14. do 20. decembra, isporuka žitarica u ukrajinskim morskim lukama iznosila je 1,48 miliona tona, što je za 12% više od vrijednosti prve polovine decembra (1,32 miliona tona). Pretovar ječma je pao 42% na 25 hiljada tona u odnosu na 43 hiljade tona, prenosi UkrAgroConsult.

Kada je riječ o drugim tržištima na tenderu održanom 8. januara 2020. godine Egipat je kupio 300 KMT(hiljadu metričkih tona) pšenice iz: Ukrajine, Rumunije i Rusije.


Tagovi

Izvoz pšenice Uvoz pšenice Izvoz soje Uvoz soje Ukrajina Rusija Egipat Tržište Sergej Feofilov


Autorica

Slađana Aničić

Slađana je diplomirana profesorica književnosti i jezika s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je Agrokluba.