Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Žitarice i uljarice
  • 04.07.2019. 18:00

Ukrajina preuzima od Rusije titulu najvećeg izvoznika žitarica

Rusija je posljednje tri godine bila vodeći svjetski izvoznik žitarica, ali preliminarni rezultati pokazuju da je Ukrajina povratila titulu svog rivala. Osim toga, žitarice su postale glavni izvor zarade za obje zemlje, a ovogodišnji izvoz vrijedi oko 20 milijardi dolara za svaku zemlju.

Foto: Depositphotos/kaetana
  • 532
  • 30
  • 0

Rusija je bila vodeći svjetski izvoznik žitarica, ali posljednje procjene do 30. juna pokazuju da je Ukrajina povratila titulu svog rivala. Ministarstvo agrarne politike i hrane Ukrajine je predvidjelo da će izvoz ove godine dostići 50 miliona tona.

Ipak, i Rusija je na pravom putu za dobru žetvu ove godine, za koju se predviđa da će dostići 118 miliona tona. Dok konačni izvozni podaci Rusije za ovu poljoprivrednu godinu ne budu objavljeni, zvanična prognoza za izvoz je iznosila samo 46 miliona do 48 miliona tona, a žetva će se blago smanjiti u odnosu na prošlu godinu. Osim toga, žitarice su postale glavni izvor zarade za ob,e zemlje, a ovogodišnji izvoz vrijedi oko 20 milijardi dolara za svaku zemlju. Ovakve prilike predstavljaju i osnovu za razvoj stočarstva, u obje zemlje.

Putin naredio Rusiji da razvije brend "zelenog" zrna bez GMO-a

Izvoz žitarica u Ukrajini porastao je za 26% u odnosu na prethodnu godinu. Izvoz kukuruza u Ukrajini porastao je za 62 odsto i dostigao 29,8 miliona tona. Pšenica je pala za 9 odsto, na 15,6 miliona tona. Ječam je pao za 18,6%, na 3,6 miliona tona.

Predsjednik Vladimir Putin je tokom nedavne sesije pitanja i odgovora rekao da se očekuje da će se ruski izvoz poljoprivrednih proizvoda udvostručiti i dostići 45 milijardi dolara u narednih pet godina. Putin je naredio Rusiji da razvije brend "zelenog" zrna bez GMO-a za međunarodno tržište.

U 2016. godini Rusija je postala svjetski lider u izvozu pšenice. Udio zemlje u globalnom tržištu pšenice se učetvorostručio od početka 2000. Sveukupno, ruska poljoprivredna proizvodnja porasla je za 20 odsto u posljednjih pet godina.

U Rusiji su od 28. juna poljoprivrednici sakupili 8,6 miliona tona žitarica

Cijeli jun je bio nenormalno suh u Rusiji i Ukrajini, što predstavlja rizik za pšenicu, ječam, kukuruz i suncokret. Cijene suncokreta zadržale su se prošle sedmice na 18.975 rubalja, dok se rast cijena suncokretovog ulja nastavio: dodali su 250 rubalja na 43.175 rubalja po toni. Izvozne cijene suncokretovog ulja bile su na nivou od 700 dolara po toni, prenosi Ukragroconsult.

U Rusiji su od 28. juna poljoprivrednici sakupili 8,6 miliona tona žitarica sa prosječnim prinosom od 4,05 tona po hektaru. Ovo je uspoređeno sa 4,9 miliona tona sa prinosom od 3,82 tona pre godinu dana. Izvozila je 42 miliona tona žita od početka sezone 2018/19 do 27. juna, što je za 19% manje u odnosu na prethodnu sezonu. To uključuje 34,5 miliona tona pšenice.

Ministarstvo je prošle sedmice nastavilo prodavati žitarice iz svojih zaliha - ukupno 1.350 tona pšenice. 

Vrućina uticala i na raniji početak žetve uljane repice

Poljoprivrednici skoro svuda u Gomelskoj regiji u Bjelorusiji počeli su žetvu uljane repice. Nenormalna vrućina ove sezone i nedostatak padavina izazvali su raniji početak žetve, prenosi UkrAgroConsult.

Prve požnjevene površine (usjevi oštećeni u najvećem stepenu) pokazuju prinos od 1,15 MT (metrička tona)/ha, ali se očekuje da će konačni prinos biti nešto veći nego prošle godine, na 1,2 MT/ha.


Izvori

Black Sea Grain


Tagovi

Uljarice Žitarice Žetva Rusija Ukrajina Izvoz žitarica


Autorica

Slađana Aničić

Više [+]

Diplomirana profesorica književnosti i jezika s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je Agrokluba.